miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Смартфоните са вредни за вашето куче

Смартфоните са вредни за вашето куче

Кучета

Кучетата по целия свят биха могли да развият поведенчески проблеми, защото собствениците им са пристрастени към смартфоните си, смятат експерти. Съвременната мания за постоянно гледане на екраните може да причини страдания, вариращи от тревожност до депресия, на любимците ни. Това често се изразява в непокорно поведение и дори агресия.

Ветеринари алармират, че в последните пет години е имало драстичен скок на случаите, при които дългогодишни домашни любимци започват да се държат непокорно и агресивно спрямо стопаните си. Според лекарите това се дължи именно на съвременните човешки навици и начина на живот.

Според британската кампания Дигитъл детокс възрастните хора прекарват средно по 9 часа и 30 минути пред екрана. Това е повече от времето, което прекарват в сън. Част от създателите ѝ правили изследвания за вредата, която дигиталната ни съвременност причинява на любимците ни.

Това има наистина негативен ефект върху нашите кучета, казва Амбер Пикуорд от университета Англия Ръскин, която е един от изследователите, провели проучването.

Бих призовала хората да оставят телефоните си, когато са с кучетата си. Може би си мислите, че прекарвате времето си с любимците си, когато сте на разходка, но в момента, в който започнете да гледате телефона си, това стресира кучето ви. В края на краищата, както се казва, едно куче може да бъде малка част от вашия свят, но вие сте целият свят за любимеца си, казва още тя.

Разхождане на Куче

Подобно на вълците, кучетата се обръщат към лидерите си, към така наречените алфи, за съвет какво да правят след това. Техният собственик се явява спомената алфа. Когато лидерът им не даде обратна връзка, животните се паникьосват, защото не разбират защо не им отговаряте.

Ако ходите по улицата и кучето ви види котка, то ще ви потърси за напътствие, сякаш ще каже: Може ли? Понеже вие ще сте заети с телефона си, любимецът ви ще направи това, което иска. Кучето се нуждае от увереност, за да знае кое може и кое не. Ако постоянно го тормозите с липса на внимание, това може да доведе до поведенчески проблеми в дългосрочен план, казва в заключение Пикуорд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати