Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер е куче, което по външен вид прилича на Бултериер, но е много по-малка негова версия. Миниатюрен Бултериер е куче, което винаги е готово за игри и е пълно с енергия и желание да ви придружава навсякъде и да бъде ваш верен приятел завинаги.

История на Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер е порода, която възниква в края на XIX век. Миниатюрен Бултериер дължи съществуването си на кръстосване на Английски Бял Териер, Далматинец и Булдог. Английският Бял Териер не съществува вече като порода, но именно той е в основата на създаването на породата Миниатюрен Бултериер.

Първият екземпляр от породата Миниатюрен Бултериер е регистриран през 1872 година в книга за английските породи кучета. Смята се, че когато стандартният Бултериер е създаден в Англия, той не е бил много по-голям по размера от съвременния Миниатюрен Бултериер, но с времето стандартът на породата се е променил. Въпреки че породата е доста стара, представители на породата са допуснати до изложби едва в средата на миналия век.

Стандарт на Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер е дребно, но много силно куче с добре развита мускулатура на тялото и крайниците. Главата на Миниатюрен Бултериер е с яйцевидна форма, типична за Бултериер. Очите са малки, тъмни, триъгълни и са разположени близо едно до друго. Ушите са триъгълни, със заострен връх и са изправени. Ушите на Миниатюрен Бултериер не се купират. Опашката на Миниатюрен Бултериер почти винаги е вдигната нагоре. Височината на Миниатюрен Бултериер може да достигне до 35 см за мъжкарите и до 25 см за женските. Теглото му варира от 9 до 16 килограма.

Миниатюрен Бултериер изглежда като малък атлет с релефна мускулатура. Гръдният кош на Миниатюрен Бултериер е много добре развит, шията е сравнително дълга, гърбът е леко издаден в района на кръста. Миниатюрен Бултериер има силни челюсти и непропорционално за ръста си големи зъби. Козината на Миниатюрен Бултериер е къса, бяла с тъмни петна по главата. Допустимо е цветът на козината на Миниатюрен Бултериер да е тъмен.

Грижи за Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер не изисква много грижи. Козината му няма нужда от разресване, достатъчно е два-три пъти в седмицата да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Миниатюрен Бултериер ще се чувства най-добре, ако живее в дома на стопанина си, но има възможност да тича много, за да изразходва огромния запас от енергия, който притежава.

куче Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер има нужда да се разхожда поне два часа дневно, ако живее в апартамент. Въпреки че обича да има свое кътче в дома, Миниатюрен Бултериер с удоволствие ще спи в леглото на стопанина си. Миниатюрен Бултериер обожава да играе и с удоволствие ще се включи във всеки вид игра, стига стопанинът му да има време за това.

Препоръчва се Миниатюрен Бултериер да се разхожда на повод, тъй като смята всяко куче, котка или друга животинка навън за плячка и може да се изгуби. Кучетата от тази порода не могат да се отглеждат само на двор, тъй като нямат долен слой на козината и не могат да издържат на ниски температури.

Обучение на Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер е голям инат, въпреки малките си размери. Добре е обучението на Миниатюрен Бултериер да започне от около 3-месечна възраст, за да се социализира по-лесно. Стопанинът на Миниатюрен Бултериер трябва да му покаже, че трябва да изпълнява командите му, защото при липса на обучение кучето от тази порода може да стане неуправляемо. Кучетата от тази порода са много умни и бързо разбират какво се иска от тях, но желанието да покажат на стопанина си, че те командват, е по-силно от тях и често се случва така, че отказват да изпълняват команда, която знаят отдавна.

Хранене на Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер има нужда от храна с високо качество, за да може организмът му да се развива правилно и мускулатурата му да се поддържа в добро състояние. Можете да храните Миниатюрен Бултериер с натурални продукти или с консерви и гранули за кучета с високо качество. Добре е да добавяте в менюто на Миниатюрен Бултериер витамини и минерали, ако го храните с натурални продукти. Не давайте на Миниатюрен Бултериер прясно мляко, тръбни кокали, прекалено студена и прекалено гореща храна, сурова риба, сурови яйца, пушени меса и пушена риба.

Заболявания на Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер е куче, което е склонно към много заболявания. Миниатюрен Бултериер може да има проблеми със слуха, зрението, кожата и козината, бъбреците, сърцето и ставите. Някои кученца от породата Миниатюрен Бултериер се раждат напълно глухи.

Любопитни факти за Миниатюрен Бултериер

порода Миниатюрен Бултериер

Миниатюрен Бултериер силно се привързва към членовете на семейството, в което живее, но трудно приема непознати хора. Миниатюрен Бултериер приема всеки, който се приближи към стопанина му, за заплаха, и се опитва да я отстрани, като лае и дори може да се опита да нападне. Въпреки дребния си размер, Миниатюрен Бултериер без страх напада огромни кучета.

Миниатюрен Бултериер може да се разбира с кучета и котки, но само ако живее с тях. Всички външни котки и кучета се възприемат от Миниатюрен Бултериер като плячка. Към кучетата и котките, които живеят в дома на стопанина си, Миниатюрен Бултериер проявява ревност и никога не трябва да се обръща повече внимание на други животни, отколкото на него.

Недостатъци на Миниатюрен Бултериер

Сред недостатъците на породата Миниатюрен Бултериер е на първо място цената му - кутретата от тази порода се продават по около 2000 долара. Миниатюрен Бултериер е сложен за отглеждане, склонен е към доста заболявания и може да страда от проблеми с агресията. Предаността на кучетата от тази порода към стопаните им е почти маниакална - Миниатюрен Бултериер иска да следва стопанина си навсякъде.

Някои стопани купуват клетки за кучетата си, за да могат да успеят да свършат някаква работа без участието на домашния си любимец. Клетката е подходяща и в случаи, когато представителите на тази порода остават сами вкъщи, защото самотата ги кара да разрушават мебелите. Кучетата от тази порода не са подходящи за семейства с малки деца.

Ако възнамерявате да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за бултериер.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати