miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Маремска Овчарка

Маремска Овчарка

Маремска Овчарка
Снимка: stoneybrookworkingdogs

Маремска Овчарка е красиво куче, което се отличава с изключителен интелект и лоялност към стопанина си. Маремската овчарка с право може да бъде характеризирана като един от най-добрите бодигардове в света на кучетата, тъй като е готова да даде живота си, за да защити стопанина си.

История на Маремска Овчарка

Марема-Абруцка Овчарка, известна още като Маремска Овчарка, е овчарско куче, което е създадено специално за охрана на стадата от вълци, както и за опазване на имуществото на стопанина си от крадци. Планинската местност Марема в Италия, където са създадени тези величествени кучета, както и Абруцо, на което овчарката дължи втората част от името си, са със суров климат, затова козината на Маремска Овчарка е много гъста, твърда и с мек пух в основата, което защитава кучето от студ и сняг.

Смята се, че Маремска Овчарка произлиза от тибетските вълкодави и е запазила първоначалния си вид. Според кинолозите Маремска Овчарка е създадена в началото на новата ера и не се е променяла визуално оттогава. Италианците много се гордеят с красивите кучета, кокито са изключително красиви, умни и невероятни пазачи. Двете области в Италия - Марема и Абруцо дълго време спорели за това откъде произлизат тези красиви овчарки. Накрая се стигнало до там, че тя била наречена Марема-Абруцка Овчарка, но все пак по-разпространеното й име е Маремска Овчарка. Снежно бялата козина на Маремска Овчарка векове наред е гарантирала, че стопанинът й няма да я обърка с вълк, ако той нападне стадото.

Стандарт на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка е едро куче, но въпреки това има много грациозни леки движения. Мъжките представители на породата Маремска Овчарка достигат до 73 см височина и до 45 килограма тегло, женските са високи до 67 см и тежат до 40 килограма. Цялото тяло на Маремска Овчарка е покрита с изключително гъста бяла козина. Тя може да е леко вълниста, но ако е къдрава, кучето се смята за дефектно и не се допуска за развъждане. Допуска се много светъл нюанс на бежова козина.

Главата на Маремска Овчарка едра, с добре развити мощни челюсти, не особено големи клепнали уши с триъгълна форма и очи, които са кафяви или жълти. По-светлите нюанси на очите се смятат за недостатък във визията на представителите на породата. Зъбите на Маремска Овчарка са много големи. Лапите на Маремска Овчарка са големи, краката са силни и мускулести, доста дълги. Лапите трябва да са с черни нокти, много рядко се допускат тъмно кафяви нокти на лапите на Маремска Овчарка. Гръдният кош на представителите на породата Маремска Овчарка е много добре развит, коремът е прибран, опашката е разположена ниско и е покрита обилно с козина.

Грижи за Маремска Овчарка

Маремска Овчарка се чувства добре, ако живее на двор. Тъй като това е служебна порода, представителите на Маремска Овчарка са щастливи само ако по цял ден са ангажирани с нещо. Дали това ще е грижа за стадото или опазване на двора, в който се намира домът на стопанина й, Маремска Овчарка ще е щастлива да изпълнява дълга си. В противен случай това едро умно куче може да стане тъжно или прекалено агресивно, затова е добре да е заето.

Маремска Овчарка
Снимка: SPEAKZEASY

Козината на Маремска Овчарка не изисква особени грижи - тя е твърда и калта не се задържа върху нея, затова тези красиви кучета винаги запазват искрящо белия си цвят, дори собствениците им да не ги къпят. Не се препоръчва къпането на Маремска Овчарка да става повече от два пъти в годината, и то ако животното се е изцапало с нещо, което не може да падне, след като изсъхне върху козината му. Добре е веднъж седмично козината на Маремска Овчарка да се сресва, за да се избегне нейното сплъстяване и да се запази красивият вид на кучето.

Ако решите да гледате Маремска Овчарка в апартамент, трябва да й осигурите минимум три часа разходки дневно, и да й давате възможност от време на време да потича на воля. Препоръчва се да водите това куче на повод, защото може да реши, че някой е заплаха за вас и да стане агресивно.

Обучение на Маремска Овчарка

Обучението на Маремска Овчарка може да се окаже сложно, ако от това величествено куче се иска да изпълнява команди, които то смята за ненужни. Тъй като векове наред представителите на породата Маремска Овчарка са били оставяни да се грижат за стадата съвсем сами, без овчар, тези кучета са свикнали да взимат самостоятелни решения при всяка ситуация. Затова не трябва да мислите, че може да накарате Маремска Овчарка да ви донася пантофите, ако тя самата не го поиска. Маремска Овчарка смята, че има равни права със стопанина си, затова трябва да усеща лидера и да му помага, без да чувства, че изпълнява команди.

Хранене на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка трябва да бъде хранена с висококачествена храна, за да може да се развие според стандарта на породата и да е в добро здраве. Препоръчва се по време на първата година от живота на Маремска Овчарка редовно да й се дава калций под надзор на ветеринарен лекар, тъй като бързият растеж на костите на тези големи кучета трябва да бъде подпомаган с необходимите на организма вещества. Препоръчва се Маремска Овчарка да се храни по два пъти на ден, освен когато е малко кутре, защото тогава има нужда от по-често хранене. Можете да храните Маремска Овчарка с консерви или гранули за кучета от висок клас, или с натурални продукти. Не се препоръчва да давате на Маремска Овчарка тръбни кости, прясно мляко, сурова и пушена риба, сурово и пушено месо, сурови яйца, прекалено студени или прекалено горещи храни.

Заболявания на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка може да страда от заболявания, свързани с костната система, но това обикновено се случва, ако животното редовно е прехранвано и то е с наднормено тегло. Маремска Овчарка е подложена на риск от заболявания на стомаха, които често са предизвикани от неправилно хранене. Като цяло тази порода почти не боледува.

Маремска Овчарка
Снимка: Elelur

Любопитни факти за Маремска Овчарка

Маремска Овчарка много се привързва към стопанина си, но това сурово животно не показва чувствата си. Маремска Овчарка може да завърти опашка, но няма да се умилква и да лежи в краката на стопанина си, за да му покаже, че го обича. Маремска Овчарка не се страхува от нищо, и въпреки едрото си тяло тя може с лекота да се катери по стръмни скали. Маремска Овчарка е издържлив бегач и с лекота може да променя посоката на движение по време на бързо тичане.

Недостатъци на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка може да се превърне в агресивно куче, ако се гледа в апартамент, без да му се дава възможност да изразходва енергията си. Маремска Овчарка може да нападне човек, ако реши, че той е заплаха за стопанина й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати