Бруно де Юра

07.03.2017
Бруно Де Юра
Снимка: Pet Paw

Бруно Де Юра е перфектно ловно куче, което напоследък става все по-популярно и като домашен любимец. Бруно Де Юра е верен приятел на четири лапи, който ще жертва живота си, без да се замисли, за да защити стопанина си въпреки сравнително малките си размери.

История на Бруно Де Юра

Бруно Де Юра е една от най-старите ловни породи. Предците на тези умни кучета са били внесени в Древен Египет от финикийците и гърците. Оттам породата се разпространила на територията на Римската империя. На швейцарска територия тези кучета се озовали заедно с римските легионери. В наши дни съществуват няколко породи швейцарски гончета, като най-разпространена е Бруно Де Юра. Швейцарските селекционери никога не са кръстосвали Бруно Де Юра с английски гончета, като по този начин са запазили първоначалния вид на породата.

Стандартът за Бруно Де Юра е определен през 1883 година, когато са съществували два вида гончета: големи и малки. През 1896 година бил приет закон, който забранявал използването за лов на кучета, чийто ръст в холката надвишава 36 см. Така селекционерите трябвало да се заемат със създаването на нова порода, която да отговаря на изискванията. В резултат на проведената работа се появили съвременните представители на породата Бруно Де Юра, в този вид, в който е позната и днес, но с течение на времето ръстът на породата все пак се е увеличил с няколко сантиметра.

Стандарт за Бруно Де Юра

Кучетата от тази порода са със сухо, но същевременно много мускулесто телосложение, особено крайниците, това се обяснява с нуждата от висока скорост при бягане по време на преследване на дивеч. Бруно Де Юра е много гъвкаво и пъргаво животно, заради използването му при лов на лисици, при който трябва да се завира в дупките им. Именно заради това ръстът на кучетата е малко по-голям от този на лисиците. Възрастен индивид от породата Бруно Де Юра достига до 40–44 см височина. Теглото на Бруно Де Юра достига от 15 до 25 килограма.

Цветът на очите на Бруно Де Юра е кафяв, а отличителната черта на кучетата от тази порода са дългите клепнали уши, които се влачат по земята. Главата на Бруно Де Юра е едра, с ясно изразен преход към муцуната. Носът е черен, челюстите са силни, с много остри зъби. Гръдният кош на Бруно Де Юра е мощен, а раменете - много силни и мускулести. Крайниците не са много дълги, затова при издълженото тяло на Бруно Де Юра кучето изглежда по-ниско, отколкото е всъщност.

Козината на Бруно Де Юра е къса и гъста и предпазва животното от измръзване, дори при дъждовно и студено време. Цветът е най-често черно-сив или кафяво-рижав. Срещат се и представители на породата с козина в червеникаво кафеникав цвят. Опашката на Бруно Де Юра е дълга, сравнително тънка и покрита с гъста козина. Стои малко по-ниско от нивото на гърба.

Грижи за Бруно Де Юра

Козината на Бруно Де Юра не изисква постоянни грижи, достатъчно е да я разрешите веднъж седмично или да я минете с влажна кърпа за отстраняване на излишните мъртви косъмчета. Ушите и очите на Бруно Де Юра имат нужда от постоянно наблюдение, тъй като лесно могат да развият инфекции. Бруно Де Юра има нужда да се включва в истински лов - тази порода е създадена за това, и при липса на възможност за участие в лов е добре да се включва кучето в игри, които имитират преследване на плячка и намирането ѝ на скрити места. Бруно Де Юра ще се чувства най-добре, ако стопанинът му живее в къща с двор, за да може кучето да изразходва енергията си. Ако се отглежда в апартамент, Бруно Де Юра трябва да се разхожда два пъти дневно поне по два часа.

Обучение на Бруно Де Юра

Бруно Де Юра са много послушни и изпълнителни кучета и затова лесно се обучават. Имат нужда от всекидневни физически натоварвания. Идеално се разбират с малки деца и с удоволствие споделят игрите им. Бруно Де Юра, при цялата си любов към стопанина си, в началото на обучението може да се опита да прояви характер и да не изпълнява командите. Не се препоръчва обаче да се използват физически наказания по време на обучението на кучето от тази порода, защото то може да откаже да участва в процеса.

Хранене на Бруно Де Юра

Бруно Де Юра

Бруно Де Юра има нужда от висококачествена храна за кучета - консервирана или гранулирана, която да му осигурява всички необходими вещества за доброто му здраве и перфектния му външен вид. Можете да храните Бруно Де Юра с натурални продукти, но не забравяйте да допълвате менюто му с витамини и минерали, които кучето няма как да си набави в необходимите за него количества само от храната. Не се препоръчва да давате на Бруно Де Юра тръбни кокали, прясно мляко, сурово месо, субпродукти и риба, мазни меса, пържено, сладко, тестено, прекалено студено или прекалено горещо.

Заболявания на Бруно Де Юра

Бруно Де Юра е здрава порода и не са известни генетично обусловени заболявания. Въпреки това Бруно Де Юра има склонност към различни видове заболявания на ушите, възможни са проблеми с кожата, козината и храносмилателната система.

Любопитни факти за Бруно Де Юра

Днес Бруно Де Юра се използва за лов на лисици, сърни или зайци. Кучетата от тази порода с лекота участват в лов в планински и скалисти райони. Независимо от ловния си характер, тези кучета спокойно съжителстват със себеподобни. Спокойни са и не се плашат лесно. Уверени и издържливи са, затова не се плашат и от натоварвания при работа. Спокойно можете да вземете любимеца си, ако решите да карате колело в планината. Бруно Де Юра няма да се отделя от вас и ще ви следва навсякъде.

Благодарение на отличното си обоняние Бруно Де Юра следва диря, без да я изпуска. Докато го прави, често лае, за да може ловецът да го следва. При следене на кървава диря, раненото животно няма шанс да се изплъзне от преследвача си, ако той от породата Бруно Де Юра. Енергични и дори понякога злобни по време на лов, у дома тези кучета са спокойни и любвеобилни с всички членове на семейството.

Недостатъци на Бруно Де Юра

Ако планирате да си вземете куче от породата Бруно Де Юра, трябва ясно да осъзнавате, че то е със силно развит ловен инстинкт и при всички случаи, трябва да изпълнява някаква ловна дейност, защото в противен случай може да изпадне в депресия, която да доведе до негативни последствия и бъдещи проблеми.

Въпреки всичките положителни качества на кучетата от породата Бруно Де Юра, не се препоръчва отглеждането им в качеството на домашни любимци, ако не можете да им осигурите задоволяване на нуждата им от физически натоварвания. Тъй като се привързват изключително силно към стопаните си, трябва добре да помислите дали това животно е подходящо за вас, защото раздяла в по-късен етап може да се отрази пагубно и животното да не я преживее.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати