Важни правила при обучение на кучето

дресиране на куче

За да научите кучето си на команди, трябва да сте наясно с някои правила, които са задължителни в процеса на обучение, смятат американски дресьори. Едно от тях е, че винаги трябва да се редува работата с игра, за да може кучето да участва ефективно в обучението.

По време на обучението винаги трябва да правите паузи, в които да играете с любимеца си. А по време на играта да използвате команди - например, ако кучето хваща играчката, без да му кажете, по този начин поощрявате правото му да взима решение и когато му казвате да изпълни определена команда. Затова трябва да уцелите баланса между играта и обучението.

Помнете, че да сте позитивни не означава да позволявате всичко. Трябва да сте най-вече последователни, за да имате успехи по време на обучението. Не може да изисквате от кучето да изпълнява командите, когато сте навън, а вкъщи да му позволявате да не ги изпълнява. На практика обучението се провежда 7 дена в седмицата, винаги когато сте с кучето си, защото по този начин продължавате да затвърждавате вече наученото.

След като кучето ви лесно изпълнява определени команди, опитайте се да ги усложните - по този начин ще затрудните любимеца си, но и ще развиете неговия интелект. По време на обучение използвайте повод, за да сте сигурни, че кучето ще може да бъде контролирано - поне в началото този метод е задължителен.

Помолете приятел да снима една ваша тренировка, а след това я оценете отстрани и намерете това, което сте пропуснали да направите. Ако не можете да намерите собствените си грешки, изгледайте видеото с приятели, те може да видят това, което вие не искате да забележите.

игра с кучето

Упражненията трябва да са къси, с почивки между тях и възможност кучето да не се напряга прекалено и да не му омръзне. Водете си дневник, за да отбелязвате прогреса на кучето си. Предлагайте това, което се харесва на кучето ви като поощрение - лакомство или погалване, вие сами ще разберете какво предпочита.

Когато сте изнервени, по-добре е да преустановите упражненията. Помнете, че кучето ви е пряко отражение на вашите способности за обучение. Когато приемете кучето си с всичките му недостатъци, можете да ги превърнете в предимства.

Ако поне веднъж сте поощрили некоректно поведение от страна на кучето, то винаги ще помни това и може някой път да ви изненада. Ако сте го погалили, когато е започнало да лае, то може да възприеме това като нещо правилно.

Когато решите, че кучето ви не постига особен прогрес в обучението, първо помислете над това дали не го натоварвате прекалено. Винаги настоявайте кучето да изпълни командата - но без да използвате насилие, независимо физическо или психическо. След като научите кучето да изпълнява дадена команда, поддържайте винаги изпълнението й на ниво - това прави един дресьор велик.

Никога не игнорирайте кучето по време на обучение, дори то да се провежда с помощта на опитен треньор. Каквото и да правите, не се обръщайте с гръб към кучето, защото то ще го приеме като проява на нежелание да общувате с него. Винаги показвайте на кучето, че сте забелязали, че полага усилия да изпълни това, което искате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати