Барбет

Барбет
Снимка: Anna Stepinska

Барбет, известен и с наименованието Френско Водно Куче, е много популярна порода сред ловците заради перфектните си качества, които проявява по време на лов. Освен това Барбет е предпочитана порода за семейства с деца, тъй като тези умни дружелюбни кучета са идеални за голямо семейство.

История на Барбет

Наименованието на породата идва от френската дума, която означава брада. Прародителите на Барбет са били отлични плувци с груба козина, които са живеели във Франция и били помощници на фермери и моряци. Кучета, които по външен вид напомнят за съвременния Барбет, са рисувани в картини от XIV век, където тези животни са изобразени в близост до река или езеро. Според много селекционери прадедите на Барбет са станали родоначалници на много породи - такива като Пудел, Бишон Фризе и различни видове шпаньоли.

В края на XIX в. породата става много популярна заради ловните си умения и е учреден първият клуб на породата, а кучетата стават участници в изложения и състезания. През 1894 г. е утвърден стандартът на Барбет. През Първата и Втората Световна война дейността на селекционерите, които се грижат за това да се подобрят качествата на породата Барбет, замира. Породата е заплашена от изчезване, но след края на Втората Световна война започва дейността по възстановяването й. През 80-те години на ХХ век е възродена отново в пълния си блясък и става любима на ловците.

Стандарт на Барбет

Мъжките представители на породата достигат до 66 сантиметра височина и тежат до 28 килограма, женските стават високи до 62 сантиметра и тежат около 26 килограма. Главата на Барбет е със заоблена форма и е доста широка. Носът е едър, кафяв или черен в зависимост от цвета на козината на кучето. Муцуната на Барбет е сравнително къса, устните са едри, покрити са с дълга козина. Челюстите на Барбет са много силни, с едри зъби. Очите на кучетата от тази порода са кръгли, големи и са тъмно кафяви на цвят, с кант около клепача, който може да е кафяв или черен.

Ушите на Барбет са дълги, клепнали, плоски и покрити обилно с козина. Шията на кучетата от породата Барбет е къса и мускулеста, тялото е с развита мускулатура и едър гръден кош. Крайниците са дълги и мускулести, лапите са големи, овални и между пръстите има ципа. Опашката е дълга и кучето я носи хоризонтално, с леко подвит връх. Козината на Барбет е много гъста, дебела и дълга. Тя е твърда на пипане и е вълниста, като може да образува шнурове. На муцуната козината образува брада. Козината на Барбет не се скубе и е перфектна защита от влага и студ. Цветът на козината на Барбет може да е черен, сив, кафяв, бял, тъмносив с петна.

Грижи за Барбет

Козината на кучетата от породата Барбет изисква всекидневно сресване. Ако кучето не се сресва редовно, е възможно козината му да се сплъсти и не съществува метод за разресването й, в такива случаи се прилага единствено подстригване до кожа, което нарушава естетическия вид на кучето и за дълго време го лишава от възможността да ходи на лов. Барбет има нужда да участва в истински лов, а ако това не е възможно, се препоръчва да се дава възможност на кучетата от тази порода да участват в игри, които имитират лова. Барбет обича да е със стопаните си и с радост ще ги придружава навсякъде. Ако Барбет не се отглежда на двор, а в апартамент, се препоръчват дълги разходки поне два пъти дневно.

Обучение на Барбет

Френско Водно Куче
Снимка: dogtime

Барбет е много умно куче и лесно се научава да изпълнява различни по сложност команди. Поради тази причина Барбет може да печели с лекота състезания по послушание, тази порода е много добра и в кучешките спортове като аджилити. Барбет трябва да се обучава от човек, който е с доказани лидерски качества, тъй като в противен случай кучето ще се опита да заеме лидерска позиция.

Хранене на Барбет

Барбет има нужда от висококачествена храна, която да го зарежда с достатъчно енергия и в която да има витамини и минерали за добрия му външен вид и здравословно състояние. Препоръчително е да храните куче от породата Барбет със специализирани гранулирани или консервирани храни за ловни породи или за породи с висок разход на енергия. Ако храните Барбет с натурални продукти, редовно обогатявайте менюто на кучето с добавки от витамини и минерали.

Можете да давате на Барбет зеленчуци - сварени и сурови, различни видове плодове, твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварен ориз, нетлъсти меса и субпродукти, сварена и обезкостена морска риба. Не се препоръчва да давате на куче от породата Барбет сладки и тестени изделия, пикантна храна, пържено и мазно, прекалено студена и прекалено гореща храна, тръбни кокали, сурово месо и сурова риба, свинско и овнешко месо.

Заболявания на Барбет

Барбет е склонен към различни видове ушни инфекции, затова е важно да се проверяват редовно ушите на кучето от тази порода и при необходимост да се почистват. Ако кучето изпитва болка в ухото, незабавно трябва да се потърси помощ от ветеринар. Барбет може да страда от тазобедрена дисплазия. Барбет е склонен да преяжда, затова трябва да се внимава при храненето му. Не се препоръчва да се позволява на кучето от тази порода да тича час и половина след обилно хранене, тъй като може да получи превъртане на стомаха, което може да завърши фатално.

Любопитни факти за Барбет

Барбет
Снимка: justusdogs

Барбет може да плува в много студена вода, без това да повлияе върху състоянието му, тъй като козината му го предпазва от студа. Барбет е перфектната порода за водоплаващи птици, но се справя много добре и на суша.

Барбет е идеалният домашен любимец, особено за семейства, в които има малки деца. Кучето от тази порода винаги ще защити хлапетата и ще се държи с тях като бавачка, но ако те проявят известна грубост по време на игрите, няма да се държи агресивно спрямо тях. Барбет се разбира с други кучета, но за да живее с котки, трябва да е израснал в тяхната компания.

Недостатъци на Барбет

Барбет може да прояви агресия или деструктивно поведение, ако дълго време се оставя сам или не му се дава възможност да тича и да изразходва енергията си. Заради силно развития ловен инстинкт на Барбет се препоръчва в града да се извежда само на повод, тъй като може да подгони дребна животинка и да пострада или да се изгуби.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати