Сарлосово Вълче Куче

Сарлосово Вълче куче
Снимка: Pinterest

Сарлосово Вълче куче е служебна порода, която е с изключително атрактивен външен вид, силно напомнящ за този на истинския див вълк. Сарлосово Вълче куче е умен и верен приятел на четири лапи, който с цената на живота си ще защитава стопанина си и семейството му.

История на Сарлосово Вълче куче

Историята на Сарлосово Вълче куче започва през 1925 г., когато холандецът Лендер Сарлос решава да кръстоса вълк с немска овчарка. Селекционерът искал да получи овчарско куче, което да има качества, близки до тези на животните в дивата природа. Първите кученца, които съответствали на изискванията на Сарлос, се появили на бял свят от кръстосването на немската овчарка Герхард фон Хрансенум с вълчицата Фльор, която живеела в зоопарк.

След като качествата на породата били налице, за втори път се използвала кръстоска с вълчица едва през 1962 г., за да се затвърди стандартът на породата. През 1981 г. Холандската киноложка асоциация признава Сарлосово Вълче куче за отделна порода, и веднага след това тя е регистрирана и от международната киноложка асоциация. Днес Сарлосово Вълче куче е високо ценено не само в Холандия, но и в много други държави както заради атрактивния си външен вид, така и заради работните си качества.

Стандарт на Сарлосово Вълче куче

Мъжките представители на породата Сарлосово Вълче куче достигат до 75 сантиметра височина и тежат до 41 килограма, женските стават високи до 70 сантиметра и тежат до 35 килограма. Дължината на тялото на Сарлосово Вълче куче е съвсем малко повече от височината му в холката. Главата на Сарлосово Вълче куче много прилича на главата на вълк, черепът не е много широк, муцуната се стеснява към върха. Носът е черен или кафяв на цвят. Ушите са едри, с триъгълна форма и са изправени, леко сочат встрани. Челюстите са силни, с едри зъби.

Очите на Сарлосово Вълче куче не са много големи, те са жълти, с бадемовидна форма и са разположени леко косо. Гръдният кош на Сарлосово Вълче куче е едър, крайниците са стойни и мускулести. Опашката на Сарлосово Вълче куче е разположена ниско и в спокойно състояние е леко извита в средата, в движение се вдига, но като цяло не е особено подвижна. Козината на Сарлосово Вълче куче е средно дълга, с гъст долен слой. На шията козината образува малка грива. Цветът на козината на Сарлосово Вълче куче е характерният за вълците сивкав, а също така кафеникаво-сив, тъмно сив, допустими са светли участъци.

Грижи за Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче има нужда от голямо пространство, където да тича, за да се чувства добре - за него перфектен вариант е да живее на двор, стига да има защитено място, където да се крие от снега и дъжда. Недопустимо е да се държи на верига Сарлосово Вълче куче, тъй като може да стане агресивно. Представителите на породата обичат да се разхождат със стопанина си и ще го следват навсякъде. Козината на Сарлосово Вълче куче трябва да се сресва един-два пъти седмично, а по време на сменянето ѝ се изисква всекидневно разресване. Редовно трябва да се проверява състоянието на очите и ушите на Сарлосово Вълче куче, за да се избегнат усложнения.

Обучение на Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче е много умно, но проявява характер и дори инат. Обучението на Сарлосово Вълче куче може успешно да се провежда от човек, който е с лидерски качества и има търпение, тъй като физическите наказания спрямо кучетата от тази порода не се допускат. Сарлосово Вълче куче не понася да бъде притискано, безкрайно повтарящите се еднакви упражнения много бързо му омръзват и то може да откаже да изпълнява дори команди, които знае. Перфектен начин за обучение на Сарлосово Вълче куче е то да бъде участник в различни по вид спортни състезания и игри, които изискват изпълнение на определени команди.

Хранене на Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче
Снимка: Alex Johnson Website

Сарлосово Вълче куче не е претенциозно по отношение на храната, но му е необходима гранулирана или консервирана храна с високо качество, която да доставя на организма му важни вещества. Може да храните Сарлосово Вълче куче с натурални продукти, като редовно обогатявате менюто му с витамини и минерали, които то не може да си набави от храната. Не се препоръчва да давате на Сарлосово Вълче куче овнешко и свинско месо, тъй като те са прекалено мазни за него. Не е добре да давате на кучето от тази порода сурова риба, сурово месо, както и сурови яйца, а също така прясно мляко, пикантни и мазни храни, пържени, тестени и захарни изделия, прекалено горещи и прекалено студени храни, тръбни кокали, ананас и грозде.

Заболявания на Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче е изключително здраво животно и не се наблюдават генетично-обусловени заболявания. Възможни са обаче проблеми със ставите. Трябва много да се внимава, когато се предписват лекарства на Сарлосово Вълче куче, тъй като то може да прояви непоносимост към тях. Някои представители на породата Сарлосово Вълче куче не могат да издържат обща упойка, което прави много сложно лечението им в критични ситуации.

Любопитни факти за Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче се използва като водач на незрящи хора, то помага при спасяване на давещи се, открива затрупани хора и е много ценно за полицаи, пожарникари и спасителни отряди.

Сарлосово Вълче куче не лае, а само вие понякога като истински вълк. Представителите на породата са перфектни ловци и са незаменими при ловуването в глутница.

Сарлосово Вълче куче може да живее с други домашни любимци, ако е израснало с тях, тъй като по принцип се отнася с недоверие към всичко ново. Представителите на породата са сдържани и не проявяват особено силни емоции.

Недостатъци на Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче може да прояви прекалено сериозна агресия към непознати. Сред недостатъците на породата е, че представителите ѝ понасят много зле пътуването с кола или автобус, като на малките кученца то се отразява изключително лошо и трябва много да се внимава.

Ако се налага често да отсъствате, е добре да научите кучето от съвсем малко да свиква със самотата, в противен случай то ще разкъса и ще унищожи всичко по пътя му към изхода от жилището или двора, за да се опита да ви открие.

Ако живее на двор, кучето от тази порода може да се опита да излезе и да обикаля с километри, за да се опита да разшири територията си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати