miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Пражки Мишеловец

Пражки Мишеловец

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Куче Пражки Мишеловец
Снимка: Dogtown
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Пражки Мишеловец е дребно куче с атрактивен външен вид, което е идеално за отглеждане в градски условия, подобно на пинчерите, чихуахуа и йорки. Пражки Мишеловец е верен и дружелюбен приятел на четири лапи и въпреки малкия си размер е готов да защитава стопанина си и семейството му с цената на живота си.

История на Пражки Мишеловец

Пражки Мишеловец, известен също така с наименованията Пражки Плъхар и Пражка Сърничка, е порода, създадена в Чехия, и се смята за една от най-дребните породи в цял свят. Според чешките селекционери породата може да се смята за една от най-древните в родината си, тъй като в писмени документи от XIX в. се описват кучета, които приличат на съвременните представители на породата Пражки Мишеловец. Представителите на породата са се смятали за толкова ценни, че се отглеждали само в двора на монарха, който подарявал понякога Пражки Мишеловец на важни гости от други държави. Пражки Мишеловец е бил използван за опазване на покоите на чешкия монарх от гризачи.

Интересен факт е, че представители на породата Пражки Мишеловец били използвани за тест дали на официалната трапеза има отровна храна. Затова монархът позволявал тези дребни кученца да се разхождат по масата и да опитват ястията и напитките. Тази мода се разпространила и в семействата на чешките аристократи, които позволявали на Пражки Мишеловец да опитва храната им от чиниите.

След време Пражкият Мишеловец станал обитател и на селските домове, представители на породата участвали в популярните в Европа боеве с плъхове. През XVIII в. Пражкият Мишеловец бил разпространен сред светските красавици, които позирали за портрети с дребно кученце в скута. През 70-те години на ХХ век започва активна работа по подобряване на качествата на породата и в края на века веселите дребни кученца стават популярни извън пределите на Европа.

Стандарт на Пражки Мишеловец

Мъжките представителите на породата Пражки Мишеловец стават високи до 23 сантиметра и тежат до 2. 5 килограма, женските достигат до 21 сантиметра височина и тежат около 2 килограма. Главата на Пражкия Мишеловец е с масивен за размера на кучето череп, с изпъкнало чело и тясна муцуна, която се стеснява още повече към върха. Носът на Пражкия Мишеловец е черен, кафяв и дори тъмно розов на цвят. Очите са овални и са тъмно или светло кафяви. Ушите на Пражкия Мишеловец са с триъгълна форма и са изправени.

Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран, крайниците са стройни и мускулести, с малки кръгли лапи. Опашката е дълга и може да се носи над гърба, леко подвита в края, но много често се купира, както при други породи като ротвайлер, доберман, корги. Козината на Пражки Мишеловец е права, къса, може да има украсителни ресни на ушите, задната страна на крайниците и долната част на опашката. Цветът на козината е черен с жълтеникави или кафеникави петна, кафяв с по-светло кафяви или жълтеникави петна, различни нюанси на пясъчното и дори бледо бежаво. Петната трябва да са разположени над очите, на бузите, на гърлото, върху вътрешната част на крайниците, под опашката и на гърдите.

Грижи за Пражки Мишеловец

Въпреки че е с къса козина, Пражкият Мишеловец изисква специални грижи, за да изглежда добре - редовно трябва да се отстранява прекалено прорасналата козина по ушите и задната част на бедрата. Пражкият Мишеловец е перфектно куче за апартамент, тъй като не заема много място, а дори най-малкото помещение за него е обширно пространство, където да тича по цял ден. Въпреки дребния си размер Пражкият Мишеловец има нужда от разходки навън, но не се препоръчва да се пуска в градски условия без повод, тъй като може да подгони котка и да се изгуби. Пражки Мишеловец е много игрив и енергичен, затова е добре да има много кучешки играчки, с които да се забавлява, докато стопанинът му не се прибере.

Обучение на Пражки Мишеловец

Представителите на породата Пражки Мишеловец лесно се поддават на обучение на елементарни команди. Това дребно, но много интелигентно куче лесно разбира какво се иска от него и с радост ще направи всичко по силите си, за да зарадва стопанина си, дори да не получава лакомство, а само похвала.

Хранене на Пражки Мишеловец

Тъй като има ускорена обмяна на веществата, Пражки Мишеловец трябва да бъде хранен 3 или 4 пъти дневно, за да се чувства добре. Можете да изберете готови гранулирани или консервирани храни за дребни породи или да храните Пражки Мишеловец с натурални продукти, допълнени с витамини и минерали. Пражки Мишеловец обича да хапва плодове и зеленчуци, кисело мляко, нетлъсти меса като агнешко, пилешко, телешко, заешко. Не давайте на Пражки Мишеловец кокали, прясно мляко, шоколад, тестени изделия, мазни и пикантни храни, пържени прекалено солени храни, сурово месо и сурова риба.

Заболявания на Пражки Мишеловец

Пражки Мишеловец е здрава порода кучета, но е податлив на заболявания на зъбите и венците. Затова редовно водете своя Пражки Мишеловец на профилактичен преглед при ветеринар за почистване на зъбния камък. Често се налага ваденето на млечните зъби на Пражки Мишеловец, защото при представителите на тази порода понякога се получават проблеми с израстването на кътниците, тъй като са притиснати от млечните зъби. Пражки Мишеловец има фина костна система и крайниците му са податливи на чупене.

Любопитни факти за Пражки Мишеловец

Пражки Мишеловец е много енергично кученце, което вечно е готово да играе. Към непознати се държи с недоверие и може дори да стане агресивно. Пражки Мишеловец никога не се натрапва на стопанина си и чака да бъде повикан, за да стои близо до него. Пражки Мишеловец може да живее с други животни, но се опитва да е лидер дори те да са по-едри от него. Пражки Мишеловец има перфектно обоняние и може да бъде използван за търсене на предмети.

Недостатъци на Пражки Мишеловец

Сред недостатъците на породата Пражки Мишеловец е фактът, че тези кученца са прекалено дребни и при разходка навън без повод може да попаднат под гумите на автомобил или да пострадат при сблъсък с едро куче. Пражки Мишеловец не обича дълго време да бъде оставян сам и може да издава много неприятни звуци с часове в опит да повика стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати