Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф
Снимка: Modern Molosser
Бутилка за пиене на вода за кучета-35%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.99 лв.
Виж ››

Пиренейски Мастиф е гигантско куче, което е перфектен пазач и любящ приятел на четири лапи. Пиренейски Мастиф е подходящ за семейства с деца, както и за хора, които водят активен начин на живот и имат време и енергия да споделят игрите на огромния си любимец.

История на Пиренейски Мастиф

Историята на Пиренейски Мастиф започва преди повече от хиляда години, когато потомци на древните римски молоси се заселват в югозападна Европа. Едрите умни кучета веднага били харесани от европейците, които ги използвали за охрана на нивите и имотите си. Пиренейски Мастиф става много популярен в края на XIX век, когато е показан на изложение на кучета в Испания. Смята се, че Пиренейски Мастиф е усъвършенстван от специалисти по кръстоски на кучета в Арагон, Испания. Стандартът на Пиренейски Мастиф е утвърден в средата на ХХ век, след което започва разцветът на породата. През 80-те години на ХХ век стандартът на породата се променя.

Стандарт на Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф е много едро куче - мъжкарите достигат до 81 сантиметра височина и 70 килограма тегло, женските стават високи до 75 килограма и тежат до 65 килограма. Гръдният кош на Пиренейски Мастиф е много добре развит, коремът е прибран. Крайниците са дълги и много мускулести. Главата на Пиренейски Мастиф е едра, с продълговата муцуна. Челюстите са силни, с едри зъби. Очите на Пиренейски Мастиф са с бадемовидна форма и са светло кафяви или тъмно кафяви. Носът е голям и тъмен. Ушите са със средно голям размер, клепнали, с триъгълна форма. Опашката на Пиренейски Мастиф е доста дебела, цялата е покрита обилно с дълга козина. Пиренейски Мастиф е покрит с гъста дълга козина, която не е много мека на пипане. Козината на Пиренейски Мастиф е бяла, с тъмна маска на муцуната. По тялото на Пиренейски Мастиф може да има различни по големина и форма петна, които по цвят да съвпадат с този на маската на муцуната.

Грижи за Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф ще се чувства най-добре, ако живее в голямо дворно място. Не се препоръчва да връзвате с верига Пиренейски Мастиф, тъй като това свободолюбиво и независимо куче ще приеме това като наказание и ще направи всичко възможно, за да скъса веригата. Ако се употребява физическа сила спрямо Пиренейски Мастиф, той може да стане напълно неуправляем.

Дебелата козина на кучетата от породата Пиренейски Мастиф ги пази от капризите на времето. Добре е козината на Пиренейски Мастиф да се разресва два или три пъти седмично, за да не се сплъстява. Дори да се отглежда на двор, Пиренейски Мастиф има нужда редовно да бъде извеждан от стопанина си на дълги разходки. Ако се отглежда в апартамент, което не се препоръчва, Пиренейски Мастиф трябва да се разхожда по няколко часа всеки ден. Редовно проверявайте очите и ушите на Пиренейски Мастиф, за да избегнете сериозни инфекции.

Обучение на Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф
Снимка: Pinterest

Пиренейски Мастиф е изключително умно куче, но се препоръчва обучението да се води от човек, който има опит с тази порода. Пиренейски Мастиф лесно се научава да изпълнява команди, но понякога ги изпълнява само ако прецени, че това е необходимо. Пиренейски Мастиф е куче, което може да взима самостоятелни решения и винаги преценява ситуацията, преди да изпълни командата на стопанина си. Не се препоръчва грубо отношение при неизпълнение на команда, тъй като Пиренейски Мастиф може категорично да откаже да участва след това в процеса на обучение. Препоръчително е да се комбинира твърдо изискване на изпълнение на командите и поощряване след всяка добре изпълнена команда.

Хранене на Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф няма претенции по отношение на храненето, но е добре да получава всички необходими вещества за поддържане на красивия си външен вид и на мускулатурата си. Пиренейски Мастиф може да се храни както с натурални продукти, така и с гранулирани или консервирани храни за кучета. Ако храните Пиренейски Мастиф с натурални продукти, добре е да допълвате менюто му с минерали и витамини.

Не е добре да давате на Пиренейски Мастиф прясно мляко, тръбни кокали, мазни и пържени храни, пикантни и сладки храни, тестени изделия, мазно месо, сурова риба, пушено месо и пушена риба, сурови яйца, прекалено гореща и прекалено студена храна. Пиренейски Мастиф с удоволствие ще хапва агнешко, заешко, пилешко, телешко месо и дивеч, както и техните субпродукти. Може да давате на Пиренейски Мастиф твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, различни плодове и зеленчуци - сурови и термично обработени. Вместо хляб е добре да давате на кучето от тази порода сварен ориз, сварена елда или попарени и охладени овесени ядки.

Заболявания на Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф е здрава порода, но може да страда от тазобедрена дисплазия. Пиренейски Мастиф е склонен към напълняване, затова трябва да се внимава какво е менюто на домашния ви любимец, както и дали се движи достатъчно. Възможно е Пиренейски Мастиф да страда от заболявания на очите, най-вече от конюктивит. След хранене Пиренейски Мастиф не трябва да извършва резки движения поне час и половина, за да не получи превъртане на стомаха, което може да се окаже фатално за него.

Любопитни факти за Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф може да се разбира с други домашни любимци, особено ако е бил малък, когато те вече са били част от семейството, с което той живее. Пиренейски Мастиф се грижи като бавачка за малките деца, но не се препоръчва да се оставя сам с много малки деца, тъй като може да ги нарани, без да иска, докато играе с тях. Пиренейски Мастиф става зрял едва към третата си година, до тази възраст той се държи като малко кутре.

Недостатъци на Пиренейски Мастиф

Пиренейски Мастиф е много резервиран към непознати, но ако усети, че те са заплаха за стопанина му или за семейството му, е възможно да нападне. Затова е важно Пиренейски Мастиф да бъде обучен добре от малък, за да се осуети възможността за подобен инцидент.

Ако се отглежда в апартамент, Пиренейски Мастиф може да разруши част от интериора не защото е невнимателен, а защото е прекалено едър, за да може да опази чупливите сувенири в дома.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати