miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Италианско Гонче

Италианско Гонче

Италианско Гонче

Италианско Гонче, известно още и като Сегуджо Италиано, е ловна порода, която е изключително разпространена в средиземноморските страни. Италианско Гонче е перфектен ловен помощник, но в последните години е популярен и като предпочитано куче за градски условия.

История на Италианско Гонче

Смята се, че Италианско Гонче произлиза от Древен Египет, тъй като в египетските пирамиди са намирани изображения на кучета, които приличат на Сегуджо Италиано. Известно е, че в Древен Рим е имало кучета, които приличат на съвременното Италианско Гонче. Кучетата от породата Италианско Гонче не са се кръстосвали с други породи и затова са се запазили всички качества на породата от древността.

Италианско Гонче е изключително популярна порода по време на Ренесанса, когато аристократите дават баснословни суми за придобиването на красивия помощник в лова. Италианско Гонче се използвало от векове за лов на диви прасета, но постепенно ловът на тези животни вече не бил толкова популярен и Сегуджо Италиано се специализирал в лов на лисици и зайци. В края на XIX век Италианско Гонче придобива статут на порода и е утвърден стандартът й.

Стандарт на Италианско Гонче

Мъжкарите от породата Италианско Гонче достигат до 58 сантиметра и тежат до 28 килограма, женските стават високи до 54 сантиметра и тежат до 24 килограма. Италианско Гонче е с изящна глава с дълга муцуна, която се стеснява към едрия черен нос. Очите на Италианско Гонче са големи, с бадемовидна форма и са тъмно кафяви на цвят. Ушите на Италианско Гонче са много дълги, те висят доста под челюстта му. Ушите са тесни и с триъгълна форма.

Челюстите на Италианско Гонче са силни, с едри остри зъби. Шията е мускулеста, тялото е издължено, крайниците са силни и мускулести. Опашката е дълга, стеснява се към върха. Козината на Италианско Гонче е два вида: единият вид е с козина, която е твърда на пипане и е доста къса. Тя е дълга около 5 сантиметра, гъста и стърчи нагоре. Другият вид е с козина, която е мека като коприна, гладка и блестяща. Козината на Италианско Гонче е в нюансите на рижавия цвят, възможно е да е черна с кафяви петна. Допустими са бели петна на муцуната, на гърдите, шията, крайниците и края на опашката.

Грижи за Италианско Гонче

Италианско Гонче има нужда да изразходва енергията си, като му се дава възможност да тича. Италианско Гонче се чувства добре, когато участва в лов, а ако се отглежда в апартамент, е добре да участва в игри, които да имитират лов - като донасяне на хвърлени предмети или откриване на скрити предмети.

Сегуджо Италиано

Италианско Гонче, което е с по-дълга козина, има нужда да бъде разресвано един или два пъти седмично, късокосместият вид може да бъде избърсван с влажна кърпа за отстраняване на излишните мъртви косъмчета. Добре е да се проверяват редовно ушите и очите на Италианско Гонче, за да се избегне развитието на инфекции. Не се препоръчва Италианско Гонче да се къпе повече от три или четири пъти в годината, тъй като може да се повреди защитният слой на козината. Италианско Гонче с лекота се научава да участва в кучешки спортове като аджилити и флайбол.

Обучение на Италианско Гонче

Италианско Гонче с лекота се научава да помага в лова и може да се научи да изпълнява различни по сложност команди. Италианско Гонче не винаги е склонно да се включва в процеса на обучение, тъй като се опитва да доминира над стопанина си. Добре е обучението на Италианско Гонче да се провежда с помощта на човек, който има опит с породата. Италианско Гонче ще направи всичко, за да зарадва стопанина си, затова е добре да се поощрява за всеки успех с лакомство и с добра дума, съчетана с погалване или потупване.

Хранене на Италианско Гонче

Италианско Гонче няма претенции по отношение на храната, но трябва да получава качествена храна - натурални продукти или гранулирани и консервирани храни за кучета от премиум клас. Италианско Гонче може да хапва агнешко и пилешко месо, заешко, телешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, след като са преминали термична обработка.

Ако храните Италианско Гонче с натурални продукти, редовно добавяйте в менюто му минерали и витамини. Не се препоръчва да давате на Италианско Гонче прясно мляко, сурова риба, пушени меса и салами, мазни и пържени храни, прекалено гореща и прекалено студена храна, тестени и захарни изделия. Може де допълвате менюто на Италианско Гонче с нискомаслена извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, зеленчуци - сурови и сварени, различни видове плодове - без банани и грозде, сварен ориз, попарени овесени ядки. Не се препоръчва да се дават кокали на Италианско Гонче, но може да му се дават хрущяли.

Заболявания на Италианско Гонче

Италианско Гонче може да има проблеми със ставите, както и да страда от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Възможни са здравословни проблеми с ушите на Италианско Гонче. Кучетата от породата Италианско Гонче може да имат проблеми с храносмилателната система.

Любопитни факти за Италианско Гонче

Италианско Гонче е изключително бърз и издържлив бегач. Италианско Гонче е перфектен бегач на дълги дистанции и може да надбяга заек. Италианско Гонче може с лекота да тича в пресечена местност и в гора. То е сред предпочитаните ловни породи заради доброто си обоняние и бързата си реакция. Това умно куче е с добродушен характер и можете без притеснения да го оставяте с малки деца, за които ще се грижи като бавачка.

Недостатъци на Италианско Гонче

Италианско Гонче не се разбира с котки и няма шанс да се сприятели с тях, дори ако е израснало в компанията на мъркащите любимци. Италианско Гонче е недоверчиво към непознати и може да прояви агресия, ако прецени, че някой представлява опасност за стопанина му. Италианско Гонче може да прояви деструктивно поведение, ако не му се дава възможност редовно да изразходва енергията си. Италианско Гонче е много чувствително куче и не понася, когато някой вика около него. Ако присъства на скандал, Италианско Гонче може да започне да се държи особено и да изпадне в депресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати