miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Слуги
Снимка: Pinterest
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Арабска Хрътка Слуги е ловна порода, известна не само с атрактивния си външен вид, но и с перфектните си качества на помощник в лова. Арабска Хрътка Слуги от векове се използва в кучешки надбягвания и често е фаворит в състезанията.

История на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги е изключително древна порода, която от векове е използвана за лов на диви прасета, газели, зайци и пустинни лисици. Смята се, че Арабска Хрътка Слуги се е появила около 7000 години преди новата ера, за което свидетелстват археологически находки. В древноегипетски гробници са открити мумии на кучета от породата Арабска Хрътка Слуги. Историята на кучетата от тази порода е тясно свързана с бедуините от Северна Африка, което оказало голямо влияние върху формирането на основните работни качества на Арабска Хрътка Слуги.

Бедуините топлели през нощта кучетата с одеяла, украсявали вратовете им със скъпоценни колиета и ги хранели с най-отбрано месо. Според легендите, когато малки от тази порода губели майка си, се отглеждали с кърмата на жените на бедуините. От всяко поколение хрътки бедуините избирали само по две или три, които били най-силни. Бедуините режели ушите на Арабска Хрътка Слуги, за да не бъде уязвимо кучето по време на лов. И днес съществува вярването сред някои арабски собственици на развъдници на тази порода, че рязането на ушите на Арабска Хрътка Слуги подобрява слуха ѝ.

Породата станала известна на европейците през XIX век. Това красиво и бързо куче става любимец на французи, германци и холандци. През 1925 г. е приет стандартът на породата. През Втората Световна война Арабска Хрътка Слуги изцяло изчезва от Европа и се налага да се докарат нови двойки кучета от породата от Северна Африка през 60-те години на ХХ век, когато се възражда интересът към тези красиви кучета. През 70-те години експорта на Арабска Хрътка Слуги бил ограничен в Алжир и Мароко и съвременните представители на породата са с чистокръвен произход.

Стандарт на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги
Снимка: Pinterest

Арабска Хрътка Слуги напомня външно за Салуки и Азавак и поради тази прилика породата често се бърка с късокосместата разновидност на Салуки. Мъжките представители на породата Арабска Хрътка Слуги достигат до 72 сантиметра височина и тежат до 27 килограма, женските стават високи до 68 сантиметра и тежат до 24 килограма.

Тялото на Арабска Хрътка Слуги е издължено, главата е сравнително малка по отношение към тялото. Костната система на Арабска Хрътка Слуги е масивна, крайниците са дълги и мускулести. Главата е издължена, с клиновидна форма и заострена муцуна. Челюстите са силни, с едри остри зъби. Ушите на Арабска Хрътка Слуги са с триъгълна форма, клепнали, със заоблени краища. Очите на Арабска Хрътка Слуги са овални, тъмно кафяви на цвят и придават тъжен вид на кучето. Шията е дълга и мускулеста.

Гръдният кош е добре развит, с изпъкнала предна част, коремът е прибран. Опашката на Арабска Хрътка Слуги е дълга и тънка, на края се завива, но никога не се вдига над гърба. Кожата на тялото е много тънка, така че се вижда релефът на мускулатурата и ребрата на кучето.

Козината на Арабска Хрътка Слуги е много къса и тънка, това е перфектно за развиване на високи скорости. В долната част на гърба и по корема си Арабска Хрътка Слуги изобщо няма козина. Козината на кучетата от тази порода може да е рижава, златиста, червеникаво кафява и светло кафява. Допустима е черна маска на муцуната или едри петна в черен цвят. Белите петна се смятат за дефект, допустимо е обаче много малко бяло петънце на гърдите.

Грижи за Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги има нужда да тича редовно на воля, за да се чувства добре. През нощта тя трябва да спи в къщата, ако се отглежда на двор, защото тънката й козина не й позволява да се справи с ниските температури. Козината на Арабска Хрътка трябва да се избърсва два пъти седмично с влажна кърпа за отстраняване на излишните косъмчета.

Обучение на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги лесно се научава да изпълнява команди, но ще предпочете да слуша стопанина си само по време на лов. Това не е куче, което с радост ще ви носи пантофите, то е с горд и независим характер. Не се препоръчва да се използват физически наказания по време на обучението на Арабска Хрътка Слуги.

Хранене на Арабска Хрътка Слуги

Хрътка Слуги
Снимка: Pinterest

Може да храните Арабска Хрътка Слуги с натурални продукти или с гранулирани и консервирани храни за кучета от премиум клас. Допълвайте менюто на Арабска Хрътка Слуги с витамини и минерали, кисело мляко, твърдо сварени яйца, зеленчуци и плодове, сварен ориз, обезкостена сварен морска риба. Не се препоръчва да се дава мазно месо на кучета от тази порода. Не е добре да давате кокали на Арабска Хрътка Слуги, но можете да ѝ давате хрущяли като лакомство.

Заболявания на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги може да има проблеми със ставите след третата си година. Възможни са проблеми с очите и ушите на Арабска Хрътка, както и различни видове дерматити.

Любопитни факти за Арабска Хрътка Слуги

Благодарение на тънката си дълга опашка Арабска Хрътка Слуги е изключително маневрена при високи скорости. Движенията и бягането на Арабска Хрътка Слуги напомнят за тези на гепарда.

От древността е останал обичаят в Африка да се рисуват крайниците на Арабска Хрътка Слуги с къна. Потапянето на лапите на куче от породата Арабска Хрътка Слуги прави кучето още по-смело според вярванията, останали от древността. Ако върху вътрешната част на предните крака на Арабска Хрътка Слуги се изрисуват хоризонтални линии с къна, това ще направи кучето много по-бързо, според старинните вярвания, които се пазят и до днес.

Арабска Хрътка Слуги е не само перфектен помощник в лова, но също така е и добър пазач. Арабска Хрътка Слуги е изключително недоверчива към непознати. Арабска Хрътка Слуги добре се разбира с представители на своята порода, но не може да намери общ език с други кучета и с котки.

Недостатъци на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги може да прояви деструктивно поведение, ако не й се дава възможност редовно да изразходва енергията си с тичане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати