miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американски Булнез

Американски Булнез

Нина 2Нина 2
Новак
345103
Американски булнез
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Американски Булнез е перфектното куче за градски условия за хора, които обичат атрактивно изглеждащите домашни любимци. Американски Булнез е верен приятел на четири лапи, който винаги е готов за игри със стопанина си и е готов въпреки малкия си размер да го защитава с цената на живота си.

История на Американски Булнез

Американски Булнез, известен и като Континентален Булдог, е сравнително млада порода - развъждането стартира в края на 80-те години на ХХ век. Историята на породата Американски Булнез започва през 1989 г., когато американският селекционер Робърт Рийс, любител на кучетата с къси муцуни, решава да създаде сам нова порода, тъй като не бил доволен от качеството на породистите кучета, представяни от различни киноложки асоциации.

В създаването на породата Американски Булнез участвали кучета от различни породи - мопс, френски булдог, английски булдог. В резултат на това се получило куче, което е перфектно за градски условия и е много игриво, тъй като при кръстосването са се използвали само кучета, които не са агресивни.

Постепенно Американски Булнез се превръща в изключително популярна порода за градски условия, тъй като е с малък размер, а е с много весел и дружелюбен характер. Днес Американски Булнез е известен и в много европейски страни.

Стандарт на Американски Булнез

Мъжките представители на породата Американски Булнез достигат до 31 сантиметра височина и тежат до 13 килограма, женските стават високи около 25 сантиметра и тежат до 11 килограма. Главата на Американски Булнез е широка, с къса муцуна и клепнали уши със среден размер. Очите са кръгли и тъмни.

Тялото на Американски Булнез е доста масивно, леко издължено и мускулесто. Крайниците са къси и масивни, с не много големи кучешки лапи. Предните крайници на Американски Булнез са леко изкривени. Опашката на Американски Булнез е дълга и кучето от тази порода я носи отпусната надолу. Козината на Американски Булнез е къса и мека. Козината на Американски Булнез може да е едноцветна или двуцветна, допустими са всички цветове.

Грижи за Американски Булнез

Американски Булнез е перфектната порода за градския жител, тъй като в жилището това куче не е прекалено активно, а по време на разходки е добре да му се дава възможност да потича на воля. Късата козина на Американски Булнез трябва един-два пъти седмично да се избърше с влажна кърпа за отстраняване на излишните косъмчета.

Задължително е обаче всеки ден да се почистват гънките в областта на муцуната, като се разтварят и мястото се почиства, за да не се получи инфекция. Американски Булнез е активно куче и разходките навън трябва да се съчетават с игри и упражнения, които развиват както физиката му, така и ума му. Американски Булнез трябва да има кътче, което е далече от течения, тъй като лесно настива.

Американски Булнез
Снимка: pixabay.com

Обучение на Американски Булнез

Американски Булнез лесно се научава да изпълнява различни кучешки команди и трикове и с удоволствие ги демонстрира пред стопанина си и негови приятели. Американски Булнез никога няма да прояви инат, но може да не изпълни определена команда, защото понякога страда от липса на концентрация на вниманието. В такива случаи не е добре да се прилагат физически наказания спрямо Американски Булнез, тъй като кучетата от тази порода са много чувствителни и за тях лошото отношение на стопанина е най-голямото им наказание.

Хранене на Американски Булнез

Американски Булнез може да прояви известни капризи по отношение на кучешката храна, така че е добре да го храните с висококачествени натурални продукти или с гранулирани и консервирани храни за кучета от премиум клас. Важно е да допълвате менюто на любимеца си от порода Американски Булнез с необходими за здравето и красивия му външен вид витамини и минерали.

Не се препоръчва да давате на Американски Булнез прясно мляко, сурова и пушена риба, пушени меса и салами, кокали, сурово месо и субпродукти, прекалено гореща и прекалено студена храна, пикантна и твърде солена храна, тестени и захарни изделия, мазни и пържени храни, свинско и овнешко месо.

Може да давате на Американски Булнез телешко, пилешко, заешко, агнешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, след като са преминали термична обработка. Може да допълвате храната на Американски Булнез с различни видове зеленчуци - сурови и сварени, с плодове - без грозде, ананас и банани, а също така със сварен ориз, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара, сварена и обезкостена морска риба.

Заболявания на Американски Булнез

Като всички породи кучета с къси муцуни, Американски Булнез може да има проблеми с дишането, както и с очите. Възможно е кучетата от тази порода да страдат от прогресивна атрофия на ретината. Американски Булнез може да страда от генетично обусловени заболявания като дисплазия на лакетната става и тазобедрена дисплазия, както и от проблеми с храносмилателната система. Американски Булнез е склонен към различни видове кучешки дерматит и може да има проблеми с козината на кучето.

Американски Булнез
Снимка: pixabay.com

Любопитни факти за Американски Булнез

Американски Булнез много обича да играе с деца и никога няма да нарани малчуганите, дори те да прекаляват в игрите си с него. Американски Булнез се привързва силно към цялото семейство, с което живее и въпреки че смята само един от членовете му за лидер, се подчинява безпрекословно и на всички останали.

Американски Булнез може да се сприятели както с различни породи кучета, така и с котки. Американски Булнез е известен като куче-клоун, което по цял ден може да прави смешни неща, за да развеселява стопанина си и семейството му. Американски Булнез постоянно иска да играе и да му се обръща внимание.

Недостатъци на Американски Булнез

Американски Булнез може да издава хъркащи звуци, тъй като късата му муцуна е предпоставка за това. Американски Булнез не може да понесе самотата, той има постоянно нужда от човешка компания, затова не взимайте куче от тази порода, ако не сте в състояние да му отделяте достатъчно време. Американски Булнез много трудно може да понесе смяната на стопанина си и дори може да спре да се храни, защото силно тъгува за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати