Кучето ви се чеше постоянно? Вижте каква може да е причината

Чесане при куче

Чесането е сред нормалните дейности на много животни, сред които и кучетата. При нормални обстоятелства палетата се почесват, за да отстранят боклучета от козината си или в някои други обичайни ситуации.

Когато обаче движенията на домашния ви любимец започнат да стават прекалено настървени, а заедно с настойчивото драпане се появяват обезпокоителни петна по кожата на животното, е желателно неговият стопанин да се консултира с ветеринарен лекар, съветват специалисти.

Те обясняват, че обикновено упоритото чесане при кучета, а и котки, се дължи на бълхи или други подобни нашественици. За щастие те лесно могат да бъдат отстранени с помощта на подходящи течни препарати, прахообразни вещества или таблетки. В такива случаи е добре да третира с подходящо средство не само домашния любимец, но и всички места от жилището, които то най-често посещава.

Ветеринари

Друга евентуална причина за упорития сърбеж при кучетата могат да бъдат и гъбичните инфекции. Успокоителното е, че те също могат да се лекуват и с подходящата терапия, а и с повече постоянство от страна на собствениците на кучето проблемът все пак може да се разреши.

Сред причинителите на сърбежи сред палетата се оказват и алергиите. Прави впечатление, че напоследък, те са все по-често срещано явление както при хората, така и при кучетата. За жалост, диагностицирането на състоянието става трудно, а понякога е дори невъзможно, но пък добрата новина е, че все пак вече има терапии, които до някаква степен потушават обострените симптоми.

Вече не са рядкост и случаите, в които кучетата, проявяват уязвимост към определени храни. Тогава стопаните трябва да наблюдават внимателно своите питомци. Обичайно при такива проблеми се наблюдават промени по кожата на животното, както и при в храносмилателната му система. Наложително е кучето да бъде прегледано от лекар, които при нужда да посочи специален хранителен режим.

Зооекспертите припомнят, че не бива да се пренебрегва и вероятността палето да се чеше заради емоционален срив или панически страх. Тогава е добре да се установи кои са причинителите на стреса и те да бъдат избегнати, съветват специалисти, цитирани от Новинар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати