Руско Петнисто Гонче

23.10.2017
Руско Петнисто Гонче
Снимка: Petguide

Руско Петнисто Гонче, известно още като Руско Гонче Пегая, е перфектно ловно куче, което обаче е популярно и като домашен любимец. Руско Петнисто Гонче е куче, което е известно със своята лоялност и добър характер и е подходящо за семейства с деца.

История на Руско Петнисто Гонче

Историята на Руско Петнисто Гонче започва през 40-те години на XVIII век, когато в Русия пристигат английски гончета. Те се кръстосват с руски гончета и така се появява нова порода, която става известна като английско-руско гонче. Тези кучета били кръстосани с френски ловни породи, за да се усъвършенстват качествата на животните, предназначени за лов. Специфичният лай на новата порода кучета бил приет много добре от ловците. Когато преследвали дивеча, тези кучета не спирали да лаят по специфичен начин, който се чувал от много далече. Стандартът на новата порода бил приет едва през 1925 година. Наименованието си Руско Петнисто Гонче получило през 1951 година. Постепенно Руско Петнисто Гонче се превръща в една от най-популярните породи за лов благодарение на перфектните си работни качества. Руско Петнисто Гонче е и идеален домашен любимец.

Стандарт на Руско Петнисто Гонче

Мъжките представители на породата Руско Петнисто Гонче достигат до 66 сантиметра височина, женските стават високи до 62 сантиметра. Не е регламентирано теглото на кучетата от тази порода. Муцуната на Руско Петнисто Гонче прилича на правоъгълник. Очите на Руско Петнисто Гонче са овални и са тъмно кафяви. Те са разположени косо. Носът на Руско Петнисто Гонче е черен и голям. Ушите на Руско Петнисто Гонче са клепнали. Те са с триъгълна форма и плътно са прилепени към главата. Холката на Руско Петнисто Гонче е разположена над линията на гърба.

Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Опашката на кучето от тази порода е дебел в основата си и е с формата на сабя. Козината на Руско Петнисто Гонче е къса, с плътен долен слой. На ушите, главата и крайниците козината на Руско Петнисто Гонче е къса, а по другите части на тялото достига до 5 сантиметра. Козината на Руско Петнисто Гонче е бяла с рижави и черни петна. Петната се намират на раменете, главата и задната част на тялото на кучето. Лапите и коремът винаги трябва да са бели. Благодарение на специфичната окраска на козината на Руско Петнисто Гонче ловецът лесно може да види кучето си и да не го обърка с дивеч. Допуска се също така козина на сиви и червеникави петна, както и на кафяви и сиви петна. Допустими са малки ситни петънца по козината на Руско Петнисто Гонче.

Грижи за Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче
Снимка: Petguide

Руско Петнисто Гонче ще се чувства перфектно, ако живее на двор, но може да бъде отглеждано и в апартамент, ако се извежда на дълги разходки. Руско Петнисто Гонче има нужда да участва в лов, или поне в игри, които имитират лова. Руско Петнисто Гонче трябва да бъде разресвано два или три пъти в седмицата и не трябва да се къпе по-често от три или четири пъти в годината, за да не се повреди защитният слой на козината.

Обучение на Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче е с дружелюбен нрав. Това е куче, което лесно може да се дресира, тъй като е много послушно и с удоволствие ще изпълни всяка команда. Руско Петнисто Гонче не трябва да бъде обучавано с помощта на физически наказания, защото ще изгуби интерес към контакта с цел обучение. Руско Петнисто Гонче трябва да бъде обучавано от спокоен човек, който да има достатъчно търпение, за да научи кучето от тази порода на това, което иска от него. Когато Руско Петнисто Гонче не изпълнява дадена команда, това не е заради инат, а защото може да е изгубило концентрация за момент. Веднага след пропуска Руско Петнисто Гонче ще направи всичко възможно, за да зарадва стопанина си и ще изпълни всяка команда.

Хранене на Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче няма особени претенции към храната, затова можете да го храните както с консервирани и гранулирани храни за кучета, така и с натурални продукти. Ако решите да храните Руско Петнисто Гонче с натурални продукти, е добре да добавяте към менюто му минерали и витамини. Руско Петнисто Гонче може да хапва всички видове месо освен прекалено неподходящото за тази порода овнешко, свинско, гъше и патешко месо. Субпродуктите и месото трябва да се дават на кучетата от тази порода след термична обработка. Зеленчуци, плодове, сварен ориз, твърдо сварени яйца, кисело мляко и морска обезкостена риба допълват менюто на Руско Петнисто Гонче.

Заболявания на Руско Петнисто Гонче

Руско Гонче Пегая

Руско Петнисто Гонче е здрава порода, но може да страда от дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, инфекции на ушите и проблеми със стомаха.

Любопитни факти за Руско Петнисто Гонче

Руско Петнисто Гонче е подходящо за лов на лисици, зайци, вълци, кошути, чакали и други видове животни. Руско Петнисто Гонче се изявява на ловното поле самостоятелно или в двойка с друго куче от същата порода. Руско Петнисто Гонче има уникално обоняние и с лекота открива дивеча и го преследва, докато не го настигне. Руско Петнисто Гонче е много издържливо куче и може да тича дълго време, без да се измори.

Руско Петнисто Гонче прекрасно се разбира с деца и никога няма да се опита да ги нарани, дори ако хлапетата играят прекалено грубо с кучето от тази порода.

Руско Петнисто Гонче лесно се сприятелява както с други кучета, така и с други домашни любимци. Не е подходящо да се отглежда куче от тази порода заедно с морско свинче или зайче, което да се пуска да тича свободно из помещението заедно с гончето.

Недостатъци на Руско Петнисто Гонче

Въпреки добродушния си характер, Руско Петнисто Гонче може да се опита да доминира над стопанина си, затова е добре тези опити да бъдат прекъснати меко, но категорично още в самото начало. Ако куче от породата Руско Петнисто Гонче се оставя за дълго време само, то може да лае с часове, докато се опитва да повика стопанина си.

Руско Петнисто Гонче може да се изгуби, ако се извежда без повод в градски условия, тъй като има силно развит ловен инстинкт и може да подгони котка или друго животинче. След това въпреки доброто си обоняние Руско Петнисто Гонче трудно може да намери пътя към дома, тъй като в града има прекалено много миризми, които объркват кучето.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати