Снежният нос на кучетата потъмнява през пролетта

Лабрадор

Носът на кучетата от някои породи понякога става кафяв или дори розов през зимата, въпреки че през останалата част от годината е черен. Това се дължи на особеност на организма, поради която носът променя цвета си през студените месеци.

Това явление е известно с наименованието снежен нос или зимен нос, тъй като се наблюдава единствено през студените месеци. По това време на годината кучетата от някои породи променят цвета на носа си и той може да се покрие с розови петна или да стане напълно розов. В по-леките случаи носът на кучето става тъмно или светло кафяв. Това не е опасно за здравето на кучето, както се притесняват някои собственици, а е състояние, което отминава веднага след края на зимата.

Снежният нос засяга най-вече породите, които имат светла или бяла козина - това са най-често болонки, шотландски териери, пудели със светла козина, лабрадори, голден ретривъри, пясъчни мопсове, бели френски булдози, дого аржентино, питбули. Изсветляването на носа се дължи на загубата на пигмента, който отговаря за наситения черен цвят на носа на кучето.

Това е свързано с недостига на слънчева светлина през студените месеци, което лишава кучето от достатъчно вещества, които се грижат за тъмния пигмент на носа му. В момента, в който настъпи пролетта и кучето има възможност да се наслаждава на слънчевите лъчи, носът му отново ще потъмнее и ще стане такъв, какъвто е бил преди настъпването на зимата.

Кучета

Напълно вероятно е през следващата зима носът на кучето отново да стане по-светъл или розов. Понякога обаче се случва цветът на носа да не може да се възстанови въпреки слънчевите бани. Това се дължи най-често на напредването на възрастта на кучето и не е опасно по никакъв начин за здравето на вашия любимец.

Има вероятност цветът на носа на кучето ви да се променя към по-светъл и ако го храните в пластмасова купа. Някои кучета проявяват алергия към пластмаса и ако постоянно опират носа си в нея, докато се храня, напълно е възможно това да промени пигментацията на носа им.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати