Видрово Гонче

Куче Видрово Гонче

Видрово Гонче е типично английска ловна порода, създадена с цел преследване на дивеча не само по суша, но и във вода. Видрово Гонче е не само перфектен помощник в лова, но също така и верен приятел, който е предпочитан домашен любимец.

История на Видрово Гонче

Видрово Гонче, известно и като Отърхаунд, е порода, която е пряк наследник на кучетата от породата Блъдхаунд, известни с невероятното си обоняние. Видрово Гонче, от своя страна, е една от породите, използвани за създаването на Ерделтериер, за което свидетелства характерната му козина и формата на тялото. Историята на Отърхаунд започва през ХII век, когато английски ловци експериментират с кръстоски на различни породи ловни кучета с цел създаване на гонче, което да е еднакво добро в преследването на дивеча по суша и по вода.

Точно затова английското наименование на породата - Отърхаунд - се превежда като Видрово Гонче. По времето, по което се създава породата, в Англия има прекомерна популация на видри, което сериозно пречи на риболова. Затова английските ловци решават да вземат мерки и създават новата порода, която да помогне в намалението на популацията на видрите.

В създаването на новата порода са участвали кучета от породите Грифон и Блъдхаунд, както и от различни по произход водни Шпаньоли, а също така изчезналата отдавна порода - твърдокосмест английски териер. Новосъздадената порода Видрово Гонче веднага била използвана за лов на видри и на различни други животни и за нула време си извоювала славата на перфектен помощник на ловците.

Стандарт на Видрово Гонче

Мъжките представители на породата Видрово Гонче достигат до 69 сантиметра и тежат до 50 килограма, женските са високи до 61 сантиметра и тежат до 41 килограма. Видрово Гонче е едро животно с много добре развита мускулатура. Главата на Видрово Гонче е доста едра, с дълга гъста козина. Ушите са клепнали, муцуната е издължена и с черен нос.

Козината на главата на Видрово Гонче е така разположена, че закрива очите му, но тя не трябва да се подстригва, тъй като това може да увреди зрението на кучето. Тялото на Видрово Гонче е издължено, с добре развит гръден кош и прибран корем. То е покрито с гъста козина, която е водоустойчива. Опашката на Видрово Гонче е дълга и покрита с гъста дълга козина. То обикновено я носи отпусната или изправена нагоре, без да я завива над гърба.

Грижи за Видрово Гонче

Видрово Гонче

Видрово Гонче ще се чувства перфектно, ако живее в къща с двор, за да може по цели дни да тича. Не е добра идея да къпете повече от два пъти в годината Видрово Гонче, защото ще увредите водоустойчивия слой на козината му. Тя трябва да се разресва един-два пъти в седмицата, за да изглежда винаги перфектна.

Ушите и очите на Видрово Гонче редовно трябва да се проверяват за инфекции. Ако Видрово Гонче живее в апартамент, то трябва да се извежда на дълги разходки и един или два пъти седмично да има възможност да потича на воля. Видрово Гонче ще се радва да ви следва навсякъде - независимо дали се разхождате, тичате за здраве или пътувате далече от дома си.

Обучение на Видрово Гонче

Видрово Гонче лесно се научава да изпълнява команди, особено ако обучението прилича на игра, свързана с лова. Видрово Гонче много бързо схваща командите, които трябва да изпълнява, и с удоволствие го прави, за да зарадва стопанина си. Не е добре да наказвате Видрово Гонче, ако не изпълни дадена команда, защото тези кучета са винаги готови да направят всичко, за да ви угодят, и отказът може да се дължи на някакъв дискомфорт.

Хранене на Видрово Гонче

Видрово Гонче не е от кучетата, които имат претенции по отношение на храната. Можете да храните кучето от породата Видрово Гонче с натурални продукти или със специализирани консерви или гранули за кучета с високо качество, за да осигуряват необходимите вещества на животното за поддържане на добра козина и мускулатура. Ако решите да храните Видрово Гонче с натурални продукти, добре е да обогатявате редовно менюто му с необходимите за здравето му витамини и минерали, тъй като то трудно ще си ги набави в необходимите му количества само от хранителните продукти.

Видрово Гонче с удоволствие ще хапва дивеч, агнешко, телешко, пилешко, пуешко и заешко месо, както и техните субпродукти, преминали през термична обработка. Може да допълвате менюто на Видрово Гонче с кисело мляко и нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварена елда, попарени овесени ядки, различни видове зеленчуци и плодове. Не е добре да давате на кучетата от тази порода тръбни кокали, сурова риба и сурово месо, сурови яйца, прясно мляко, пържена и мазна храна, прекалено солена и пикантна храна, твърде студена и твърде гореща храна.

Заболявания на Видрово Гонче

Видрово Гонче е здрава порода, но може да страда от заболявания на очите, ушите, тазобедрена дисплазия и стомашни проблеми. Възможно е Видрово Гонче да има проблеми със ставите, както и някои кожни проблеми. Видрово Гонче е склонно да преяжда, затова трябва да се внимава какво му се дава, тъй като кучетата от тази порода са много лакоми и бързо качват излишни килограми.

Любопитни факти за Видрово Гонче

Благодарение на специалните плавателни ципи, които има между пръстите си, Видрово Гонче може да плува по няколко часа без прекъсване. След 1978 година, когато в Англия бил официално забранен ловът на видри, Видрово Гонче се използва предимно за лов на сухоземни животни.

Видрово Гонче трудно ще се разбира с котки, но и това е възможно, ако те са се озовали в дома на стопанина му много преди него и то израсне с тях. Видрово Гонче е социално куче и лесно се сприятелява с представители на други породи.

Недостатъци на Видрово Гонче

Ако разхождате Видрово Гонче без повод, то може да се опита да преследва котка или друга дребна животинка, която ще помисли за плячка, и да се изгуби. Видрово Гонче обича разходките и ако се отглежда в апартамент и не се извежда достатъчно често и за по няколко часа всеки ден, то може да се опита да скочи от прозореца или терасата - в Англия са описани няколко такива случаи, а това може да завърши зле за кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати