Муди

30.07.2017
Муди
Снимка: vetstreet

Муди е древна порода унгарско овчарско куче, което от векове е помагало в охраната и преместването на стадата. Днес Муди се използва както във ферми, така и в полицията, а също така е перфектен домашен любимец, който винаги е готов за игра.

История на Муди

Историята на Муди започва през Средновековието, когато се оформя тази порода, използвана от унгарските фермери не само за охрана на стадата, но също така и за лов на диви прасета. През XIX век породата Муди е на път да изчезне, тъй като са останали твърде малко екземпляри, затова започва работа по възстановяването й.

С усилията на унгарски селекционери породата Муди е възстановена и качествата й са подобрени благодарение на кръстосването с Бордър Коли и Белгийски Овчарки. Заради красивия си външен вид и добродушния си характер Муди бързо става популярен домашен любимец през ХХ век и се разпространява в много европейски страни и в САЩ.

Стандарт на Муди

Мъжките представители на породата Муди достигат до 47 сантиметра височина и тежат до 13 килограма, женските стават високи до 44 сантиметра и тежат до 11 килограма. Муди е с издължена леко стеснена муцуна, която завършва с черен нос. Ушите на Муди са с триъгълна форма и стоят изправени. Очите са бадемовидни и са кафяви. Челюстите са силни, с едри зъби.

Тялото на Муди е силно и мускулесто, с дълги крайници. Лапите на Муди са овални. Гръдният кош на Муди е добре развит. Опашката е дълга и Муди я носи завита над гърба. Козината, която покрива тялото на Муди, е къдрава и със средна дължина, както и козината на опашката. Козината на муцуната е къса и права. Допустими са различни цветове на козината на Муди - черен, кремав, бял, пясъчен, кафяв, светлосив. Независимо от това какво е оцветяването на козината на Муди, около очите му трябва да има тъмен кант.

Куче Муди
Снимка: vetstreet

Грижи за Муди

За да се чувства добре, за Муди най-доброто решение е да живее в къща с голям двор, за да може по цели дни да тича и да изразходва енергията си. Муди може да привикне и към начина на живот в апартамент, но трябва да се извежда на дълги разходки два пъти дневно, а един или два пъти седмично да се дава на кучето възможност да потича на воля. Муди обича пътешествията и с удоволствие ще придружи стопанина си навсякъде, само и само да е в близост до него.

Муди лесно се приспособява към нова обстановка и е перфектното куче за хора, които обичат да ходят на къмпинг. Козината на Муди трябва да бъде разресвана през ден, за да бъде винаги красива и лъскава. Особено внимание трябва да се обръща на опашката.

Муди много обича игрите със стопанина си, затова не се препоръчва за хора, които нямат много време за домашния си любимец или не водят активен начин на живот. Муди обича играчките, затова е добре да разнообразявате редовно аксесоарите на любимеца си за игра.

Обучение на Муди

Муди се учи лесно и има желание да научава постоянно нови неща. Обучението на Муди може да започне, след като кученцето навърши три месеца и да се осъществява под формата на игра, която да трае не повече от десетина минути дневно, за да не загуби кученцето интерес. Постепенно и с помощта на похвали и лакомства при добре изпълнена команда обучението на Муди продължава.

Добре е усвоените команди да се поддържат - тоест дори Муди да изпълнява перфектно дадена команда, от време на време да се изпитва. Не се допуска физическо наказание по отношение на Муди при неизпълнение на дадена команда, тъй като кучето може да откаже напълно да участва в процеса на обучение по-натам.

Хранене на Муди

Муди не е претенциозно куче и ще похапва каквото му се даде - независимо дали това са натурални продукти или консервирани и гранулирани храни за кучета. Ако храните Муди с натурални продукти, не забравяйте, че то има нужда от витамини и минерали, каквито не може да си набави в необходимите количества само от храната. Муди може да хапва агнешко, пуешко, пилешко, телешко, заешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, преминали през термична обработка.

Не е добре да се дава на Муди сурово месо или сурови субпродукти, както и сурова риба и яйца. Не се препоръчва да се дава свинско и овнешко месо, както и техните субпродукти, на кучетата от порода Муди. Може да обогатявате менюто на вашия любимец от породата Муди с твърдо сварени яйца, кисело мляко, нискомаслена извара, но в никакъв случай не трябва да му се дава прясно мляко.

Може да давате на Муди сварен ориз, сварена елда, различни видове плодове и зеленчуци, сварена обезкостена риба. Не е добре да давате на Муди тръбни кокали, пикантна и пържена храна, тестени и захарни изделия, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Муди

Заболявания на Муди

Муди е здрава порода, но може да страда от тазобедрена дисплазия, както и от проблеми със козината, които в повечето случаи може да се овладеят, ако се лекуват навреме. Муди обича да похапва, без да се съобразява с количеството, затова е добре да се внимава с количеството, което му се дава. За да не получи опасно превъртане на стомаха, Муди не трябва да се движи прекалено активно поне час и половина след обилно хранене.

Любопитни факти за Муди

Муди се разбира добре с деца, с кучета и с други животни. Муди лесно може да се сприятели с котки, независимо дали е израснало с тях или не. Муди не проявява агресия към хора и животни и е с много дружелюбен нрав.

Въпреки това обаче то може да реагира с подозрение и дори да лае и да ръмжи по непознати, особено ако мисли, че те са заплаха за стопаните му. Муди се използва като полицейско куче, помага при откриването на наркотици и взривни вещества, а във Финландия кучетата от тази порода се използват от планинско-спасителните служби.

Недостатъци на Муди

Един от малкото недостатъци на Муди е че може да се опитва да събира хората на групи, като ги хапе лекичко по глезените, както прави с животните от стадото. Муди има нужда от възможност за изразходване на енергията си, затова ще я превърне в деструктивна, ако не може да тича на воля и да се разхожда. Муди лае силно и ако се остави само, може да лае в продължение на часове, докато се прибере стопанинът му вкъщи.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати