miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Хаванска Болонка

Хаванска Болонка

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Хаванска Болонка
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Хаванска Болонка е красиво куче, което не изисква много място и поради тази причина е предпочитан домашен любимец на хората в големите градове. Хаванска Болонка е подходяща за семейства с деца заради дружелюбния си весел нрав.

История на Хаванска Болонка

Историята на Хаванска Болонка, известна и като Хавански Бишон, започва в Куба, където тази порода се разпространява и усъвършенства благодарение на испанските преселници. Кучета, които приличат на Хаванска Болонка, са били известни по Средиземнорието векове наред, но през XVII век породата започва да се оформя в Хавана.

Дълго време кучетата от тази порода са известни като Хаванско Копринено Куче, но с времето това наименование отстъпва място на Хаванска Болонка. Въпреки че много хора започват да отглеждат Хаванска Болонка като декоративно кученце, което рядко излиза от вкъщи, много кубинци използват звънливия й лай, за да ги предупреждава за пристигането на непознати и така кучетата от тази порода стават и добри пазачи.

През XVIII век хаванската болонка попада в Европа и става любимо куче на аристократките. Дамите от висшето общество взимат със себе си малките красиви кученца навсякъде. В началото на ХХ век обаче популярността на хаванската болонка намалява драстично и почти не остават представители на породата в Европа.

Благодарение на кубински емигранти, които заминават за САЩ заедно с кучетата си от породата Хаванска Болонка, започва възраждането на популярността на тези красиви домашни любимци. След това хаванската болонка, чиито качества вече са подобрени в САЩ, се завръща триумфално в Европа, където отново става популярна.

Стандарт на Хаванска Болонка

две кучета от порода Хаванска Болонка

Хаванската болонка е малко по размер куче със сравнително къси крачета. Мъжките представители на породата достигат до 28 сантиметра височина и тежат до 5, 5 килограма, женските стават високи до 26 сантиметра и тежат до 4, 5 килограма. Муцуната на хаванската болонка е къса, с черен нос. Очите на хаванската болонка са малки, с бадемовидна форма и са тъмнокафяви на цвят.

Ушите на кучетата от тази порода са средни на дължина, клепнали са и са покрити с мека пухкава козина. Опашката на хаванската болонка е дълга и кучето я носи завита над гърба си. Цялото тяло, главата и крайниците на хаванската болонка са покрити с дълга козина, която може да е с дължина до 18 сантиметра. Козината на хаванската болонка винаги е едноцветна, тя може да е чисто бяла, кремава, златиста, кафява, червеникаво кафява, сребриста и дори черна.

Грижи за Хаванска Болонка

Козината на хаванската болонка има нужда от много грижи, за да изглежда добре и да не се сплъстява. Тя трябва да се разресва през ден, за да изглежда винаги добре поддържана. Не се препоръчва кучетата от породата Хаванска Болонка да се къпят по-често от веднъж на три месеца, за да не пострада защитният слой на козината им.

Добре е да почиствате мястото около очите на хаванската болонка, за да не се отделя прекалено много секрет по козината около тях и тя да стане по-тъмна на цвят. Хаванската болонка няма нужда от продължителни разходки, но ще се чувства добре и когато я взимате със себе си в парка или на екскурзия, защото за това малко куче най-важно е да е в близост до стопанина си. Хаванската болонка винаги е в настроение за игра, затова трябва да я снабдите с различни кучешки играчки, с които да се забавлява, докато ви няма вкъщи.

Обучение на Хаванска Болонка

Хаванската болонка лесно се поддава на обучение и бързо запомня командите, които трябва да изпълнява. Обучението на хаванската болонка може да започне след третия месец от появата на кученцето на бял свят и да се провежда под формата на игра.

Не е добре да се налагат наказания на хаванската болонка, както и да й се сърдите, ако тя не изпълни дадена команда. За кучетата от тази порода е важно да радват стопанина си и ако хаванската болонка не изпълни дадена команда, това е защото има леки проблеми с концентрацията, а не защото не иска да ви угоди. Хаванската болонка е сред кучетата, които векове наред са използвани в цирка.

хавански бишон

Хранене на Хаванска Болонка

Хаванската болонка е кученце, което с радост ще похапва всичко, което му дадете. Тези малки същества рядко проявяват капризи по отношение на храната. Може да храните хаванската болонка както с натурални продукти, така и с гранулирани или консервирани храни за дребни породи кучета. Хаванската болонка с удоволствие ще консумира заешко, телешко, пилешко, пуешко и агнешко месо, но не е добре да й се дава свинско и овнешко.

Менюто на хаванската болонка може да се допълва с месни субпродукти, сварен ориз, кисело мляко, извара, сварени яйца, плодове и зеленчуци. Не е добре да давате на хаванската болонка прясно мляко, каквито и да е кокали, пушена риба и пушено месо, салами, пикантна и пържена храна, мазна и прекалено солена храна, сладки и тестени изделия.

Заболявания на Хаванска Болонка

Хаванската болонка може да страда от дисплазия на лакътната става, тазобедрена дисплазия, както и от проблеми с козината. Хаванската болонка може да страда от заболявания на очите и на храносмилателната система.

Любопитни факти за Хаванска Болонка

Хаванската болонка лесно се сприятелява с деца и никога няма да ги нарани. Съществува обаче риск прекалено малките деца да наранят хаванската болонка, ако бъдат оставени насаме с това малко кученце.

Хаванската болонка се разбира добре с кучета от други породи и с котки, така че може да живее с други домашни любимци и дори ще е щастлива, защото ще има с кого да си играе. Тя върви и тича много смешно, тъй като малките й, но силни крачета допринасят за нейната подскачаща походка.

Недостатъци на Хаванска Болонка

Хаванската болонка не обича да остава сама и ако се чувства самотна, може да лае часове наред със звънливото си гласче. Това малко куче може дори да се опита да прегризе долната част на вратата, за да се опита да излезе от жилището и да потърси стопанина си.

Тъй като хаванската болонка е силно привързана към стопанина си, тя винаги го следва и това може да се стори досадно на някои хора. Хаванската болонка трудно понася дългата раздяла със стопанина си, както и смяната на семейството си и може много силно да тъгува и да откаже да излиза или да се храни.

Ако желаете и вие да си вземете болонка, разгледайте нашите обяви за болонки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати