miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Карелско Мечо Куче

Карелско Мечо Куче

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Карелско мечо куче
Снимка: DogwallpapersNet
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Карелско Мечо куче е умно животно, което е популярно като домашен любимец заради добрия си характер и красивия си външен вид. Карелско Мечо куче е верен приятел на четири лапи, който е изключително лоялен към стопаните си и е готов да ги защити с цената на живота си.

История на Карелско Мечо Куче

Карелско Мечо куче, наричано още Карелска Меча Лайка, е древна порода, която се е използвала от финландците за лов на едри животни - мечки, лосове, диви прасета. Породата е създадена във Финландия в началото на ХХ век, но предците на Карелско Мечо куче са се появили на територията на съвременна Карелия и Финландия още преди хиляди години. През 1936 г. започва методичното развъждане на кучета от тази порода и подобряване на техните външни качества и на характера им.

За първи път куче от тази порода е представено на изложение през 1936 година и тогава е прието и името Карелско Мечо куче. Втората Световна война нанася сериозен удар върху породата и в края на войната от Карелия са изтеглени около 60 кучета, които се използват в по-нататъшната развъдна дейност. През 1945 година е утвърден стандартът на породата и много от кучетата започват да се развъждат в Швейцария, Швеция, Норвегия и Англия. Във Финландия, която се смята за историческа родина на Карелско Мечо Куче, има най-много представители на породата. Карелско Мечо Куче е изключително популярна порода сред ловците.

Стандарт на Карелско Мечо Куче

Мъжките представители на породата Карелско Мечо Куче достигат до 60 сантиметра височина и тежат до 28 килограма, женските стават високи до 55 сантиметра и тежат до 20 килограма. Карелско Мечо куче е с леко издължено тяло, с много добре развита мускулатура и едра костна система. Ушите на Карелско Мечо куче са триъгълни и са изправени.

Муцуната е издължена, с черен нос. Очите са бадемовидни и са тъмнокафяви. Челюстите са силни, зъбите са едри. Карелско Мечо куче е с добре развит гръден кош и прибран корем. Тялото на Карелско Мечо куче е покрито с гъста къса козина, която е мека на пипане. Козината на Карелско Мечо куче е черна, като е желателно да има бели петна на муцуната и евентуално тясна линия между очите, която се спуска към муцуната. Бели петна трябва да има на шията, гърдите и крайниците. Опашката на Карелско Мечо куче е черна, може да има бяло петно на върха й. Допустима е и козина с кафеникав оттенък.

Грижи за Карелско Мечо Куче

За Карелско Мечо куче е най-добре да живее на двор, където да може да тича колкото поиска и да изразходва огромния си запас от енергия. Карелско Мечо куче не е декоративна порода и не е много подходящо за отглеждане в апартамент. Въпреки това е възможно то да бъде отглеждано и в градски условия, но трябва да бъде разхождано по няколко часа дневно. Най-добре е ако Карелско Мечо куче може да участва в лов, но ако това е невъзможно, е добре кучето от тази порода да участва в игри, които наподобяват процеса на лова. Козината на Карелско Мечо куче трябва да се разресва два пъти седмично и редовно трябва да се проверяват ушите и очите му, за да се избегнат инфекции.

Обучение на Карелско Мечо Куче

Карелско Мечо куче е своенравно, макар и много умно животно. То може да бъде научено да изпълнява много команди, но трябва да се подхожда категорично, без обаче да се прибягва до физически наказания. Кучетата от тази порода може да не изпълнят винаги дадената команда, тъй като са свикнали да взимат самостоятелни решения.

Карелско мечо куче
Снимка: DogwallpapersNet

Хранене на Карелско Мечо Куче

Карелско Мечо куче е непретенциозно по отношение на храната и не е лакомо. Може да храните Карелско Мечо куче с гранулирани или консервирани храни за кучета, както и с натурални продукти. Ако храните Карелско Мечо куче с натурални продукти, е добре да допълвате менюто му с минерали и витамини. Карелско Мечо куче с удоволствие ще хапва заешко, пуешко, пилешко, телешко, агнешко и дивеч, както и сварена обезкостена морска риба. Не се препоръчва да давате на Карелско Мечо куче прясно мляко, тръбни кокали, прекалено студена и прекалено гореща храна, пикантни и мазни храни, както и сладки и тестени изделия.

Заболявания на Карелско Мечо Куче

Карелско Мечо куче е много издържлива порода, но може да страда от тазобедрена дисплазия, а също така от проблеми с очите и ушите. Карелско Мечо куче може да страда от стомашни проблеми. Не се препоръчва да се дава на кучетата от тази порода възможност да тичат, след като са се нахранили обилно. Добре е да се изчака час и половина, защото може да се получи превъртане на стомаха, което понякога завършва фатално за кучето.

Любопитни факти за Карелско Мечо Куче

Карелско Мечо куче е скъпа порода и цената на кутре с доказано родословие може да достигне до 1300 долара. Карелско Мечо куче е изключително непретенциозно животно, което има силно изразен ловен инстинкт и много добра ориентация. Карелско Мечо куче е изключително смело животно. То е подходящо за лов на дребни животни, но също така за лов на птици, на лос, елен, рис, вълк и мечка.

Карелско Мечо куче има много добро обоняние, а също така хъс за работа и способност да взима самостоятелни решения, заради което се смята за една от най-добрите ловни породи. Карелско Мечо Куче може да настигне с лекота дивеча и да го задържи до пристигането на ловеца. Карелско Мечо куче може да прояви агресия спрямо други кучета по време на лов, затова обикновено се използва самостоятелно. Карелско Мечо куче се използва в планинските спасителни служби заради своя добре развит интелект и липса на страх. Карелско Мечо куче е изключително чистоплътно животно и няма характерната миризма на куче.

Недостатъци на Карелско Мечо Куче

Карелско Мечо куче не може да бъде отглеждано с дребни домашни любимци, тъй като ще ги сметне за плячка. Карелско Мечо куче може да прояви агресия спрямо други кучета, ако не е социализирано от много ранна възраст. По отношение на непознати хора Карелско Мечо куче проявява сдържаност, но не и агресия.

Тъй като не е агресивно спрямо хора, Карелско Мечо куче не е особено подходящо за пазач. Карелско Мечо куче обаче винаги предупреждава стопанина си с лай за приближаването на човек или животно. Карелско Мечо куче може да се изгуби по време на разходка, ако се извежда без повод, тъй като може да подгони котка или друго дребно животинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest