Ка де Бо

21.08.2017
Куче Ка де Бо
Снимка: CadebouDogocanarioCom

Ка де Бо, известно още като Майоркски Мастиф, е куче, известно със своята изключителна смелост и лоялност към стопанина. Ка де Бо е куче, което е готово да защити семейството на стопанина си с цената на собствения си живот. Ка де Бо е спокойна порода, която се препоръчва за семейства с деца.

История на Ка де Бо

Родината на Ка де Бо е Майорка. Затова то е известно също така и като Перо де Пресо Майоркин. Наименованието на породата на местен език означава бичо куче. Преди много години Ка де Бо е бил сред основните участници в най-масовото испанско забавление - коридата. Тези силни кучета трябвало да защитават тореадорите и при необходимост без страх да нападат бика, ако това ще спаси живота на тореадора. Тъй като Ка де Бо не е едро куче, то можело да се противопостави на бика с единственото си оръжие - мъртва хватка. С времето Ка де Бо се е превърнал в перфектен домашен любимец и охранител, който е популярен в много държави.

Стандарт на Ка де Бо

Мъжките представители на породата Ка де Бо стават високи до 58 сантиметра и тежат до 38 килограма, женските са високи до 55 сантиметра и тежат до 34 килограма. Мъжкарите имат по-едри глави от женските. Муцуната на Ка де Бо е къса, носът е черен и е леко вирнат. Челюстите са масивни и силни, с едри зъби. Ушите на Ка де Бо са малки, с триъгълна форма и са повдигнати в основата си, а връхчетата им са клепнали. Ушите са изтеглени назад. Те никога не се купират. Очите на Ка де Бо са големи, с овална форма и са тъмни на цвят. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Крайниците са мускулести. На шията си Ка де Бо може да има кожна гънка. Опашката на Ка де Бо е разположена ниско, тя е дебела в основата си и е средно дълга. Козината на Ка де Бо е къса и е оцветена в червеникавокафяво, рижаво, бежаво или черно. Допустими са тигрови ивици по козината. На гърдите и по лапите са допустими бели петна.

Грижи за Ка де Бо

Ка де Бо не изисква много грижи. Това куче се адаптира лесно и може да бъде отглеждано както на двор, така и в апартамент. Ако се отглежда в градски условия, Ка де Бо има нужда от дълги разходки, за да изразходва енергията си. Козината на Ка де Бо трябва два пъти седмично да се сресва с гъст гребен или да се минава с влажна кърпа. Очите на Ка де Бо редовно трябва да се почистват с влажно тампонче. Не се препоръчва да къпете Ка де Бо повече от три или четири пъти в годината. Ка де Бо има нужда от игри, които да развиват интелекта му, затова е добре да отделяте време за любимеца си.

Обучение на Ка де Бо

Порода Ка де Бо
Снимка: CadebouDogocanarioCom

Ка де Бо е изключително умно куче, което обаче може да не изпълни всяка команда, която му се дава, дори да я знае перфектно. Причината не е в ината на Ка де Бо, а в неговия характер, тъй като това куче е свикнало да взима самостоятелни решения в критични ситуации. Затова, ако Ка де Бо откаже да изпълни дадена команда, не трябва да се прибягва до физическа сила, а просто да се изиска категорично от кучето да изпълни това, което се иска от него. Възпитанието и обучението на Ка де Бо трябва да започне от втория месец от живота на кучето, но в началото да се отделят не повече от десетина минути дневно за този процес, за да не се отегчи животинката.

Хранене на Ка де Бо

Ка де Бо е куче, което има нужда от доброкачествена храна, за да поддържа в перфектно състояние козината и мускулатурата си. Може да храните Ка де Бо както с гранулирани или консервирани храни за кучета от висок клас, така и с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти за Ка де Бо, добре е да допълвате менюто му с необходимите за доброто му здраве минерали и витамини, които кучето не може да си набави от храната. Може да давате на Ка де Бо агнешко, телешко, пилешко, пуешко, заешко месо и дивеч, а също така и техните субпродукти.

Свинското и овнешкото месо не са препоръчителни за Ка де Бо, тъй като се прекалено мазни. Ка де Бо с удоволствие ще си хапва различни видове зеленчуци, както и плодове, без банани и грозде, тъй като са прекалено калорични и сладки. Извара, овесени ядки, кисело мляко, твърдо сварени яйца, сварен ориз могат да допълнят менюто на Ка де Бо. Не се препоръчва да давате на Ка де Бо прясно мляко, сурова риба и сурово месо, а също така пушени меса и пушена риба. Не е добре да давате на кучетата от тази порода тръбни кокали, сладки и тестени изделия, пържени и мазни храни, пикантни и прекалено горещи храни, а също така и прекалено студени храни. Може да допълвате менюто на Ка де Бо със сварени или печени субпродукти.

Заболявания на Ка де Бо

Ка де Бо може да има проблеми със зъбите, затова те редовно трябва да се преглеждат и да се почистват. Ка де Бо може да страда от тазобедрена дисплазия, а също така от инфекции на ушите, които трябва редовно да се проверяват и почистват, за да не се стигне до усложнения. Ка де Бо може също така да страда от проблеми с кожата и козината, които трябва да се лекуват навреме.

Любопитни факти за Ка де Бо

Ка де Бо
Снимка: Smok Bazyli

Ка де Бо изглежда винаги усмихнат, когато е с леко отворена уста и изплезен език. Въпреки това обаче силната мускулатура на кучето от тази порода кара хората, които не са наясно с породата, да смятат тази усмивка за прикрита агресия. Всъщност Ка де Бо е популярна порода най-вече заради баланса между инстинкта за охрана, уравновесения характер и уменията адекватно да се оценява ситуацията.

Ка де Бо е перфектният охранител, който има светкавична реакция, но също така и любвеобилен домашен любимец, който е нежен към членовете на семейството, с което живее. За разлика от други породи кучета Ка де Бо не си избира само един човек от семейството, към който да се привърже трайно, а е еднакво любящ и всеотдаен към всички. Ка де Бо се разбира прекрасно с деца, но не е добре това масивно куче да се оставя насаме с прекалено малки деца, тъй като може да ги бутне в стремежа си да поиграе с тях. Ка де Бо е дружелюбен към гостите на семейството, с което живее, но ако някой се опита да влезе в дома им в тяхно отсъствие, кучето от тази порода никога няма да го допусне, независимо от това дали човекът му е познат или не.

Недостатъци на Ка де Бо

Ка де Бо усеща лошите намерения и ако прецени, че стопанинът му е в опасност, може да атакува непознат. Ка де Бо може да се опита да доминира над стопанина си още в самото начало, но с подходящо обучение и правилен подход към кучето това може да бъде избегнато.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати