miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Вижте типовете кучета и как да ги обучавате

Вижте типовете кучета и как да ги обучавате

Кучета
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Когато говорим за основни типове кучета, не се има предвид разделението им по породи или пък по размери. Има се предвид техният характер, защото именно от него зависи и методиката на обучението им.

Различните типове кучета научават командите по различен начин. Естествено и породите имат значение, поради което е добре, когато сте решили какво куче искате да отглеждате, да научите повече информация и за породата му. Някои породи кучета са създадени с цел да бъдат ловджийски кучета, други - пастирски, трети да са чисто декоративни кучета и т.н.

Подобно на хората обаче и кучетата се делят на типове според характера си. Известни са 4 типа - сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик. Ето какво е важно да знаете за тях, както и каква методика на обучение и възпитание се използва при всеки тип:

1. В групата на сангвиниците спадат уравновесените кучета, които съответно са и най-лесно податливи на обучение и дресировка. Много бързо запомнят дадените им команди и рядко правят бели. Това са кучета, които менят настроението си сравнително бързо, но именно това е плюсът им. Може за известно време да им стане скучно, но после веднага започват да усещат възбуда. Има равновесие между затормозяването и възбудата и именно поради този факт кучетата сангвиници са много възприемчиви.

2. Към холериците спадат кучетата, при които процесите на възбудимост надделяват над затормозяващите. Това обикновено са по-енергичните кучета, които са добри най-вече в изпълнението на команди, свързани с движение. Макар и не толкова възприемчиви като сангвиниците, този тип кучета също се обучават сравнително лесно. Просто е необходимо малко повече търпение.

Куче

3. Флегматиците са инертните кучета и те са точно обратното на холериците. При тях затормозяващите процеси надделяват над възбуждащите. Макар и те да възприемат подадената им информация по-бавно, веднъж научили някои кучешки команди, те надали ще ги забравят.

4. Меланхолиците са обикновено страхливите кучета, които почти не се поддават на пълноценно кучешко обучение. Те се учат много бавно, защото много лесно им омръзва всичко. Но пък са идеалният вариант, ако искате да си вземете куче, което по характер да наподобява котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати