miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Най-известни видове шпаньоли

Най-известни видове шпаньоли

Американски кокер
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Шпаньолите, известни и като спаньоли, са испанска порода кучета, която сравнително бързо е навлязла във Франция, Англия и САЩ. Те са ловджийски кучета, които за разлика от сетерите преследващи плячката си с високо вдигната глава, ориентирайки се по въздуха, душат следата по земята с ниско наведена глава.

Има много видове шпаньоли, но най-известните и разпространени са американският кокер шпаньол и английският кокершпаньол. Освен тях популярни разновидности са френския бретон шпаньол, уелш шпрингер, кингс чарлс, фийлд, пикардийския шпаньол и др. Ето обаче какво е важно да знаете за американския и английския кокершпаньол:

1. Американски кокер шпаньол

Наследник на испанския шпаньол, тази порода е създадена през 1840 г в САЩ за лов. Бързо става любимец на своите стопани и започва да се отглежда и като домашно куче, каквато роля продължава да играе и днес.

Има гладък косъм не само по здравото си тяло, но и по муцуната. Мъжките американски кокер шпаньоли могат да достигнат височина до 40 см, а женските - до 37 см. Мъжките са и доста по-тежки от женските екземпляри. Всички американски кокер шпаньоли държат опашката си успоредно на гърба. Идентифицират се като идеален домашен любимец, тъй като освен предани са и много любвеобвилни. Единственият им минус е, че като малки са доста палави и непослушни;

2. Английски кокер шпаньол

Английски кокер шпаньол

Този изискан представител на шпаньолите също се е превърнал от ловно куче в предпочитан домашен любимец. В родината си обаче продължава да е използван масово и за лов. По-едър е от американския кокер шпаньол, като мъжките екземпляри достигат височина от над 43 см, а женските са около 41- 42 см.

В зависимост от големината на английския кокер шпаньол теглото му може да варира между 11 и 13 кг. Козината на тези представители на шпаньолите е бляскава, но не много дълга. Предпочитани са за лов, тъй като се поддават много добре на дресиране, а и имат отлично обоняние. И те, както и американските кокер шпаньоли, се привързват силно към стопаните си и са много предани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest