Алапахски Булдог

Алапахски Булдог
Снимка: pinterest
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Алапахски Булдог е порода, използвана десетилетия като помощник в лова на едър дивеч, както и за охрана на жилището и фермите. Днес Алапахски Булдог е популярна порода не само сред ловците, но и сред любителите на едри кучета, които са изключително лоялни към стопанина си.

История на Алапахски Булдог

Алапахски Булдог е порода, която е много рядко срещана. В момента се осъществяват дейности по възстановяването й, тъй като тя е на ръба на изчезването. Смята се, че на планетата има не повече от 200 представители на породата Алапахски Булдог. Алапахски Булдог, познат още под наименованието Алапахски Чистокръвен Булдог, дължи появата си на програмата за възстановяване на породи кучета от Южна Джорджия, която се осъществявала в САЩ в началото на XIX век.

Първият представител на породата Алапахски Булдог произлизал от английски булдог и се казвал Ото. Той бил запомнен от селекционерите като изключително вярно куче, тъй като след смъртта на стопанина си отказвал да си тръгне от гроба му. Внучката на стопанина на Ото - Лана Лу Лейн продължила работа по селекционирането на породата и през 1986 година тя била призната официално и бил утвърден стандартът й. В момента наследниците на Лана Лу продължават работата по развъждането и усъвършенстването на породата с помощта на известни селекционери от САЩ.

Стандарт на Алапахски Булдог

Мъжките представители на породата Алапахски Булдог стават високи до 60 сантиметра и тежат до 45 килограма, женските са високи до 55 сантиметра и тежат до 40 килограма. Главата на Алапахски Булдог е едра, с къса тъпа муцуна. Горната устна е леко провиснала. Носът е черен или кафяв. Очите са кръгли и могат да са тъмно кафяви, светло кафяви, като се допуска и съчетанието на едно синьо и едно кафяво око. Ако и двете очи на Алапахски Булдог са сини, това се смята за недостатък.

Тялото на Алапахски Булдог е масивно, с добре развит гръден кош. Краката са изключително мускулести. Опашката е дълга и кучето я носи провиснала, но може и да се купира късо. Ушите са с изправена основа, клепнали са напред и са с триъгълна форма и остър връх. Козината на кучетата от породата Алапахски Булдог е къса и прилепнала към тялото. Козината на Алапахски Булдог може да е оцветена в бяло, кремаво, рижаво или пясъчно, да е двуцветна или с тигрови шарки на фона на основните цветове на козината.

Грижи за Алапахски Булдог

Козината на Алапахски Булдог няма нужда от прекалено големи грижи, достатъчно е да бъде минавана два пъти седмично с влажна кърпа за отстраняване на излишните мъртви косъмчета. Алапахски Булдог е активно куче и ще се чувства добре, ако живее на двор, за да може да тича по цял ден и да охранява територията на стопанина си.

Алапахски Булдог
Снимка: dogbreedslist

Алапахски Булдог може да се отглежда и в апартамент, но има нужда да се движи много и да се разхожда поне по 2 часа дневно. Редовно трябва да се почистват гънките на муцуната на Алапахски Булдог, за да не се събират мръсотии и мястото да не се инфектира. Всеки ден е добре да се почистват очите на кучетата от тази порода.

Обучение на Алапахски Булдог

Алапахски Булдог лесно разбира какво се иска от него, но може да откаже да изпълни дадена команда, защото в момента преценява, че не е необходимо да го прави. Въпреки това не трябва да се използва груба сила по време на обучението на Алапахски Булдог, а трябва да се прояви твърдост и категорично да се изисква от кучето да изпълнява това, което се изисква от него. Алапахски Булдог може да се научи и на по-сложни команди, ако се проявява достатъчно търпение. Обучението на Алапахски Булдог може да започне, след като кучето стане на два месеца и половина.

Хранене на Алапахски Булдог

Алапахски Булдог е куче, което има нужда от силна храна. Може да храните Алапахски Булдог с премиум храни за кучета - консервирани или гранулирани, или да му предложите меню от натурални продукти, което обаче е добре да бъде съчетано с комбинация от витамини и минерали. Алапахски Булдог може да хапва телешко, пилешко, агнешко, заешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, преминали през термична обработка.

Не е добре да се дава на Алапахски Булдог да яде свинско и овнешко месо, както и сурова риба, сурови яйца, пушена риба и пушено месо, пикантни и мазни храни, пържени храни и тестени изделия, шоколад и захарни изделия, прясно мляко, тръбни кокали, зеле, бобови храни, банани и грозде. Добре е да обогатявате менюто на Алапахски Булдог с кисело мляко, извара, попарени и охладени овесени ядки, сварен ориз и сварена елда, различни видове зеленчуци - сварени и сурови, местни плодове, твърдо сварени яйца.

Заболявания на Алапахски Булдог

Алапахски Булдог е сравнително здрава порода, но може да страда от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Възможно е Алапахски Булдог да страда от различни видове дерматити и заболявания на ставите. Редовно трябва да се преглеждат ушите на Алапахски Булдог, за да не се развият сериозни инфекции. Алапахски Булдог може да страда от някои заболявания на очите като прогресивна атрофия на ретината и катаракта.

Любопитни факти за Алапахски Булдог

Тъй като Алапахски Булдог е рядко срещана порода, тя е и доста скъпа. Кутретата от породата Алапахски Булдог се продават за цени от 1500 долара нагоре. Алапахски Булдог може да се сприятели с други домашни любимци, ако е израснал с тях от малък. Въпреки че Алапахски Булдог е голям приятел на децата, не се препоръчва да се оставят насаме кучетата от тази порода с прекалено малки деца, тъй като поради грубите си движения може да наранят хлапетата, дори без да го искат.

Недостатъци на Алапахски Булдог

Алапахски Булдог може да прояви агресия към непознати, които се опитват да нарушат границите на територията му. Ако Алапахски Булдог се върже на верига, той може да стане прекалено зъл и асоциален. Алапахски Булдог е добре да бъде социализиран отрано, за да не проявява прекалено голяма агресия по време на разходка. Алапахски Булдог може да се изгуби, ако се пуска да тича без повод на оживени места, тъй като ще се опита да преследва котка или друго дребно животно.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати