Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче е ловна порода, създадена с цел да помага на ловците да откриват ранения дивеч. Алпийско дакеловидно куче е предпочитана порода в много страни, тъй като освен като ловно куче то си е спечелило популярност и като игрив домашен любимец.

История на Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче е създадено от селекционери в Австрия в средата на ХIХ век. За създаването на Алпийско дакеловидно куче се кръстосвали кучета от различни ловни породи, сред които сегурийски брак. Алпийско дакеловидно куче бързо се превърнало в любимо на ловците, тъй като успешно вървяло както по гореща следа на ранено животно, така и по студена следа - т.е. успявало да надуши животното дълго време след като то е минало по пътя. През 1932 година породата Алпийско дакеловидно куче била призната официално и започнала да участва в различни видове изложби и състезания.

Стандарт на Алпийско Дакеловидно Куче

Мъжките представители на породата Алпийско дакеловидно куче достигат до 43 сантиметра височина и тежат до 18 килограма, женските са високи до 39 сантиметра и тежат до 16 килограма. Главата на Алпийско дакеловидно куче е издължена, с плоско чело и плавен преход към муцуната, която е леко заострена. Челюстите на Алпийско дакеловидно куче са мощни, с едри зъби. Ушите са средно дълги, клепнали, доста широки, със заоблени краища.

Очите на Алпийско дакеловидно куче са средно големи, кръгли и са тъмно или светло кафяви на цвят. Шията на кучетата от тази порода е мускулеста и сравнително дълга. Тялото е леко издължено, гръдният кош е добре развит и леко изпъкнал напред. Крайниците са къси, но мускулести и масивни. Лапите са кръгли, като предните са по-едри от задните. Опашката е със средна дължина и кучето я държи отпусната надолу или леко огъната нагоре.

Козината на Алпийско дакеловидно куче е много гъста, къса прилепнала плътно към тялото, с много слабо развит долен слой. На врата козината е по-дълга, а на гърба и на бедрата е най-дълга и най-груба на пипане. Козината по опашката също е по-дълга, като в долната й част образува ресни.

Козината на Алпийско дакеловидно куче може да е оцветена в черно с кафеникави петна, черно с червеникави петна, кафяво със светлокафяви петна, червеникаво-кафяво със светло кафви петна, рижаво, както и рижаво в комбинация с бяло. Червеникаво-кафявото оцветяване на козината допуска бяло петно само във вид на много тънка линия по дължината на носа, тънка бяла ивица на гърлото или на гърдите.

Грижи за Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче ще се чувства добре, ако живее в къща с двор. Въпреки че може да спи и навън, освен в най-студените зимни дни, Алпийско дакеловидно куче ще е щастливо да спи през нощта в жилището на стопанина си, към който силно се привързва. Алпийско дакеловидно куче може да бъде отглеждано и в апартамент, но трябва да му се осигурят редовни дълги разходки. Добре е ако Алпийско дакеловидно куче може да участва в игри, имитиращи лов, както и в откриването на скрити от стопанина му предмети - това му е заложено генетично. Козината на кучетата от тази порода не изисква прекалено много грижи - достатъчно е да бъде разресвана три пъти седмично, а в периода, в който се сменя, трябва да се сресва всеки ден, за да няма много косми по пода на жилището.

Алпийско Дакеловидно Куче

Обучение на Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче лесно се поддава на обучение, особено ако то е свързано с лов или имитира по някакъв начин лова. Обучението на Алпийско дакеловидно куче може да стартира след третия месец от раждането му. Не се препоръчва да се наказва Алпийско дакеловидно куче физически за неизпълнени команди, тъй като това може да се дължи на временната липса на концентрация у кучето, а ако бъде малтретирано, то може завинаги да се откаже да участва в процеса на обучение.

Хранене на Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче има нужда от протеини, с които да поддържа мускулатурата си в перфектно състояние, а козината му винаги да е лъскава. Алпийско дакеловидно куче може да се храни с висококачествени храни за кучета - гранулирани или консервирани, или с натурални продукти, които обаче трябва да се допълват с комплекс от витамини и минерали. Алпийско дакеловидно куче може да хапва всички видове месо освен овнешко и свинско, както и техните субпродукти. Препоръчва се месото да е термично обработено, преди да се даде на кучето от тази порода. Не е добре да се дава на Алпийско дакеловидно куче прясно мляко, тръбни кокали, пикантна и пържена храна, мазна и прекалено солена храна, тестени и сладки изделия, сурова риба и сурови яйца, пушена риба и пушено месо, прекалено студена и прекалено гореща храна, бобови култури и зеле.

Заболявания на Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче може да страда от проблеми с ушите, затова е важно редовно да се проверява състоянието им. Алпийско дакеловидно куче може да има здравословни проблеми като тазобедрена дисплазия, заболявания на гръбнака и на ставите, проблеми със стомаха.

Любопитни факти за Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче има перфектно обоняние, затова понякога се използва за откриване на забранени вещества. Извън родината си Алпийско дакеловидно куче не е много разпространена порода, въпреки перфектните си служебни качества. Алпийско дакеловидно куче много обича да играе с деца, но не се препоръчва да се оставя без надзор с прекалено малки хлапета, тъй като може да ги нарани, ако играят твърде грубо с него. Алпийско дакеловидно куче трудно се разбира с котки, но може да стане приятел с други кучета.

Недостатъци на Алпийско Дакеловидно Куче

Алпийско дакеловидно куче има доста специфично поведение към непознати - както към животни, така и към хора. То е готово винаги да защитава стопанина си и семейството му и може да прояви агресия към хора, които не познава. Алпийско дакеловидно куче може да се изгуби, ако се разхожда без повод, тъй като заради силно развития си ловен инстинкт може да се опита да хване дребна животинка.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати