Исландска Овчарка

Исландска Овчарка

Исландска Овчарка е атрактивно и дружелюбно куче, което е подходящо за семейства с деца. Исландска Овчарка е изключително умно и весело куче, което винаги е готово да играе, а когато стопанинът му не е в настроение, търпеливо изчаква, без да досажда излишно.

История на Исландска Овчарка

Исландска Овчарка е древна порода пастирско куче, което е пристигнало в Исландия благодарение на викингите през IX век. Тези издържливи и пъргави кучета били перфектните помощници в опазването на стадото и се проявили като страхотни търсачи, когато трябвало да се отрие изгубена овца. В началото на миналия век породата почти е изчезнала поради масово измиране заради заразни болести по кучетата, но исландските и английските селекционери със съвместни усилия успели да възстановят породата.

Стандарт на Исландска Овчарка

Куче Исландска Овчарка

Мъжките представители на породата Исландска Овчарка достигат до 48 сантиметра височина и тежат до 14 килограма, женските са високи до 44 сантиметра и тежат до 12 килограма. Главата на Исландска Овчарка не е много едра, но е с широк череп. Муцуната на Исландска Овчарка е къса и леко стеснена към върха. Носът е тъмен. Очите на Исландска Овчарка са не особено големи, овални и тъмно кафяви на цвят. Ушите са с широка основа, изправени, с триъгълна форма. Тялото на Исландска Овчарка е сравнително късо, костната система не е едра.

Шията е много мускулеста, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран, крайниците са мускулести. Опашката на Исландска Овчарка е средно голяма, пухкава и винаги е над гърба на кучето, завита на кръг. Козината на Исландска Овчарка е със средна дължина, като на шията, на бедрата и на долната страна на опашката е по-дълга. Козината на Исландска Овчарка може да е рижава, златиста, жълтеникава, сивкава, с неголеми бели петна и с черни краища на косъмчетата.

Грижи за Исландска Овчарка

Порода Исландска Овчарка

Исландска Овчарка е куче, което има нужда от много движение и най-добре е ако може да се гледа на двор. Ако се отглежда в апартамент, Исландска Овчарка трябва да бъде разхождана по-често от два пъти дневно, и да й се осигурява възможност да потича на воля. Козината на Исландска Овчарка трябва да се разресва 2-3 пъти в седмицата. Не е добре Исландска Овчарка да се къпе повече от 3-4 пъти в годината, тъй като това може да разруши защитния слой на козината й. Исландска Овчарка с радост ще участва в различни видове игри, сред които флайбол, в който кучетата от тази порода се проявяват като истински виртуози. Ако отглеждате Исландска Овчарка в апартамент, тя ще настоява да спи или в леглото ви, или в близост до него, за да се чувства доволна от факта, че е в близост до стопанина си.

Обучение на Исландска Овчарка

Исландска Овчарка е много умно куче, но трябва да се прояви известна категоричност по време на обучението на кучето. Въпреки че ще разбира веднага какво се иска от него, то може да откаже да изпълни някоя команда, за да разбере докъде стига властта на стопанина му. С категорично отношение, но без физическо насилие, а в комбинация с добра дума и лакомства Исландска Овчарка се превръща в най-послушното и изпълнително куче, готово винаги да се учи на нови команди. Исландска Овчарка с лекота учи команди както в домашни условия, така и навън.

Хранене на Исландска Овчарка

Исландска Овчарка е куче, което не проявява каквито и да е капризи по отношение на храната. Тя ще яде с удоволствие и гранулирани или консервирани кучешки храни, и натурални продукти. Ако храните Исландска Овчарка с натурални продукти, за предпочитане е да се избягва свинското и овнешкото месо, тъй като са твърде тлъсти за кучетата от тази порода.

Телешкото, агнешкото, заешкото, пилешкото и пуешкото, както и техните субпродукти, преминали термична обработка, са подходящи за тази порода. Добре е менюто да се допълва със сварен ориз, различни видове плодове и зеленчуци, кисело мляко и извара, твърдо сварени яйца, сварена и обезкостена морска риба, витамини и минерали. Не се препоръчва да се дава на Исландска Овчарка прясно мляко, пържени и мазни храни, пикантни и прекалено солени храни, сурово месо и сурова риба, пушени меса и пушена риба, тръбни кокали, прекалено студена и прекалено гореща храна, сладки и тестени изделия.

Исландска Овчарка

Заболявания на Исландска Овчарка

Исландска Овчарка е изключително здраво куче. Единствените здравословни проблеми, които могат да възникнат при кучетата от тази порода, са тазобедрена дисплазия, както и различни видове инфекции на очите. Възможно е Исландска Овчарка да страда от стомашни инфекции, затова трябва да се храни с прясна качествена храна.

Любопитни факти за Исландска Овчарка

Исландска Овчарка много силно се привързва към стопанина си. Кучетата от тази порода прекрасно се разбират с малки деца и дори се опитват да се държат с тях като истински бавачки, следват ги навсякъде и се грижат нищо да не им се случи. Те лесно се сприятеляват с други животни и търпят присъствието на котки. Исландска Овчарка иска да е постоянно със стопанина си и го следва навсякъде. Още като малко кутре Исландска Овчарка развива тази способност и не се налага стопанинът й да я вика, защото дори пусната навън без повод, тя не се отдалечава много от него.

Исландска Овчарка лае по непознати хора, но никога няма да прояви агресия и да ги ухапе. Исландска Овчарка почти няма ловен инстинкт, което улеснява разхождането й, защото възможността да се загуби, докато гони малко животинче, е почти нулева. Исландска Овчарка има перфектно обоняние и затова се използва за издирване на изгубени хора. Кучетата от тази порода са били успешно използвани и при издирване на изгубени животни.

Недостатъци на Исландска Овчарка

Като повечето овчарски кучета и Исландска Овчарка има желанието да събира животни и хора на групи. Възможно е кучето от тази порода да се опитва да хапе леко по глезените хората, за да ги събере заедно. Възможно е ако бъде оставяна за прекалено дълго време сама, Исландска Овчарка да лае силно, без да спира. Ако Исландска Овчарка няма възможност да изхаби огромния си запас от енергия, тя може да прояви деструктивно поведение.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати