Манчестър Териер

Манчестър териер

Манчестър Териер е малко енергично куче, което е подходящо за хора с активен начин на живот. Манчестър Териер е верен приятел и е перфектен за градски условия, тъй като е с малък размер и не изисква прекалено много грижи.

История на Манчестър Териер

Манчестър Териер се смята за най-старата порода английски териери. С наименованието Манчестър Териер породата е известна от 1887 година. Породата се е формирала в продължение на над 400 години в Манчестър, като се е използвал за основа черно-рижав териер, а също така уипет и днес вече изчезналата порода староанглийски бял териер.

През вековете Манчестър Териер се е използвал за лов на гризачи, с което е бил известен, тъй като в домовете, където живеел, никога нямало мишки и плъхове. Кучетата от тази порода се използвали и за лов на дребни горски животинки. Манчестър Териер се използвал и за боеве с други по-дребни териери, но тази практика била спряна в началото на ХХ век.

Сред рекордите, които е поставяло куче от тази порода, е унищожаването на над 100 плъха за по-малко от 10 минути. Това се е случило в началото на миналия век, когато Манчестър Териер се е използвал за залагания, свързани със скоростта на унищожаване на плъхове. Манчестър Териер престанал да е толкова популярен, след като унищожаването на плъхове във Великобритания престанало да е атрактивен вид спорт. Затова селекционерите започнали да работят по намаляването на размера на породата, за да се превърне тя в декоративна. Днес Манчестър Териер се смята за доста рядка порода, а цената му е висока и се налага да се чака с месеци, за да се купи кутре.

Стандарт на Манчестър Териер

Куче Манчестър териер

Стандартът на породата Манчестър Териер е бил утвърден едва през 1988 година. Кучетата от породата Манчестър Териер са високи между 38 и 41 сантиметра и тежат от 6 до 9 килограма независимо от половата принадлежност. Манчестър Териер е животно с великолепна мускулатура. Главата е с клиновидна форма, като муцуната е леко издължена. Ушите са изправени, като крайчетата им са клепнали напред. Носът е черен, очите са тъмно кафяви. Гръдният кош на Манчестър Териер е много добре развит, крайниците са дълги и мускулести. Козината на Манчестър Териер е къса, оцветена е в черно, с жълтеникави петна, които може да бъдат и червено-кафяви.

Грижи за Манчестър териер

Манчестър Териер има нужда от много тичане, за да изразходва енергията си. Той е малко кученце, така че със сигурност ще обикаля жилището по цял ден. Ако живее в двор, Манчестър Териер ще се чувства чудесно, но през нощта е добре да спи в къщата, в близост до стопаните си, към които много силно се привързва.

Манчестър Териер обича да излиза навън, но е добре да се води на повод, тъй като има реална опасност заради силно развития ловен инстинкт кучето да подгони котка или друга дребна животинка и да се изгуби. Манчестър Териер е изключително игриво куче. Той има нужда постоянно да е ангажиран с някакъв вид игра и с радост ще участва в аджилити, флайбол и други кучешки спортове. Манчестър Териер се къпе не по-често от 3-4 пъти в годината, със специален мек шампоан. През два-три дни козината на кучето от тази порода трябва да се разресва.

Обучение на Манчестър Териер

При обучението на Манчестър Териер трябва да се проявява търпение и категорично отношение към кутрето. Добре е обучението да започне, когато кученцето е още на 2-3 месеца, като в началото командите трябва да са прости. Манчестър Териер е достатъчно схватлив и може да бъде обучен да изпълнява сложни команди. Но характерът на Манчестър Териер е с известна доза инат, затова трябва да се изисква изпълнение на командите от кучето, без да се проявява каквото и да е физическо насилие. Манчестър териер може да печели състезания по послушание, кучетата от тази порода често стават победители благодарение на добре развития си интелект.

Хранене на Манчестър Териер

Манчестър Териер не проявява капризи по отношение на храната и с удоволствие хапва всичко - и консерви за кучета, и гранулирана храна, и натурални продукти. Ако решите да храните Манчестър Териер с натурални продукти, не забравяйте да допълвате менюто му с витамини и минерали, а също така със зеленчуци - сварени и сурови. Не се препоръчва да давате зеле и бобови култури на Манчестър Териер. Сварен ориз, кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца и местни плодове допълват перфектно менюто на Манчестър Териер

Заболявания на Манчестър Териер

Порода Манчестър териер

Манчестър Териер е здраво куче, може да се срещат екземпляри, които се раждат с тазобедрена дисплазия. Манчестър Териер може да страда от проблеми на дихателната система, като те обикновено са свързани с настинки, които кучетата от тази порода понасят доста зле. Манчестър Териер може да има проблеми с козината и кожата, затова при най-малкия проблем в тази област трябва да се потърси съвет на ветеринар, за да не остане кучето без козина. Манчестър Териер е склонен да качва излишни килограми, затова трябва да избирате менюто му внимателно.

Любопитни факти за Манчестър Териер

Манчестър Териер има перфектно обоняние. Това малко куче може да надуши гризач под дебел слой сняг. Манчестър Териер обича разходките и е неуморен спътник на стопанина си навсякъде. Манчестър Териер не проявява агресия към други кучета, което е много рядко срещано сред териерите. Той никога не напада без причина друго куче.

Манчестър Териер много обича компанията на малки деца и е готов да играе с тях с часове. Манчестър Териер е добродушно куче, което може да бъде водено навсякъде без притеснения, че може да възникнат проблеми с други кучета или с агресия спрямо хора.

Недостатъци на Манчестър териер

Манчестър териер не е подходящ за хора, които често отсъстват от дома си. Ако се оставя за дълго време сам, Манчестър териер може да развие лоши черти на характера си като агресия или асоциално поведение. Ако остава сам дълго време, Манчестър териер ще лае с часове, което едва ли ще зарадва съседите. Манчестър Териер е куче, което иска да е център на вниманието в семейството си. Той е ревнив и трудно може да допусне съществуването на още един домашен любимец.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати