Филд Шпаньол

Нина 2Нина 2
Новак
345150
Филд Шпаньол
Снимка: Animal Planet
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Филд Шпаньол е английска порода ловно куче, което през последните десетилетия се е превърнало в популярен домашен любимец. Красивият външен вид на кучето от тази порода и дружелюбният му нрав го правят перфектен за семейства с малки деца.

История на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е порода, създадена в началото на XIX век, като за основа се е използвал английски кокер шпаньол. Целта на селекционирането е била да се създаде шпаньол, който да е с чисто черен цвят и да бъде използван за лов в различни видове местности. За да бъде подобрена костната система на кучето, както и външния му вид, са се използвали и кучета от породата съсекс шпаньол, но резултатът се получил точно обратният и тялото на кучетата от новата порода станало твърде тежко и издължено. Това намалило веднага популярността му сред английските ловци и породата била на ръба на изчезването, но в средата на миналия век бил утвърден стандартът на породата и тя била възстановена напълно. В момента Филд Шпаньол се развъжда предимно в Белгия, Франция и Великобритания.

Стандарт на Филд Шпаньол

Мъжките представители на породата Филд Шпаньол са високо около 46 сантиметра и тежат около 23 килограма, женските са високи до 42 сантиметра и тежат до 20 килограма. Филд Шпаньол е красиво и хармонично куче. Тялото е мускулесто, с издължени крайници. Главата на Филд Шпаньол е издължена, муцуната е сравнително тясна, с голям нос. Очите са с бадемовидна форма и са тъмно кафяви. Ушите са разположени ниско, средни са на размер и са клепнали, покрити с гъста дълга козина.

Тялото на Филд Шпаньол е издължено и доста силно, с едри кости. Шията е издължена и много мускулеста. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран, крайниците са с овални лапи. Опашката е разположена ниско и кучето от тази порода никога не я вдига над гърба. Опашката обикновено се купира до една трета от дължината. Козината на Филд Шпаньол е дълга, блестяща и копринена на пипане. Тя е права, може да има леки вълни. Цветът на козината е черен, кафяв или златист. Възможно е по козината да има рижави или кафяви петна.

Грижи за Филд Шпаньол

Филд Шпаньол
Снимка: Animal Planet

За разлика от много видове шпаньоли, Филд Шпаньол има нужда от дълги разходки. Това активно куче има нужда от възможност да изразходва енергията си. Не се препоръчва да се разхождате в пресечена местност, защото кучетата от тази порода се изтощават на такъв терен. Добре е ако Филд Шпаньол може да живее на двор, но през нощта да спи в къщата при стопанина си. Ако се отглежда в апартамент, трябва да се разхожда по няколко часа дневно.

Козината на Филд Шпаньол има нужда да бъде разресвана през ден с гребен. При разходки в кал трябва да се почистват много добре лапите на кучето, тъй като ако между пръстите се натрупа кал, това води до инфекции и затрудняване на ходенето на Филд Шпаньол. Кучето от тази порода трудно понася жегите, така че не трябва да бъде разхождано през лятото в най-горещите часове на деня.

Обучение на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е добронамерено куче, което с лекота учи нови команди и се радва да направи всичко, което стопанинът му каже. Това умно куче няма нужда от сериозно обучение, за да стане помощник в лова, тъй като това му е заложено генетично. Не трябва да се използва груба сила при обучението на Филд Шпаньол, тъй като това чувствително куче ще откаже напълно да се включва в по-нататъшния процес на обучение.

Хранене на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е куче, което има нужда от качествена храна, затова ако го храните с гранулирани храни или с консерви за кучета, избирайте премиум клас. Ако храните Филд Шпаньол с натурални продукти, осигурете на кучето необходимите за здравето му витамини и минерали и допълвайте менюто му със зеленчуци, плодове, сварена обезкостена морска риба, извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, сварен ориз и попарени овесени ядки.

Филд Шпаньол ще се чувства добре, ако хапва заешко, пилешко, пуешко, телешко, агнешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, но само след термична обработка. За Филд Шпаньол не са подходящи свинско и овнешко месо, както и техните субпродукти. Не се препоръчва да давате на Филд Шпаньол тръбни кокали, прясно мляко, сурови яйца, сурова риба и сурово месо, пушено месо и пушена риба, пържени и мазни храни, горещи или прекалено студени храни, пикантни, захарни и тестени изделия.

Заболявания на Филд Шпаньол

Филд Шпаньол може да страда от инфекции на ушите, затова редовно трябва да се проверяват, за да се избегнат усложнения. Филд Шпаньол може да има тазобедрена дисплазия, превъртане на клепача, проблеми със стомаха, както и проблеми със сърдечно-съдовата система. Филд Шпаньол е склонен към преяждане, така че пазете любимеца си от натрупване на излишни килограми. Възможно е Филд Шпаньол да страда от превъртане на стомаха, затова не разрешавайте на кучето да тича и да проявява прекалена физическа активност около час и половина, след като се е нахранило обилно.

Любопитни факти за Филд Шпаньол

Филд Шпаньол е смело куче, което е подходящо за лов при най-различни условия. Филд Шпаньол никога не губи стопанина си от поглед. Когато забележи водоплаващи птици, той ги подплашва и ги кара да се вдигнат във въздуха, а след като дивечът е застрелян, Филд Шпаньол го намира и го донася на стопанина. Филд Шпаньол може да донесе дивеч, който надвишава собствения му размер. Сред шпаньолите тази порода се отличава с много висок интелект и уравновесеност. Филд Шпаньол е по-сдържан в емоциите си от другите шпаньоли.

Филд Шпаньол се разбира перфектно с малки деца и никога няма да прояви агресия, дори хлапетата да прекалят с игрите и да се държат грубо с кучето. Филд Шпаньол може да понесе компанията на други домашни любимци и дори на котки, ако е израснал с тях.

Недостатъци на Филд Шпаньол

Заради силно развития ловен инстинкт на Филд Шпаньол съществува опасност кучето да се изгуби, ако по време на разходка без повод реши да преследва дребно животинче. Ако не получава възможност да изразходва енергията си, Филд Шпаньол може да прояви деструктивно поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати