Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер
Снимка: agoa/pixabay.com

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е различен от повечето териери, тъй като при него не е толкова изявен характерния за тези кучета инат и желание за доминиране. Заради това Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е предпочитан за домашен любимец за семейства с деца.

История на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Историята на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер започва в Ирландия преди векове, когато тези кучета са били използвани предимно за лов на гризачи и са били любимци на местните фермери. Кучетата от тази порода са се проявили и като много добри помощници на ловците, затова ирландците ги превърнали в една от любимите си ловни породи кучета, които приличат на ризеншнауцер, дратхаар, фокстериер и дори малко на болонка. Това са все породи кучета с брада.

Постепенно ролята на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер като ловец била заменена от тази на популярен домашен любимец. Заради добрия си характер и атрактивния си външен вид кучетата от тази порода бързо се разпространили в цяла Европа и САЩ и станали популярни като домашни любимци. След като бил утвърден стандартът на породата, Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер започнал да участва и да побеждава в изложби на кучета.

Стандарт на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Мъжките представители на породата Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер стават високи до 51 сантиметра и тежат до 20 килограма, женските са по-фини - те са високи до 48 сантимера и тежат до 18 килограма. Муцуната на кучетата от тази порода е издължена, ушита са полуизправени, като връхчетата им са клепнали напред. Козината на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е с цвят на пшеница. Тя е мека и може да е както права, така и леко вълниста.

Около муцуната на кучетата от тази порода може да има тъмни косми - тъмнокафяви или черни на цвят. Те са концентрирани най-вече около брадата на кучето. Гръдният кош на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е добре развит, опашката може да се купира и тогава стои изправена и е къса, а ако не се отреже, се завива над гърба на кучето. Носът на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е черен, очите са тъмнокафяви, но обикновено не се виждат, защото са скрити под кичури козина.

Грижи за Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер има нужда от правилно подстригване, за да изглежда спрямо стандартите за тази порода. Козината на муцуната се подстригва по-късо, за да изпъкне брадата. Козината на тялото и крайниците се подстригва на една дължина, за да може крайниците да са оформени в красиви прави линии.

Ако не се подстригва редовно козината на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер, той ще заприлича на голяма космата топка. Козината на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер трябва редовно да се сресва, а кучето да се къпе на два-три месеца със специални щадящи козината шампоани за кучета. Редовно трябва да се проверяват очите и ушите на кучетата от тази порода, за да не възникнат инфекции.

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер има нужда от много тичане, тъй като това е работна порода и тя трябва да изразходва енергията си. В противен случай кучето може да стане апатично или пък твърде активно и да се опитва да разрушава всичко в дома, в който живее.

Обучение на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер е умно куче, но като повечето териери страда от липса на концентрация и може да му омръзне да изпълнява кучешки командите. Затова Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер има нужда от опитен и категоричен стопанин, който да го кара да изпълнява командите, без обаче да проявява физическа агресия спрямо кучето. Ако всяко усилие на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер да изпълни правилно командата се поощрява, кучето ще прави опити редовно да радва стопанина си с изпълнение дори на трудни задачи.

Хранене на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер не е капризно куче по отношение на храната, но може да развие алергия, особено ако го храните със салами, които съдържат соя. Затова внимавайте какво давате на кучето си и се ориентирайте към кучешки храни от премиум клас или висококачествени натурални продукти. Телешко и заешко месо, агнешко и пилешко месо и техните субпродукти са перфектни за кучетата от тази порода. Те трябва да се съчетават с различни видове зеленчуци и плодове, а също така с твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварен ориз и попарени овесени ядки. Не се препоръчва да давате на кучето от тази порода пилешки тръбни кокали, прясно мляко, свинско и овнешко месо, сурова и пушена риба, пушени меса, сладко и пържено, тестено и пикантно.

Куче Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер
Снимка: furry_portraits/pixabay.com

Заболявания на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер може да страда от проблеми с бъбреците, затова трябва да получава достатъчно количество течности и да не се храни само с гранулирана кучешка храна. Освен това кучетата от тази порода може да страдат от различни видове хранителни алергии при кучетата, които стават ясни само по пътя на изключването, така че с времето ще разберете какво трябва да избягвате, когато правите менюто на вашия любимец. Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер също така може да страда и от рязка загуба на протеини, което може да се овладее само с помощта на опитен ветеринар.

Любопитни факти за Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

За разлика от повечето видове териери, Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер не лае непрекъснато, дори когато остава сам. Когато се случва да лае кучето, то иска да предупреди стопаните си за приближаването на непознат човек към дома.

Кучетата от тази порода са като бавачки за малките деца и за разлика от другите видове териери не проявяват кучешка агресия, ако малчуганите играят малко по-грубо с тях.

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер до края на живота си е с характер на малко кутре и постоянно иска да играе. Затова стопанинът на кучето трябва всеки ден да отделя време за игри и обучение на кучето си.

Заболявания на Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер

Ирландски мекокосмест Пшеничен Териер няма изявени недостатъци, освен че ако не намира начин да изразходва правилно енергията си, той може да стане хиперактивен или агресивен. Като цяло кучетата от тази порода са игриви и искат постоянно внимание, така че не са подходящи за хора с претоварен график.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати