Шведски Валхунд

Шведски Валхунд

Шведски Валхунд е куче, което векове наред е служело да събира стадата на шведските фермери. Това е умно и вярно куче, на което винаги можете да разчитате. През последните години Шведски Валхунд се превърна в порода, предпочитана от семейства с деца.

История на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд, известен още и с името Вестготски Шпиц, се смята за една от аборигенните породи кучета в Швеция. Първоначално Шведският Валхунд е изпълнявал функцията на универсално фермерско куче в окръга Вестготаланд. Постепенно породата западала, но през 1948 година била възродена отново от граф Бьорн фон Розцен.

Той регистрирал стандарта на породата Шведски Валхунд и я превърнал в една от националните гордости на родината си. Шведският Валхунд е единствената северна порода кучета, които са с къси крака. Въпреки ниския си ръст обаче Кучетата от тази порода се справят прекрасно със задачите си на овчарки. Днес те вече не се използват активно за тази цел, но затова пък са сред победителите в различни видове кучешки състезания, където се изисква пъргавост и енергичност.

Стандарт на Шведски Валхунд

Кучетата от породата Шведски Валхунд достигат до 50 сантиметра височина независимо от пола си. Те тежат от 9 до 20 килограма. Шведски Валхунд има клинообразна глава, която прилича на вълча. Муцуната е леко заострена, с черен нос и черни устни. Зъбите са едри, челюстите са мощни.

Крайниците на Шведски Валхунд са къси, но много мускулести. Очите на Шведски Валхунд са кафяви. Ушите са изправени, с триъгълна форма, крайчетата може да са клепнали. Шията е къса и много мускулеста. Тялото е мускулесто и издължено. Опашката, ако кучето има такава, е завита над гърба. Козината на Шведски Валхунд е къса и може да е оцветена в кафеникаво, сивкаво или черно. Допустими са бели петна на гърдите и лапите.

Грижи за Шведски Валхунд

Куче Шведски Валхунд

Шведски Валхунд не изисква особени грижи. Той може да се гледа както на двор, стига да има къщичка, така и в апартамент. Шведски Валхунд се приспособява към различните условия на живот.

Шведски Валхунд трябва да бъде разресван два-три пъти седмично и само когато козината му се сменя, е добре той да бъде разресван всеки ден, за да се ускори процесът на смяната. Не се препоръчва Шведски Валхунд да се къпе по-често от три пъти в годината, защото козината му може да се увреди и защитните й свойства да намалеят. Шведски Валхунд е активно куче и има нужда от разходки и възможност да изразходва енергията си.

Обучение на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд е много умно куче и лесно се поддава на обучение. Това интелигентно куче ще изпълнява с удоволствие всяка команда, която му се дава. То лесно може да бъде научено да върви по следа и да бъде превърнато в ловно куче. Шведски Валхунд има генетично заложени добри качества на охранител, така че може да бъде обучено да е куче-пазач.

Хранене на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд ще хапва с удоволствие както суха храна и консерви за кучета, така и натурални продукти. Ако решите да храните вашия Шведски Валхунд с натурални продукти, трябва да имате предвид, че над 50 процента от менюто на кучето трябва да представлява месо. То може да се допълва със субпродукти и морска сварена и обезкостена риба. От месата са препоръчителни телешкото, агнешкото, заешкото, пилешкото и пуешкото.

Не се препоръчва да храните Шведски Валхунд със свинско месо, защото то е прекалено мазно за него. Може да давате дивеч на Шведски Валхунд, както и да допълвате менюто му със сварен ориз, овесени ядки, сварена елда, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара. Не давайте на Шведски Валхунд прясно мляко, солени и пикантни храни, мазни и тестени храни, сладки изделия и пушени меса. Допълвайте менюто на Шведски Валхунд със зеленчуци, плодове и необходимите за доброто му развитие и поддържане на добро здраве витамини и минерали.

Заболявания на Шведски Валхунд

Шведски Валхунд е много здрава порода, но въпреки това е възможно да страда от генетично обусловени заболявания. Сред тях са проблеми със ставите, тазобедрена дисплазия, различни видове инфекции на ушите и очите, болести на костната система. Шведски Валхунд може също така да страда от проблеми със стомаха, затова трябва да се внимава какво яде кучето и да не се оставя да преяжда.

Любопитни факти за Шведски Валхунд

Дете и Шведски Валхунд

Строгият стандарт на породата Шведски Валхунд, от който не се допускат отклонения, осигуряват перфектното здраве и психика на тези кучета. Породата Шведски Валхунд е сред най-дълго живеещите - кучетата от тази порода живеят повече от 17 години.

Интересен факт е, че Шведският Валхунд има така наречения ген на Бобтейл. Над 50 процента от новородените кученца от породата Шведски Валхунд се раждат без опашка или с много къса опашка.

Напоследък спасителите в Швеция работят успешно с породата Шведски Валхунд. Малките кучета минават през места, които са прекалено тесни за немските овчарки.

Силният и смел Шведски Валхунд не се спира пред нищо, когато от него се изисква да помогне при откриването на затрупани хора. Страхотното му обоняние помага в такива случаи изключително много. Шведски Валхунд е много внимателен с децата и можете без притеснение да оставяте съвсем малките хлапета в компанията му, той никога няма да им причини вреда.

Колкото и грубо да играят с него хлапетата, Шведски Валхунд ще понася стоически игрите им и ще позволи да бъде дърпан, щипан и мачкан, за да достави удоволствие на малчуганите. Шведски Валхунд е много добър ловец на плъхове и се използва в някои ферми за справяне с проблема от присъствието на много гризачи. Шведски Валхунд се разбира добре с други домашни любимци, стига да не са много по-малки на размер от него.

Недостатъци на Шведски Валхунд

Като всяко овчарско куче, Шведски Валхунд може да има неприятния навик да хапе хората по глезените, за да се опитва да ги събере в група или да променя посоката им. Шведски Валхунд може да прояви агресия към непознати, ако реши, че застрашават стопанина му или семейството му. Ако не изразходва редовно енергията си, Шведски Валхунд може да стане деструктивно или много затворено куче, което да не иска да контактува с хора и с други кучета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати