miau.bg»Статии»Кучета»Хигиена на устата на кучето

Хигиена на устата на кучето

Кучешки зъби

За щастие кучетата не страдат толкова често от стоматологични проблеми, колкото хората. Най-често срещаният проблем с устната хигиена на кучето е пародонтозата. Тя обикновено засяга животни над 5 годишна възраст.

За да предпазите животното от подобни проблеми, то е добре да започнете да се грижите за зъбите му още докато е малко. Така то ще свикне и няма да се бунтува срещу тази практика. За това се използва старата четка за зъби.

Обаче внимавайте – винаги използвайте кучешка четка за зъби и паста, тъй като човешките могат да увредят зъбите му.

Първите няколко пъти то няма да ви позволи да почистите зъбите му перфектно. За да свикне, е нужно да се стремите да направите това преживяване максимално приятно за него. Дори да се съпротивлява, не му се карайте и не го наказвайте.

Към миене на зъбите трябва да се пристъпи, когато кучето се е разходило и играло достатъчно. Така ще стои по-мирно. Първите пъти не трябва да прекалявате. Започнете бавно и ако се развълнува прекалено много, прекъснете, дори да не сте почистили всички зъби. Увеличавайте времето за миене всеки ден. През цялото време му говорете успокоително. След края го наградете с лакомство. Така следващия път, когато дойде време за миене на зъбите, кучето ще го очаква с нетърпение.

Ветеринари

Устата на кучето трябва да бъде преглеждана от ветеринар всяка година. С напредване на годините състоянието на зъбите може да се влоши и то да се нуждае от професионално почистване на зъбите. За да бъде максимално ползотворно, то се извършва под анестезия.

Натрупването на плака върху зъбите на кучето може да се намали, ако го храните с разнообразна и най-вече твърда храна, която да дъвче повече. Също така трябва да му осигурите различни неща за дъвчене като кокали, играчки и лакомства под формата на дентастиксове за устна хигиена.

Когато има определен стоматологичен проблем, кучето започва да скимти, ръмжи, трепери, показва страх и агресия, а понякога дори хапе. Ако забележите подобни симптоми, веднага го заведете на ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати