Норфолкски Териер

Норфолкски Териер

Норфолкски Териер е весело и жизнерадостно куче, което е популярно като домашен любимец за семейства с деца. Кучетата от тази порода са прочути с това, че предците им са охранявали стаите на студентите в престижния университет в Кеймбридж.

История на Норфолкски Териер

Историята на Норфолкски Териер започва през XIX век, когато в Норфолк, Великобритания, е имало голяма необходимост от дребни кучета, които да спасяват фермите и къщите на хората от вредители като гризачи и едри насекоми. В създаването на Норфолкски Териер са участвали Норуич Териер, Ирландски Териер и други видове териери.

Норфолкски Териер е най-малкият служебен териер и е бил използван дълго време и за лов на лисици. Имената на Норфолкски Териер са били сменяни няколко пъти. Първоначално името на породата е било Кентъб Териер, след това е започнало да става популярно името Тръмпингтън Териер, а след това става известен като Джоунс Териер. През 1964 година е признато официално името на породата Норфолкски Териер.

Стандарт на Норфолкски Териер

Кучетата от породата Норфолкски Териер са високи до 25 сантиметра и тежат до 6 килограма независимо от пола си. Норфолкски Териер е дребно куче, със силни крайници и късо мускулесто тяло. Главата на Норфолкски Териер е кръгла и едра за ръста му. Муцуната е трапецовидна. Очите са малки, с овална форма и тъмни на цвят.

Ушите са клепнали и са заоблени накрая. Опашката на Норфолкски Териер е къса и права. Козината на главата и на ушите е доста по-къса, отколкото тази на тялото. Козината на главата оформя мустаци и брада. Козината на Норфолкски Териер е с пшеничен цвят, но се срещат и представители на породата с черна козина, сива и червеникава. Въпреки малкия си ръст Норфолкски Териер има едри зъби и силни челюсти.

Куче Норфолкски Териер

Грижи за Норфолкски Териер

Норфолкски Териер не е труден за отглеждане и не изисква особено големи грижи. Достатъчно е два-три пъти седмично да сресвате козината му. Ушите и очите на кучето от тази порода трябва да бъдат оглеждани за инфекции поне веднъж седмично, за да се избегнат сериозни усложнения. Въпреки че е дребен, Норфолкски Териер има нужда от движение, тъй като е пълен с енергия и трябва да се разхожда и да тича.

Норфолкски Териер има нужда от активен стопанин, който да прекарва с него навън поне един час дневно, през който не само да се разхожда с него, но и да играе. Норфолкски Териер е винаги готов да се включи във всеки вид игра. Кучето от тази порода е перфектно за отглеждане в апартамент, тъй като е с малък размер и може да изразходва енергията си, като тича из помещенията.

Обучение на Норфолкски Териер

Норфолкски Териер е интелигентен, но много своенравен. Това дребно куче може да знае какво трябва да направи, за да изпълни дадена команда, но да не иска да се подчини. Категорично не се препоръчва употребата на сила по време на обучението на куче от тази порода. Задължително е Норфолкски Териер да бъде социализиран от ранна възраст, както и да бъде научен да слуша стопанина си, тъй като е склонен към доминиране и дори може да прояви агресия, за да наложи това, което иска.

Хранене на Норфолкски Териер

Норфолкски Териер не е капризен по отношение на храната, така че с удоволствие ще хапва както готови сухи храни и консерви за кучета, така и натурални продукти в суров или термично обработен вид.

Можете да храните Норфолкски Териер с различни видове месо - телешко, заешко, агнешко, пуешко, пилешко или дивеч, както и с техните субпродукти. Не е добре да храните куче от тази порода със свинско и овнешко месо и техните субпродукти, както и с кокали. Може да давате на Норфолкски Териер сварени хрущяли, твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварен ориз, сварени на пара зеленчуци. Кучето от тази порода с удоволствие ще консумира сурови зеленчуци и плодове.

Не се препоръчва да давате пържена храна на Норфолкски Териер, както и различни видове бобови култури, тъй като всичко това може да предизвика сериозни стомашни проблеми при тези дребни животни. Не е добра идея да давате на Норфолкски Териер прясно мляко, пикантно и прекалено солено, сладко и люто, както и прекалено гореща или прекалено студена храна.

Порода Норфолкски Териер

Заболявания на Норфолкски Териер

Норфолкски Териер е изключително здраво куче, но сред здравословните проблеми, към които е податлив, са чувствителността към различни видове упойки и ваксини. Това прави много трудно опазването на здравето на кучето, както и анестезията му при спешни операции. Норфолкски Териер може да страда от усукване на коляното, тазобедрена дисплазия, както и от различни видове кожни проблеми. Норфолкски Териер е податлив и към заболявания на сърцето.

Любопитни факти за Норфолкски Териер

Норфолкски Териер е доста скъпо куче - цената на кутре от тази порода върви между 1200 и 1800 долара в зависимост от родословното дърво на родителите му. Кучетата от тази порода са много добри ловци, но отдавна вече не се използват активно за лов, а са популярни в качеството си на домашни любимци.

Тъй като козината на Норфолкски Териер не се скубе, тази порода е подходяща за хора с различни видове алергии. Норфолкски Териер добре се разбира с деца, както и с други котки и кучета, особено ако е израснал с тях. Към непознати животни кучето от тази порода се отнася с недоверие.

Недостатъци на Норфолкски Териер

Норфолкски Териер се изживява като пазач и е готов по всяко време да атакува хора, които смята за заплаха за стопаните си. По същия начин той може да се отнася и към кучета и да се опита да ги нападне независимо от размера им. Освен това по всяко време той може да сигнализира с лай, че някой минава наблизо. Сред недостатъците на Норфолкски Териер е неговата страст към копаене на дупки.

Ако имате градина, Норфолкски Териер ще е щастлив да изкопае дупки навсякъде в нея. Ако бъде оставен сам за дълго време, Норфолкски Териер може да прояви деструктивно поведение и да лае, без да спира, в продължение на часове. Норфолкски Териер може да прояви ревност, ако се появи нов домашен любимец, и дори да прояви агресия спрямо него, за да насочи вниманието на стопанина си отново към себе си.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати