Афенпинчер

Афенпинчер

Афенпинчер е дребна порода кучета, която е подходяща за домашен любимец, тъй като тези малки сладури са забавни и винаги са в добро настроение. Афенпинчер е получило името си заради приликата си с маймуна - на немски език името на породата означава маймунски пинчер.

История на Афенпинчер

Историята на Афенпинчер започва в Германия, където тези дребни кученца са се отглеждали, за да изтребват плъхове в домовете на хората. Те били популярни сред селяните в южна и източна Германия. Кученца от тази порода могат да се видят на платната на известни художници като Ван Дайк и Албрехт Дюрер. Постепенно Афенпинчер се превърнал в предпочитан домашен любимец, тъй като е много игрив и любвеобилен и силно се привързва към стопанина си. Много специалисти са на мнение, че породата е произлязла от брюкселски грифон и шнауцер.

През 1895 година в Германия се появява клуб на любителите на така наречените маймунски пинчери. Сред основните изисквания към породата били глава с издадена напред долна челюст и кръгли тъмни очи, заради което кучето прилича на маймунка. Били регистрирани 14 кучета, които станали основа за всички кучета от породата Афенпинчер. През 1896 година по време на изложение в Берлин бил официално признат стандартът на породата. Днес Афенпинчер е често срещана порода в цяла Европа и в САЩ.

Стандарт на Афенпинчер

Кучетата от породата Афенпинчер са високи от 23 до 29 сантиметра и тежат от 3 до 5 килограма. Муцунката им е с издадена напред долна челюст и брадичка, кръгли тъмни очи. Ушите на Афенпинчер се купират, както и опашката му. Тялото на Афенпинчер е много хармонично, с дълги крайници и добре развит гръден кош въпреки малкия размер на кучето.

Муцуната е къса, като към носа се стеснява. Носът винаги е черен. Козината на Афенпинчер е гъста, твърда на пипане и права. Космите са с дължина 2. 5 сантиметра. Козината на главата на Афенпинчер стърчи, като образува доста пищни мустаци, брада и вежди. Това придава на кучето много сериозен и дори сърдит вид. Около врата си възрастният Афенпинчер има добре оформена грива. Цветът на козината е черен, но може да бъде черен със сребристи косъмчета, както и рижав или черен с рижави петна.

Грижи за Афенпинчер

Афенпинчер не изисква много сериозни грижи, но е много привързан към стопанина си и искрено страда, когато е далече от него. Независимо къде пътува стопанинът му, Афенпинчер ще е щастлив да го придружава. Препоръчва се кучетата от тази порода да се извеждат само на повод, тъй като имат желанието да нападнат всичко, което се движи, и могат да се изгубят лесно.

Козината на Афенпинчер трябва да се разресва три пъти седмично, за да не се сплъстява. Не се препоръчва Афенпинчер да се къпе по-често от три-четири пъти в годината. Афенпинчер е идеалното куче за апартамент, но въпреки това има нужда да бъде извеждано на дълги разходки, тъй като има голям запас от енергия, която трябва да изразходва.

Куче Афенпинчер

Обучение на Афенпинчер

Афенпинчер е много умно куче, което лесно схваща какво се изисква от него. То с удоволствие научава нови команди и винаги ги изпълнява, за да зарадва стопанина си. Не се препоръчва грубо отношение към кучетата от тази порода, ако не изпълнят дадена команда - вината за това е в прекаления интерес на Афенпинчера към всичко в заобикалящата го действителност, и той често не успява да се концентрира напълно.

Добре е в процеса на обучението да накарате Афенпинчер да мисли, че става въпрос за игра, при която той получава награда винаги, когато изпълни командата ви - тогава малкият ви любимец винаги ще е готов да се учи на нови команди. Афенпинчер може да бъде научен на различни трикове като ходене на задни лапи или прескачане на обръч.

Хранене на Афенпинчер

Афенпинчер не изисква много храна, но е доста лаком, затова трябва да се внимава да не се прехранва. Това кученце обича всичко, затова може да го храните както със специализирана храна за кучета - консервирана и суха, така и с натурални продукти. Препоръчва се да давате на Афенпинчер телешко, пилешко или пуешко месо, както и техните субпродукти. Допълвайте менюто на Афенпинчер с необходимите за здравето му витамини и минерали.

Сварен ориз, попарени овесени ядки, твърдо сварени яйца, нискомаслена сметана, извара и кисело мляко допълват менюто на кучетата от тази порода. Може да давате на Афенпинчер различни видове зеленчуци - сварени и сурови, като избягвате зелето, а също и бобовите култури. Не се препоръчва да давате на Афенпинчер прекалено гореща или прекалено студена храна, хляб и тестени изделия, захар и захарни продукти, прясно мляко и кокали. Афенпинчер с удоволствие хапва различни видове плодове, но трябва да избягвате да му давате банани, грозде, както и сушени плодове.

Заболявания на Афенпинчер

Сред заболяванията, които са характерни за кучетата от породата Афенпинчер, са проблеми на костната система и на мускулите. Афенпинчер е склонен към затлъстяване, затова трябва да внимавате с какво храните любимеца си, тъй като проблемите с килограмите ще се отразят и на вътрешните му органи. Афенпинчер може да страда от различни видове алергии, така че наблюдавайте реакцията на организма му, за да сте наясно към каква алергия може да е податлив.

Любопитни факти за Афенпинчер

Във Франция Афенпинчер е известен с прякора мустакато дяволче, а англичаните го наричат маймунско куче. Афенпинчер обича да е в центъра на вниманието, но никога не вдига прекалено много шум, ако не му се обръща толкова внимание, колкото той иска. Въпреки малкия си размер Афенпинчерът е винаги готов да защитава стопанина си, дори без това да се налага, и е готов да жертва живота си за това.

Недостатъци на Афенпинчер

Сред недостатъците на Афенпинчер е пълната липса на инстинкт за самосъхранение на тези малки кученца. Те са готови да нападнат куче от едра порода, без да им е направило нищо, и надценяват собствените си сили. Затова трябва да внимавате много, когато извеждате тези малки скандалджии, които са в състояние да лаят по всяко минаващо куче и да се опитат да го атакуват, независимо от размера му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати