Южноруска Овчарка

Южноруска овчарка

Южноруска Овчарка е една от най-старинните породи овчарски кучета. Хората, които не са наясно с породата, често я бъркат с Бобтейл, но Южноруска Овчарка има много разлики с нея. Кучетата от тази порода приличат на гигантски плюшени играчки.

История на Южноруска Овчарка

През 1797 година в южната част на Русия, която по онова време е била известна като Таврия, били докарани за пръв път стада от испански овце с много фино руно. Заедно с тях пристигнали и овчарки, които помагали на испанските овчари - те произхождали от Астурия и били верни пазачи както от хищници, така и от непознати, което ги правело перфектни охранители на ценните стада. Тези умни кучета бързо станали популярни заради способността си да се справят с най-страшните местни хищници - вълците, както и заради възможността съвсем сами да подкарват стадата от овце и да ги събират, когато се разпръснат.

Астурийските овчарки били кръстосвани с местните татарски овчарки, както и с различни видове руски хрътки. От различните кръстоски Южноруска Овчарка получила издържливост, бързина и нетърпимост към хищниците. За развъждане се допускали само кучета, които отговаряли на критериите на селекционерите. Резултатът бил повече от добър - Южноруска Овчарка е добра към стопаните си и не обича непознати, тя е сравнително лека, но много издържлива, не изисква специални грижи и е изключително умна.

Стандарт на Южноруска Овчарка

Мъжките представители на породата Южноруска Овчарка трябва да са високи не по-малко от 65 сантиметра и тежат около 40 килограма. Женските са високи не по-малко от 62 сантиметра и тежат около 35 килограма. Главата е с леко издължена муцуна, носът е черен и едър. Ушите са клепнали и покрити с гъста козина. Очите са с овална форма и са тъмни. Зъбите са едри, челюстите са силни.

Гръдният кош на Южноруска Овчарка е добре развит, крайниците са мускулести и силни. Цялото тяло на кучето от тази порода е покрито с гъста дълга козина, която е леко вълниста, но е допустимо и да е напълно права. Козината на Южноруска Овчарка няма само декоративна функция - тя е много полезна срещу зъби на хищник или на друго куче. Цветът на козината варира от бял до кремав или бежов на бели петна. Опашката на Южноруска Овчарка е дълга и обикновено и спусната надолу, като краят й може да е завит.

Грижи за Южноруска Овчарка

Южноруска Овчарка е лесна за отглеждане, но изисква място, където да може да изразходва огромния си запас от енергия. Добре е, ако кучето от тази порода живее на двор, за да може да се чувства добре, като тича когато иска. Ако се отглежда в апартамент, Южноруска Овчарка често страда от липсата на възможност да потича на воля.

Препоръчва се на стопаните, които гледат куче от тази порода в апартамент, да осигурят поне три часа разходка дневно за любимеца си. Добре е козината на Южноруска Овчарка да се разресва поне два пъти седмично, за да изглежда добре.

Дългите косми над очите на кучетата от тази порода не се подстригват. Къпането на Южноруска Овчарка е добре да бъде не повече от два-три пъти годишно. Проверявайте редовно състоянието на ушите и очите на Южноруска Овчарка, за да избегнете развитието на инфекции.

Порода Южноруска овчарка

Обучение на Южноруска Овчарка

Най-добре е обучението на Южноруска Овчарка да започне около края на втория й месец и да присъстват игрови елементи, за да му е интересно на кученцето. Трябва да се има предвид, че Южноруска Овчарка е много умно куче, което обаче има способността да взима самостоятелни решения.

Ако то бъде оставено да прави това, ще намери начин да доминира над стопанина си и може да откаже да изпълнява команди. Препоръчва се да не се използва сила по време на обучението на Южноруска Овчарка, а да се комбинира упоритост при изискване на изпълняването на команди от кучето, както и поощрение при добри резултати.

Хранене на Южноруска Овчарка

Южноруска Овчарка трябва да получава достатъчно качествена храна, за да може да се развива правилно като малка, а след това да поддържа добра мускулатура, козина и тонус. Може да храните Южноруска Овчарка с премиум храни за кучета - консервирани и на гранули, или с качествени натурални продукти. Не се препоръчва да се дава свинско месо на Южноруска Овчарка, тъй като то е прекалено мазно за кучетата от тази порода.

Можете да храните Южноруска Овчарка с пилешко, пуешко, телешко, заешко, агнешко месо и дивеч, както и с кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, елда и попарени овесени ядки. Не се препоръчва да храните Южноруска Овчарка с пилешки тръбни кокали, прекалено студена или прекалено гореща храна, с кисели, сладки, пикантни и тестени храни, прясно мляко и пушено месо и риба.

Заболявания на Южноруска Овчарка

Южноруска Овчарка е куче, което е доста здраво, но и то е склонно към някои видове генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакътната става, различни видове дерматити, проблеми с ушите и с очите. Възможно е Южноруска овчарка да страда от ставни проблеми, както и от заболявания на стомаха.

Един от проблемите, свързани със здравето на Южноруска Овчарка, е склонността й към превъртане на стомаха. За да се избегне това, не се препоръчва да се дава на кучето възможност да тича и да се движи активно поне час и половина след като се е нахранило обилно. Превъртането на стомаха е опасно за здравето и дори за живота на кучето и изисква бърза реакция от страна на собственика, който трябва спешно да закара любимеца си във ветеринарен кабинет.

Любопитни факти за Южноруска Овчарка

Южноруска Овчарка е куче, което пази територията си. Където и да отидете с него, то веднага набелязва границите на територията си, и започва да я пази. Въпреки това то е толкова любвеобилно към семейството си, че се препоръчва за приятел на малки деца. Няма опасност куче от тази порода да нападне малкия си стопанин, дори той да се увлича прекалено много, докато играе с него, и да е леко груб в игрите.

Недостатъци на Южноруска Овчарка

Сред недостатъците на Южноруска Овчарка е това, че тя изисква много време и място, за да се чувства добре. Ако не живее в двор, където може да тича свободно, или не се разхожда достатъчно време, Южноруска Овчарка може да стане агресивна и да прояви деструктивно поведение. Тъй като се отнася предпазливо към непознати, тя може да прояви агресия, ако прецени, че стопаните й са застрашени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати