Вълчи Шпиц

Нина 2Нина 2
Новак
345113
Кеесхонд
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Кучетата от породата Вълчи Шпиц, или както е известна в родната им Холандия, Кеесхонд, веднага грабват погледа с невероятната си усмивка. Те са с вълча окраска, но са много пухкави, имат лисича муцунка, а устните им винаги са разтеглени в усмивка.

История на Вълчи Шпиц

Историята на Вълчи Шпиц започва през ХVII век в Холандия, където са кръстосани редица северни породи кучета. Холандците имали нужда от куче, което да е дружелюбно, да изпълнява служебни функции и да не се страхува от студовете. Вълчият Шпиц охранявал товарите на лодките и корабите, които пренасяли различни видове стоки по реките. Освен това кучетата от тази порода охранявали лозя и помагали при събирането на стадата. В създаването на породата Вълчи Шпиц са участвали Самоеди, Норвежки елкхаунди, Чау Чау, Финландски и Померански Шпицове. Различните породи са допринесли за съвършените качества на Вълчия Шпиц, както и за неговата красива външност, която винаги предизвиква възхищението на околните.

Често хората не могат да разберат каква е тази порода и смятат, че това е Кавказка Овчарка с остра муцунка, прекалено голям Померански Шпиц. Холандците наричат Вълия Шпиц Кеесхонд, тъй като тази дума произлиза от две - хонд, което означава куче, и Кеес, което е умалително от Корнелиус. През XVIII век холандецът Корнелиус Де Гизелер оглавявал партия на местни патриоти и с него винаги бил любимецът му - разкошен Вълчи Шпиц, който станал талисман на партията, на нейната сила и боен дух. През ХХ век Вълчият Шпиц става много популярен в САЩ заради красивия си външен вид, добрия си характер и служебните си качества и постепенно тази порода се нарежда сред предпочитаните домашни любимци в цял свят.

Стандарт на Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц е куче с пропорционално тяло и гъста козина. Мъжките представители на породата достигат до 55 сантиметра височина и 30 килограма тегло, женските са високи до 48 сантиметра и тежат до 28 килограма. Характерни за Вълчия Шпиц са петната около очите, които са като очила. От външния ъгъл на окото започва тънка тъмна линия. Вълчият Шпиц има добре оформени вежди. Муцуната е със средна дължина, стеснява се към носа, без да е прекалено заострена. Очите са тъмно кафяви, средни по размер и с бадемовидна форма.

Ушите са малки, с триъгълна форма и са изправени. Шията на Вълчия Шпиц е със средна дължина и плавно преминава в холката, гърбът е къс и леко се спуска към опашката. Коремът е прибран, гръдният кош е добре развит. Крайниците на Вълчия Шпиц са силни и мускулести. Лапите са кръгли, с черни нокти. Опашката на Вълчи Шпиц е със средна дължина и е покрита обилно с гъста дълга козина. Опашката на Вълчия Шпиц винаги е вдигната над гърба и завита. Козината на тялото на Вълчия Шпиц е права, груба на пипане и стои вертикално, като се издига над мекия долен слой козина. Главата е покрита с мека къса козина, която е като кадифе на пипане. Около врата има характерна за породата грива, а на гърдите има по-дълга козина. Козината на Вълчи Шпиц е смес от сив и черен цвят, ушите винаги са черни. Крайниците и лапите може да се кремави.

Порода Вълчи Шпиц

Грижи за Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц не изисква особено много грижи. Той няма нужда от много дълги разходки, но все пак му е необходима активност. Вълчият Шпиц обича игрите както навън, така и в дома. Козината на Вълчия Шпиц има нужда от разресване всеки ден или през ден, за да изглежда добре. Когато сменя козината си, Вълчият Шпиц трябва да се сресва по-често. Не се препоръчва да се къпе по-често от два пъти годишно Вълчият Шпиц, тъй като това ще наруши качеството на козината му. При сплъстяване на козината тя трябва да се разплете и да се разреше. Козината на Вълчи Шпиц го предпазва от слънчеви изгаряния и от ухапвания на насекоми, затова не се препоръчва изобщо да се подстригва. Перфектният вариант за Вълчи Шпиц е ако може да живее на двор, но се приспособява и към живот в апартамент. Кучетата от тази порода предпочитат по-хладен климат, затова през лятото е добре да им се осигурява възможност да се крият на сянка.

Обучение на Вълчи Шпиц

Вълчи Шпиц е много интелигентно животно, което много лесно схваща какво се иска от него. Тъй като характерът му е направо златен, към Вълчия Шпиц не трябва да се проявява агресия по време на обучението. Дори да не успее да изпълни дадена команда както трябва, това не се дължи на неговия инат и собственикът му трябва да прояви разбиране. Вълчия Шпиц е готов на всичко, за да зарадва стопанина си и с удоволствие изпълнява всяка една команда. Благодарение на лесното обучение на Вълчия Шпиц кучетата от тези породи се обучават да спасяват хора, затрупани от лавини.

Хранене на Вълчи Шпиц

Можете да храните Вълчи Шпиц както със суха храна, така и с консерви или с натурални продукти. Ако изберете натурални продукти за Вълчи Шпиц, е добре да обогатявате менюто му с витамини и минерали. Не се препоръчва да давате на Вълчи Шпиц прясно мляко, кисело и солено, пикантно и сладко, пържени храни, пушени меса и риба, тестени изделия. Вълчи Шпиц с удоволствие ще хапва телешко, заешко месо, дивеч, агнешко и пилешко месо. Свинското месо не е препоръчително за тази порода. Твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, сварен ориз и попарени овесени ядки, различни плодове и зеленчуци, субпродукти и обезкостена сварена риба могат да допълват менюто на Вълчи Шпиц.

Заболявания на Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц е здраво куче, но има вероятност да страда от някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия, прогресивната атрофия на ретината, усукване на коляното, диабет, хипотиреоидизъм, катаракта, различни видове алергии и дерматити. Вълчият Шпиц е склонен към затлъстяване, затова трябва да се внимава с какво се храни. След като се е нахранил обилно, не се препоръчва около 2 часа да се движи прекалено активно, за да не се получи превъртане на стомаха, което може да е фатално за кучето.

Любопитни факти за Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц е не само пазач, но и перфектен компаньон. Той се справя идеално с ролята на бавачка и може да се оставя без притеснения с малки деца. Вълчият Шпиц е дружелюбен и с удоволствие играе както с други кучета, така и с котки.

Вълчи Шпиц

Адаптирането към различни условия на живот е генетично заложено на Вълчия Шпиц. Вълчият Шпиц не може да тича бързо. Той няма зловещия захват на челюстите, с който може да се похвалят много средни едри породи.

Тъй като Вълчият Шпиц е изключително социално и добронамерено куче, то е сред малкото породи, които се допускат за психотерапия с аутисти и хора с психически проблеми. Вълчият Шпиц има невероятен характер - той не е агресивен, не е капризен и никога не досажда. За Вълчия Шпиц е най-нормално да си намери ъгълче, в което да се свие и оттам да наблюдава какво се случва. Вълчият Шпиц е подходящ както за семейства с малки деца, така и за възрастни хора, тъй като може да прецени доколко може да си позволи по-енергична игра със стопанина си. Ако той е възрастен човек, Вълчия Шпиц ще си играе сам и никога няма да си позволи по-груба игра със стопанина си.

Вълчият Шпиц е много чисто куче и няма характерната кучешка миризма.

Недостатъци на Вълчи Шпиц

Кучето от породата Вълчи Шпиц има нужда от ранна социализация, за да изгради правилно общуване с други кучета и с хора. В противен случай то може да стане недоверчиво и дори да проявява агресия, което не е характерно за представителите на тази порода. Докато са малки, представителите на породата Вълчи Шпиц са темпераментни и много любопитни. След като навършат година и половина, тези кучета са перфектни във всяко едно отношение, и се научават да овладяват енергията си и да я изразходват, когато са навън. Но докато са малки, имат нужда от място, където да тичат на воля.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати