Английска Овчарка

Куче Английска Овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Английската Овчарка е служебно куче, което е истински работохолик. То е популярно и като домашен любимец заради красивия си външен вид, добрия си характер и високия си интелект. Английската Овчарка е подходяща за семейства с деца.

История на Английска Овчарка

Историята на породата Английска Овчарка започва в Древен Рим. Тези кучета са били любимци на самия римски император Юлий Цезар. Кучетата от тази порода охранявали огромните стада на императора, като по този начин осигурявали прехраната на многобройната римска армия. След като Юлий Цезар се завърнал в Рим, тези кучета били изхвърлени и желаещите да имат такъв любимец, който да ги охранява и да помага с животните, ги взимали край пътя, където те били изоставяни от войниците. През 1934 година породата Английска Овчарка получила официално утвърден стандарт. Прародителите на съвременната Английска Овчарка са били кръстосвани с Шотландско Коли, Бордър Коли и други породи овчарски кучета. В резултат се получило куче, което има всички добри качества от породите, които са участвали в създаването му.

Стандарт на Английска Овчарка

Мъжките представители на породата Английска Овчарка достигат до 59 сантиметра височина и тежат до 28 килограма, женските стават високи до 48 сантиметра и тежат до 26 килограма. Това служебно куче е с пропорционално тяло и дълги мускулести крайници, които обаче не са прекалено фини и от това Английската Овчарка има по-едър вид. Муцуната на Английска овчарка е със средна дължина и леко се стеснява към носа.

Ушите са разположени високо и са изправени, като краищата им са клепнали. Очите на Английска Овчарка са тъмни на цвят. Зъбите са едри, устата е с тъмни устни и мощни челюсти. Козината на муцуната и предната част на крайниците е къса, докато на тялото и опашката е със средна дължина. Опашката и задната част на крайниците е покрита с украсяваща дълга козина. Английската Овчарка е с черна козина с леки рижави петна, възможни са също така и други оцветявания, сред които черно и бяло, сивкаво и бяло, трицветно - черно, рижаво и бяло.

Грижи за Английска Овчарка

Английската Овчарка ще се чувства най-добре, ако живее на двор, но се приспособява и към живота в апартамент. Това може да се получи само ако Английската Овчарка има възможност да се движи активно. Не трябва да се забравя, че Английска Овчарка е служебна порода куче, затова трябва да получава необходимата възможност да изразходва енергията си и да се чувства полезна. Това куче трябва да играе често със стопанина си и с удоволствие ще участва в различни видове забавления, свързани със събиране на предмети на едно място.

Английската Овчарка трябва да бъде разхождана редовно и от време на време да ѝ се дава възможност да потича на воля. Козината на Английската Овчарка трябва да се разресва два-три пъти седмично, а когато се сменя, е добре да се разресва всеки ден, за да се ускори процесът на смяната на козината и да се избегнат космите по пода. Не се препоръчва Английска Овчарка да се къпе повече от два-три пъти в годината, защото това може да наруши защитните свойства на косъма. Редовно трябва да се проверяват очите и ушите на Английска Овчарка, за да се избегнат инфекции.

Обучение на Английска Овчарка

Английска Овчарка може да бъде научена много лесно да изпълнява различни видове команди, защото кучетата от тази порода са интелигентни и не проявяват инат. Те слушат всяко нещо, което стопанинът им каже, и с радост са готови да изпълнят всяка команда от негова страна. Като малки Английските Овчарки са много игриви, затова може да им е необходима повече концентрация по време на обучението, но в никакъв случай не трябва да се прибягва до физически наказания.

Хранене на Английска Овчарка

Английска Овчарка е куче, което от векове е свикнало да се храни с натурални продукти. Въпреки това може да храните Английска Овчарка с качествена суха храна или консерви, които да ѝ осигурят достатъчно енергия и да поддържат мускулната ѝ маса и козината ѝ в перфектно състояние. Свинското месо не се препоръчва за кучетата от породата Английска Овчарка, тъй като е прекалено мазно за тях. Пилешко и пуешко месо, телешко месо и субпродукти, заешко и агнешко месо са сред препоръчителните за Английска овчарка. Може да допълните менюто на Английска овчарка с различни видове плодове и зеленчуци, кисело мляко и твърдо сварени яйца, извара и сварен ориз, хрущяли и сварена елда. Не се препоръчва да давате на Английска Овчарка прясно мляко, тръбни пилешки кокали, пикантни и солени храни, тестени и захарни изделия, пушено месо и пушена риба, прекалено студена и прекалено гореща храна.

Английска Овчарка

Заболявания на Английска Овчарка

Английска Овчарка е склонна към някои заболявания, сред които са тазобедрената дисплазия, катаракта, кожни заболявания, извъртане на клепачите, ушни инфекции, атрофия на ретината, заболявания на стомашно-чревния тракт. Английска Овчарка е склонна към натрупване на килограми, затова не трябва да се прекалява с храненето и то трябва внимателно да се дозира. Напълно трябва да се изключи възможността Английска Овчарка да тича, след като се е нахранила обилно, за да не се получи превъртане на стомаха.

Любопитни факти за Английска Овчарка

Английска Овчарка се разбира добре както с кучета, така и с други животни, особено с котки, и може да живее с тях. Английска Овчарка е подходяща порода за семейства с деца, тъй като можете без притеснение да оставите хлапетата с любимеца си. Той няма да ги нарани дори те да проявят известна грубост по време на игрите. Английска Овчарка е перфектен охранител - без да проявява излишна агресия, това куче няма да допусне непознат да доближи двора ви, дома ви или децата ви. Английска Овчарка е сред кучетата, които редовно печелят състезания по аджилити, фризби и флайбол. Английска Овчарка може да тича на дълги разстояния, без да се изморява, и е в състояние внезапно да променя посоката си на движение.

Недостатъци на Английска Овчарка

Английската Овчарка може да стане деструктивна, ако не получава възможност да изразходва енергията си. Ако остава дълго време сама в жилището, без да има възможност да се движи активно, тя може да се опита да разруши част от интериора.

Като повечето породи овчарски кучета, Английска Овчарка винаги се опитва да събере животни или хора в група, като ги хапе по глезените, за да ги насочи в необходимата посока.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати