Породи ловни кучета

Бигъл

Ловните породи кучета представляват наистина голяма група от четириногите приятели, които се различават от останалите си събратя по своя ловен инстинкт и силно обоняние.

Във връзка с развитието на лова през годините, ловните кучета също са се променяли доста чрез кръстосване с други видове. Така към днешна дата някои от най-обичаните ни породи домашни любимци всъщност са истински ловджии.

Пойнтер

Тя е може би най-старата и все още се счита за най-добрата ловна порода. Пойнтерът се отличава с необичайно остър слух, широк обхват на търсене, твърда стойка и светкавично реагиране на всякакъв вид миризма на дивеч.

Кокер шпаньол

Дълги уши, пухкава козина и весел характер. Това са отличителните черти на всеки кокер шпаньол. Ако искате куче, с което постоянно да се забавлявате, изберете именно тази порода. Любимото занимание на кокерите е тичането на воля сред природата, което ги превръща в атлетични и издръжливи ловци.

Английски сетер

Благородно, красиво животно с изключително силен слух, бързо и маневрено, работи на по-голямо разстояние от ловеца. Типичното за него е, че при вида на дивеча присяда - оттук е произлязло наименованието на всички сетери (от англ. "set" - седнал).

Дакел

Порода Дакел

Този малък забавен приятел също влиза в категорията на ловуващите породи. Издължената конструкция и късите крака правят дакелите отлични помощници на ловците при лов на язовци в дупки. Имат силно развит инстинкт и злоба към дивеча.

Бигъл

Макар през последните години да се е превърнал в истински домашен любимец, който децата обожават, бигълът е брилянтен ловец. За дългоухия мъник казват, че бил отглеждан специално за лов на зайци, който се осъществявал пеш.

Лабрадор Ретривър

Тясната им специализация единствено като апортьори (само да донасят отстреляния дивеч) е причина да не бъдат особено популярни в ловната кинология.

От много години намират успешно приложение за различни видове служебна работа (митнически кучета за откриване на взрив и наркотици, водачи на изгубили зрението си хора и др). Създадени са чрез сложно възпроизводително кръстосване.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати