Американски Фоксхаунд

Американски Фоксхаунд

Американски Фоксхаунд е ловно куче, използвано от векове за лов на лисици, което всъщност означава и името му - лисича хрътка. Американският Фоксхаунд е изключително умно куче, което е предпочитан домашен любимец.

История на Американски Фоксхаунд

Историята на Американски Фоксхаунд започва преди 200 години, когато американски селекционери решават да създадат нова порода ловно куче. Те кръстосват различни видове френски и испански Хрътки с Фоксхаунд и Фокстериер. Резултатът бил много добър и кучетата от новата порода се използвали за лов на различни видове дивеч - лисици, зайци, язовци и дори по-едри животни като мечки, диви прасета и пуми. Американски Фоксхаунд бил използван също така и за откриване на избягали роби, тъй като има много силно обоняние. Американски Фоксхаунд бил използван за лов на глутници, но дори когато ловецът излизал само с един Американски Фоксхаунд, това донасяло голяма полза за лова.

Стандарт на Американски Фоксхаунд

Мъжките представители на породата Американски Фоксхаунд достигат до 64 сантиметра височина и тежат до 34 килограма, женските стават високи до 61 сантиметра и тежат до 29 килограма. Главата на Американски Фоксхаунд е издължена. Муцуната му е стеснена, но не е заострена. Ушите на Американски Фоксхаунд са клепнали. Очите на кучетата от тази порода са големи и са тъмнокафяви или лешникови на цвят. Крайниците на Американски Фоксхаунд са дълги, тялото е сравнително късо. Челюстите са силни, с едри зъби. Носът на Американски Фоксхаунд е черен, но може да е и кафяв.

Гръдният кош е добре развит, цялото тяло и крайниците на кучето от тази порода са изключително мускулести. Опашката на Американски Фоксхаунд е дълга е сравнително дебела, покрита е с къса козина и кучето я носи така, че да следва линията на гръбнака или съвсем леко да е над него. Козината на Американски Фоксхаунд е къса и доста груба на пипане. Тя може да е в различни цветове - червеникаво кафява, светло кафява, бяла, синкаво сива, кремова. Най-често се среща обаче трицветният тип козина - тялото на Американски Фоксхаунд е покрито с кафяви, бели и черни петна.

Грижи за Американски Фоксхаунд

Тъй като е с къса козина, Американски Фоксхаунд има нужда да бъде разресван два-три пъти седмично. Не се препоръчва кучетата от тази порода да се къпят по-често от три-четири пъти в годината. Американски Фоксхаунд ще се чувства най-добре, ако живее на двор, за да може по цял ден да тича. Ако се отглежда в апартамент, Американски Фоксхаунд трябва да бъде извеждан всеки ден на дълги разходки, а от време на време е добре да му се дава възможност да потича на воля.

Не се препоръчва Американски Фоксхаунд да бъде извеждан в града без повод, тъй като силно развитият му ловен инстинкт може да го накара да се опита да преследва някое дребно животно и да се изгуби. Тъй като Американски Фоксхаунд се опитва да защити стопанина си от всички, е препоръчително да се извежда на повод винаги, когато наоколо има хора. Американски Фоксхаунд има нужда да получава както физически, така и умствени натоварвания, за да се чувства добре. Американски Фоксхаунд има нужда да играе със стопанина си поне от време на време, защото е силно привързан към него и има нужда да усеща, че той иска да се включва активно в игрите с него.

Куче Американски Фоксхаунд

Обучение на Американски Фоксхаунд

Американски Фоксхаунд е изключително умно, но много своенравно куче. Препоръчително е обучението му да се провежда с помощта на човек, който е наясно с особеностите на кучетата от тази порода. Но ако стопанинът му се заеме с дресурата на кучето още от ранната му възраст, може да се справи и сам. Въпреки че лесно ще научава как да изпълнява командите, Американски Фоксхаунд може да взима самостоятелни решения и поради тази причина може да отказва да изпълнява командите по свое усмотрение. Не се препоръчва да се проявява физическа сила при обучението на кучетата от породата Американски Фоксхаунд, тъй като подобни методи се отразяват зле на кучето, особено ако е по-малко. Препоръчително е да поощрявате успехите на вашия Американски Фоксхаунд по време на обучението с похвала, потупване или погалване и лакомство.

Хранене на Американски Фоксхаунд

Американски Фоксхаунд не е претенциозен по отношение на храната и с удоволствие ще хапва както натурални продукти, така и консерви и суха храна за кучета. Ако изберете хранене с натурални продукти за вашия Американски Фоксхаунд, трябва да имате предвид, че това е активно куче, което има нужда от добра храна, за да поддържа мускулатурата си в тонус. Добре е да добавяте в менюто на Американски Фоксхаунд необходимите за доброто му здраве витамини и минерали, които той трудно ще си набави от натуралните продукти в нужните за него количества. Добре е да давате на Американски Фоксхаунд пилешко и пуешко месо, телешко месо, дивеч и субпродуктите им. Не се препоръчва да давате на Американски Фоксхаунд свинско месо, тъй като то е доста мазно за него, както и овнешко месо и техните субпродукти.

Месото и субпродуктите трябва да се дават на кучетата от тази порода след термична обработка. Добре е да се допълва менюто на Американски Фоксхаунд с извара и кисело мляко. Прясното мляко не се препоръчва за кучетата от тази порода. Твърдо сварените яйца, сварените ориз и елда, попарените овесени ядки, различните видове плодове и зеленчуци добре се отразяват на Американски Фоксхаунд, а и той с удоволствие ще ги консумира.

Редовно давайте на Американски Фоксхаунд да гризе хрущяли и телешки кокали, но не се препоръчва да му давате пилешки тръбни кокали, тъй като те могат да пробият червата му и да причинят големи увреждания на кучето. Не се препоръчва да храните Американски Фоксхаунд с хляб и тестени изделия, с макарони, захарни изделия, мазни и пържени храни. Не е добре да давате на кучетата от тази порода пикантни и солени храни, пушено месо и риба, както и прекалено студени и прекалено горещи храни.

Заболявания на Американски Фоксхаунд

Кучетата от породата Американски Фоксхаунд не са склонни към генетично обусловени заболявания. Въпреки това обаче е възможно Американски Фоксхаунд да страда от тазобедрена дисплазия, инфекции и заболявания на очите и ушите. Американски Фоксхаунд е склонен да трупа излишни килограми, затова трябва много да се внимава с храненето на кучетата от тази порода. Също така не се препоръчва кучето от породата Американски Фоксхаунд да се движи активно и да тича около два часа след като е хапнало обилно, за да не се получи превъртане на стомаха. Често се случва то да стане причина за фаталния край на животното.

Любопитни факти за Американски Фоксхаунд

Интересна особеност на Американски Фоксхаунд е това, че всяко куче от тази порода има собствен лай и стопаните им могат да различават любимците си дори когато лаят много кучета едновременно.

Американски Фоксхаунд се разбира добре с деца над 10 години и е готов да играе с тях по цели дни. Кучетата от тази порода обичат да тичат, да лаят и да правят компания на малчуганите в белите.

Днес в САЩ кучетата от породата Американски Фоксхаунд се използват за лов, а също така за участие в различни видове състезания. Перфектното обоняние на Американски Фоксхаунд му позволява да върви по следа. Много често собственици на Американски Фоксхаунд го отглеждат само за участие в изложби.

Недостатъци на Американски Фоксхаунд

Не се препоръчва Американски Фоксхаунд да бъде оставян насаме с малки деца, тъй като ловният му инстинкт е прекалено силен и ако играта на хлапетата загрубее, кучето може да прояви известна доза агресия спрямо тях. Ако имате Американски Фоксхаунд, трудно ще можете да вземете нов домашен любимец, независимо куче или коте, тъй като кучето ви ще прояви сериозна ревност спрямо новодошлия. Американски Фоксхаунд се отнася с недоверие към непознати и дори може да прояви агресия спрямо тях. За да се избегнат постоянни атаки към непознати по време на разходка, Американски Фоксхаунд трябва от ранна възраст да се социализира. Ако Американски Фоксхаунд не получава необходимите физически натоварвания, той може да започне да проявява деструктивно поведение.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати