miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Куче Шотландска Еленова Хрътка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Шотландската Еленова Хрътка, известна още като Дирхаунд, е най-едрият представител на шотландските породи. На външен вид Шотландската Еленова Хрътка прилича изключително много на Ирландския Вълкодав.

История на Шотландска Еленова Хрътка

Породата Шотландска Еленова Хрътка е използвана от векове за лов на едри животни, като при лова с кучетата от тази порода не са се използвали оръжия. Шотландската Еленова Хрътка може да настигне дивеча и да го убие сама. Шотландска Еленова Хрътка се е използвала предимно за лов на елени. Тази порода е била известна в Шотландия още отпреди 1000 години. Лидерите на шотландските кланове си оспорвали правото само те да имат Шотландски Еленови Хрътки, затова често се случвало да нападнат съседния клан и да избият всички кучета от тази порода. Постепенно броят на кучетата от породата Шотландска Еленова Хрътка започнал да намалява.

През 1600 година било задължително за всеки аристократ да има Шотландска Еленова Хрътка, ако иска да ходи на лов с краля. През 1769 година кучетата от тази порода били на изчезване. През 1825 година лод Дънкан Макнийл започнал да работи по възстановяване на породата и Шотландската Еленова Хрътка отново била на върха на славата си. Шотландските Еленови Хрътки били оценявани много високо. Ако аристократ бил осъждан на смърт, той можел да я избегне, ако подари на краля своите Шотландски Еленови Хрътки. През 1892 година породата била официално призната и станала популярна в цял свят. Едва тогава селекционерите започнали да работят по подобряване на качествата на породата и бил приет официалният ѝ стандарт. През 1974 година в САЩ бил основан клуб на притежателите на Ирландски Вълкодави и Шотландски Еленови Хрътки.

Стандарт на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландската Еленова Хрътка се различава от Ирландския Вълкодав по това, че е малко по-лека и по-стройна от него. Мъжките представители на породата са по-едри от женските, ръстът им започва от 76 сантиметра и може да достигне много повече. Мъжкарите тежат до 50 килограма. Женските Шотландски Еленови Хрътки са високи минимум 71 сантиметра и теглото им е около 43 килограма. Тялото на Шотландска Еленова Хрътка е издължено и с добре развита мускулатура. Крайниците са издължени и много мускулести. Муцуната на Шотландска Еленова Хрътка е издължена и се стеснява леко към носа. Опашката на кучетата от тази порода е дълга и тънка, виси надолу или е леко извита.

Шотландска Еленова Хрътка

Опашката никога не трябва да се вдига по-високо от линията на гръбнака. Козината на кучетата от породата Шотландска Еленова Хрътка е твърда на пипане и сравнително дълга. Козината на главата, корема и гърдите е малко по-мека, отколкото козината на останалите места по тялото и крайниците. Колкото е по-груба козината на Шотландска Еленова Хрътка, толкова по-високо се цени това. Най-разпространените цветове на козината на Шотландска Еленова Хрътка са пясъчен, сив и кафяв. Допустимо е Шотландската Еленова Хрътка да е с тигрова окраска. Червено-кафявият цвят се оценява много високо, особено ако муцуната и ушите са черни, тъй като това е бил цветът на козината на кучетата от развъдника на лорд Дънкан Макнийл.

Грижи за Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка има нужда най-вече от възможност да тича, защото това е много важно за доброто ѝ здраве. Перфектен вариант за кучетата от тази порода е да живеят на двор, за да могат постоянно да са в движение. Ако отглеждате Шотландска Еленова Хрътка в апартамент, трябва да ѝ осигурите поне по два часа разходки два пъти дневно, както и възможност да тича на воля, за да изразходва огромния си запас от енергия. Трябва да имате предвид, че Шотландската Еленова Хрътка много трудно понася жегата, затова тя не бива да се извежда в горещите дни, а ако живее на двор, трябва да има сенчесто място, където да се крие от слънчевите лъчи.

Шотландската Еленова Хрътка трябва да бъде извеждана с повод, за да не се отдалечи, докато се опитва да хване някое дребно животинче. Тя не се замисля за нищо, когато преследва плячка, и може да излезе на оживен път с коли, без дори да ги забележи. Когато тича без повод, Шотландската Еленова Хрътка трябва да е далече от оживени шосета и по възможност да тича в оградено пространство.

Редовно трябва да се проверяват ушите и очите на Шотландска Еленова Хрътка, за да се избегнат усложнения от инфекции.

Обучение на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка се поддава много лесно на обучение и бързо запомня командите. Тя винаги ги изпълнява с удоволствие. Лесно можете да накарате Шотландска Еленова Хрътка още от ранна възраст да проявява интерес към обучението, като вкарате елементи, свързани с лова. Шотландската Еленова Хрътка лесно ще се отегчи, ако дълго време я обучавате само на една и съща команда, затова трябва да разнообразявате обучението с нови команди, но и да не прекалявате и да затрудните любимеца си прекалено много.

Хранене на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка няма особени претенции към храната. Тя може да се храни както с консерви или суха храна, така и с натурални продукти. Ако храните Шотландска Еленова Хрътка с натурални продукти, е добре да ѝ давате месо, което е било съвсем леко обработено термично. Добре е то да е смляно или нарязано на дребно. Препоръчва се да храните Шотландска Еленова Хрътка с пилешко, агнешко, заешко, дивеч и да избягвате напълно свинското месо, тъй като е прекалено тлъсто за кучетата от тази порода. Субпродуктите също са подходящи като добавка към менюто на Шотландска Еленова Хрътка, след като са преминали термична обработка.

Порода Шотландска Еленова Хрътка

Можете да давате на Шотландска Еленова Хрътка извара, яйца, кисело мляко, сварен ориз, попарени овесени ядки, сурови и сварени зеленчуци, различни видове плодове, сварена и обезкостена морска риба. Добре е да давате на Шотландска Еленова Хрътка витамини и минерали, които са важни за здравето ѝ, а тя не може да си ги набавя от храната. Не се препоръчва да давате на Шотландска Еленова Хрътка пилешки тръбни кокали, защото могат да разкъсат червата ѝ. Но е добре да ѝ давате от време на време едри телешки кокали, тъй като тя има нужда от тях. Не се дават шоколад и захарни изделия на Шотландска Еленова Хрътка, както и тестени и макаронени изделия, пикантни и солени храни, пушени меса и пушена риба, прекалено студена и прекалено гореща храна.

Заболявания на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка е изключително здраво животно. Тя не страда от почти никакви здравословни проблеми, освен от подуване на стомаха и сърдечни заболявания. Ако обаче се храни правилно, подуването на стомаха може да бъде избегнато. Не трябва да се разрешава на Шотландска Еленова Хрътка да се движи активно, след като се е нахранила обилно, за да не се получат усложнения като превъртане и подуване на стомаха.

Любопитни факти за Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка е със спокоен характер и много добре се разбира с деца, към които проявява грижовни чувства. С възрастта Шотландската Еленова Хрътка става много мързелива, ако ѝ липсват достатъчно физически упражнения. Тогава тя може да напълнее, което със сигурност ще се отрази на здравословното ѝ състояние.

Шотландска Еленова Хрътка може да тича с голяма скорост и да я поддържа в продължение на няколко километра. Затова навремето шотландците са кръстили хрътката еленова, тъй като тя можела да настигне препускащ елен и да го захапе в движение.

За Шотландска Еленова Хрътка агресията и недоверието са нещо напълно непознато. Кучетата от тази порода винаги са в добро настроение, понякога може просто да изглеждат замислени, но всъщност просто си мързелуват в компанията на стопанина си. Те винаги са готови да играят със стопанина си, но усещат настроението му и ако той не е готов за игри, могат просто да си лежат в близост до него.

Недостатъци на Шотландска Еленова Хрътка

Шотландска Еленова Хрътка не трябва да се оставя с прекалено малки деца, тъй като поради големите си габарити може да нарани хлапетата, без да иска това. Сред недостатъците на Шотландската Еленова Хрътка е това, че е прекалено доверчива. Тя не е подходяща за пазач и лесно може да бъде отведена от други хора, тъй като се сприятелява с всеки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest