Тибетски Териер

Тибетски Териер

Тибетски Териер е древна порода кучета, която е допринесла за създаването на други тибетски породи, сред които Лхаса Апсо, Ши Тцу, както и Тибетски Шпаньол. Тибетският Териер е сред предпочитаните домашни любимци.

История на Тибетски Териер

Тибетският Териер е бил отглеждан от монасите в Тибет преди повече от 2000 години. Тези кучета били ценни, защото се смятало, че собственикът им винаги ще има късмет във всяко начинание. Затова монасите от Тибет никога не продавали Тибетските Териери, но ги подарявали на значими личности. През 20-те години на миналия век британската лекарка Агнес Грейг получила няколко от тези интересни кучета и ги докарала в родината си.

Тя създала първия развъдник на породата Тибетски Териер. Първоначалното име на кучетата било Лхаса Териер, но след това се утвърдило името Тибетски Териер. През 30-те години на миналия век Тибетският Териер е признат за порода в Англия. През 50-те години на миналия век Тибетският Териер попада в САЩ и през 1973 година стандартът на породата е официално признат в целия свят.

Стандарт на Тибетски Териер

Кучето от породата Тибетски Териер прилича на миниатюрна версия на Бобтейл. Мъжките представители на породата Тибетски Териер достигат до 43 сантиметра височина и тежат 10-13 килограма, женските са високи около 36 до 40 сантиметра и тежат 8-11 килограма. Височина над 43 сантиметра и под 36 сантиметра се смята за голям дефект на Тибетски Териер. Главата на Тибетски Териер не е много голяма, с къса муцуна и черен нос.

Очите са големи и са тъмно кафяви на цвят. Ушите са с V-образна форма и са клепнали. Те висят покрай главата на Тибетския Териер. Козината на главата оформя мустаци и брада на Тибетския Териер. Козината на главата се оформя на правилен път в средата и така се разделя на две равни половини. Опашката на Тибетския Териер е покрита с много козина и е завита над гърба. Козината на главата е дълга и почти напълно, а понякога изцяло покрива очите. Задните лапи на Тибетския Териер са малко по-дълги от предните.

Допълнителните пръсти на предните лапи може да се отстранят по преценка на ветеринарен лекар. Козината на Тибетски териер е с два слоя - долният е мек и пухкав, а горният е с дълги косми, които са прави или на леки вълни. Въпреки че е тънка, козината на Тибетския Териер не е мека като коприна на пипане, но не е и прекалено груба. Допустими са няколко оцветявания на козината - бял, златист, бежов, сивкав, черен, трицветен или двуцветен, като не се допуска шоколадово кафяв цвят на козината.

Куче Тибетски Териер

Грижи за Тибетски Териер

Козината на Тибетски Териер трябва да се разресва през ден, за да не се сплъстява, защото ако се допусне това, е много трудно да се оправи това и кичурите трябва да се режат. Това се отразява на красотата на козината на Тибетски Териер, чийто чар е в това да е дълга. Не се препоръчва да разресвате суха козина, защото тя е склонна към накъсване.

Затова се препоръчва козината на Тибетски Териер да се разресва, след като съвсем леко е напръскана с вода, смесена с няколко капки балсам за козина на кучета. Когато разресвате козината на Тибетския Териер, не пропускайте брадата и задната част на задните крака. Тибетският Териер има нужда от къпане веднъж в седмицата, като трябва да се внимава да не попадне вода в ушите му. Козината между възглавничките на лапите на Тибетски Териер се препоръчва да бъде подстригвана.

Въпреки че в домашни условия Тибетският Териер не се проявява като много активно куче, то има необходимост да бъде извеждано навън за по-дълго време. Навън Тибетският Териер се преобразява напълно и се превръща в игриво куче, което има огромен запас от енергия. Не се препоръчва Тибетският Териер да бъде разхождан без повод, тъй като може да подгони котка или друго животно и да се изгуби. Също така Тибетският Териер може да прояви агресия към по-едро куче навън, което може да завърши зле за любимеца ви. В същото време обаче е добре Тибетският Териер да има възможност поне веднъж седмично да потича колкото иска, за да изразходва енергията си.

Обучение на Тибетски Териер

Тибетският Териер е умен, но доста своенравен. Той веднага ще разбере какво се изисква от него, но от настроението му зависи дали ще изпълни определена команда. Дори да я е изпълнявал перфектно, в даден момент той може да откаже да го прави. Не се препоръчва в такива случаи да се прилагат физически наказания заради неизпълнението на командата, тъй като това може изцяло да откаже Тибетския Териер от процеса на обучение.

Добре е стопанинът на Тибетския Териер да изисква от него да изпълнява командите му, като поощрява всеки негов успех с потупване или погалване, добра дума и лакомство. Обучението на Тибетския Териер може да започне след третия месец от живота на кученцето, но в началото не се препоръчва да се отделят повече от десет минути дневно за това. Постепенно и сложността на командите, и времето за обучение се увеличават.

Хранене на Тибетски Териер

Тибетският Териер ще похапва както суха храна за кучета или консерви от премиум клас, които да му осигуряват всичко за доброто състояние на козината и мускулите му, така и натурални продукти. Ако храните Тибетския Териер с натурални продукти, избягвайте свинското и овнешкото месо, защото са прекалено мазни. Подходящо за кучетата от породата Тибетски Териер е пилешкото, заешкото, пуешкото, телешкото, както и техните субпродукти, които са преминали през термична обработка.

Порода Тибетски Териер

Киселото мляко и изварата, както и твърдо сварените яйца и свареният ориз се приемат добре от Тибетския Териер. Не се препоръчва да давате на Тибетския Териер хляб, освен пълнозърнест, и то една филийка седмично. Сварена елда, попарени и охладени овесени ядки, сварена и обезкостена морска риба, плодове, пресни и сварени зеленчуци могат да се дават на Тибетския Териер. Не е подходящо да му давате картофи и цитрусови плодове. Сладкото е абсолютно забранено за кучетата от породата Тибетски Териер, както и тестените изделия, солените и пикантните храни.

Заболявания на Тибетски Териер

Тибетският Териер е прекалено чувствителен към ухапвания от насекоми, включително и бълхи, и може да прояви сериозна алергия. Сред здравословните проблеми, от които страда Тибетският Териер, са тазобедрена дисплазия и атрофия на ретината. Тибетският Териер също така може да страда от ушни инфекции, затова е добре редовно да се проверяват ушите му.

Любопитни факти за Тибетски Териер

Тибетски Териер е добър пазач въпреки сравнително малкия си размер. Интересен факт е, че за разлика от другите видове териери Тибетският Териер никога не е бил използван за лов на животни в дупки. Тибетският Териер понася лесно капризите на времето и се приспособява към различни климатични зони. Тибетският Териер почти не боледува и много рядко настива.

В Тибет кучетата от породата Тибетски Териер се подстригват и козината им се смесва с козина от якове. От двата вида козина се изработва специален плат, който предпазва от студ. Интересен факт е, че Тибетският Териер се използва открай време, както и днес, за откриване на изчезнали предмети. Въпреки сравнително малкия си размер Тибетският Териер има доста силен лай, който е с нисък тембър, като на много по-едро куче. Тибетският Териер не познава страха, той е готов да влезе в битка с всеки, който според него може да е заплаха за стопанина му.

Недостатъци на Тибетски Териер

Тибетският Териер е склонен към доминиране, затова трябва още с пристигането на кученцето в дома ви то да разбере, че вие ще поемете ръководната роля в отношенията с него. Ако оставяте Тибетския Териер за дълго време сам, той няма да понесе това и ще лае дълго и продължително, а може и да се прояви като истински разрушител и да гризе всичко наред.

Тибетският Териер е недоверчив към непознати и може да се опита дори да прояви агресия към тях. Ако имате други домашни любимци, Тибетският Териер ще се опита да доминира над тях, независимо от размера им. Тибетският Териер не трябва да бъде оставян сам с прекалено малки деца, тъй като може да ги нарани, докато си играе с тях.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати