Унгарска Визла

Нина 2Нина 2
Новак
345150
Унгарска Визла
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Унгарска Визла е красиво ловно куче, което се използва не само като помощник на ловците, но също така е и предпочитан домашен любимец. Унгарска Визла е много умно и добродушно куче, подходящо за семейства с деца.

История на Унгарска Визла

Предците на Унгарска Визла са обитавали Унгария преди повече от 10 века. След това те били кръстосвани с други ловни кучета, за да се усъвършенстват качествата ѝ. Кучетата от породата Унгарска Визла са били създадени специално, за да ловуват с тях унгарските аристократи, които много държали на красотата на ловното куче. През XVIII век породата Унгарска Визла станала задължителна за всеки местен аристократ, с тези кучета ходели на лов барони и офицери. Унгарската Визла е уникално ловно куче, то може да бъде използвано на лов в гората, на полето и във водата. След Втората световна война породата изчезнала почти напълно и благодарение на усилията на няколко любители на тези ловни кучета породата била възстановена успешно. Оттогава Унгарска Визла е порода, популярна в цял свят.

Стандарт на Унгарска Визла

Мъжките представители на породата Унгарската достигат до 61 сантиметра височина и тежат до 30 килограма, женските са високи до 57 сантиметра и тежат до 28 килограма. Унгарска Визла е куче, известно със своята аристократична външност. То изглежда силно, без да е прекалено тежко. Движенията ѝ са леки и изящни. Гръдният кош на Унгарска Визла е добре развит, коремът е прибран. Крайниците са дълги и мускулести. Главата също е с добре изразени мускули. Муцуната е леко издължена, но е с по-отсечени контури. Носът на Унгарска Визла е кафяв, други цветове не са допустими. Ушите са клепнали, тънки, копринени на пипане, със заоблени краища. Челюстите на Унгарска Визла са мощни.

Очите са средни по размер и с овална форма. Цветът на очите е в тон с козината на Унгарска Визла. Шията е мускулеста и силна. Опашката на Унгарска Визла е разположена малко по-надолу от линията на гърба. Тя се купира до две трети от първоначалната дължина и трябва да достига до задната част на колянната става. Опашката на Унгарска Визла трябва да е хоризонтална, на една линия с тялото, или малко по-ниско. За дефект се смята опашка, която кучето от порода Унгарска Визла носи вдигната весело нагоре, както и опашката във вид на сабя - леко огъната в средата.

Унгарската Визла се среща в два вида - късокосмест и дългокосмест. Късокосместите представители на породата Унгарска Визла са с козина, която е къса, гладка, гъста и сравнително твърда на пипане. Късата козина лъщи, а дългата се отличава с това, че не е лъскава като при късокосместите Унгарски Визли. Интересен факт, свързан с козината на Унгарска Визла, е, че преди да настъпи зимата, на задните лапи, муцуната и ушите ѝ се появява допълнителна козина, която да я пази от студа. Цветът на козината на Унгарска Визла варира от златист до кафяв. Промените в козината, както и белезите, получени по време на лов, не се смятат за дефекти на Унгарска Визла.

Куче Унгарска Визла

Грижи за Унгарска Визла

Кучето от породата Унгарска Визла ще се чувства много добре, ако живее на двор, за да може да тича по цял ден. Унгарска Визла може цял ден да тича със стопанина си на студа, но въпреки това не се препоръчва кучето от тази порода да бъде оставяно през нощта навън през зимата. Въпреки че има долен слой козина, който я предпазва, Унгарска Визла трудно ще издържи на големите студове през нощта, затова се препоръчва тя да спи в помещение, ако живее на двор. Унгарската Визла може да живее и в апартамент, но има нужда да бъде разхождана поне два пъти дневно по час и половина. Унгарска Визла трябва да бъде разхождана на повод, защото има голяма вероятност кучето от тази порода да се опита да преследва дребно животинче или котка.

С другите кучета Унгарската Визла няма проблем и лесно се сприятелява. Ако обаче някое куче я нападне, тя ще му отвърне. Поне един-два пъти седмично на Унгарска Визла трябва да се дава възможност да потича на воля на място, което се намира извън града. Унгарска Визла има нужда от игри със стопанина си и е необходимо да ѝ осигурявате не само физически, но и умствени упражнения. Ако Унгарска Визла не се използва за лов, е добре да ѝ се осигури възможност да тича със стопанина си, тъй като тя предпочита да го прави в компания. Унгарска Визла обича да плува, така че с радост ще пътува с вас до някой водоем. Козината на Унгарската Визла не изисква много грижи. Достатъчно е един- два пъти седмично тя да бъде разресвана. Унгарска Визла не трябва да се къпе повече от пет-шест пъти годишно.

Обучение на Унгарска Визла

Унгарска Визла е куче, което много лесно се поддава на обучение и дресура. Тя с готовност изпълнява всяко нещо, което изисква от нея стопанинът ѝ. Най-добре е в обучението на Унгарска Визла да се включат елементи, които да имитират лов - тогава кучето от тази порода ще се учи още по-бързо да изпълнява команди. Недопустимо е да използвате физически наказания спрямо Унгарска Визла, тя има нужда от добър учител, който обаче да изисква твърдо от нея изпълняването на команди и да я поощрява с похвала, погалване и лакомство.

Хранене на Унгарска Визла

Унгарска Визла няма претенции по отношение на храната - можете да ѝ давате консерви за кучета или суха храна, както и натурални продукти. Ако храните Унгарска Визла с натурални продукти, поне 40 процента от менюто ѝ трябва да е съставено от месо и месни субпродукти, които са били термично обработени. Не се препоръчва да давате на Унгарска Визла свинско и овнешко месо, тъй като те са твърди мазни за кучетата от тази порода. Пилешко и пуешко месо, заешко и дивеч, агнешко и телешко месо са подходящи за Унгарска Визла.

Можете да допълвате менюто ѝ с различни видове зърнени храни, зеленчуци и плодове, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара с ниска масленост. Добре е да добавяте в менюто на Унгарска Визла по една капка зехтин дневно. Препоръчва се да допълвате храната на Унгарска Визла с витамини и минерали, от които това енергично куче има нужда. Не е добре да давате на Унгарска Визла тръбни пилешки кокали, тъй като те могата да ръзкъсат червата ѝ. Сладки и тестени изделия, пикантни и солени храни, пушени меса и риба, твърде горещи и прекалено студени храни не са подходящи за Унгарска Визла.

Заболявания на Унгарска Визла

Унгарска Визла е много здрава порода и не е податлива на генетично обусловени заболявания, както някои породи. Въпреки това, макар и рядко, Унгарска Визла може да страда от тазобедрена дисплазия, различни видове кожни заболявания, заболявания на ставите и костите, очни инфекции и хипотиреоидизъм.

Порода Унгарска Визла

Любопитни факти за Унгарска Визла

Унгарската Визла добре понася промените на времето и с лекота се придвижва през пресечена местност. Унгарска Визла е добродушно и умно куче, което лесно се привързва не само към стопаните си, но и към всичките им приятели. Унгарска Визла се разбира много добре с деца от всички възрасти и никога няма да ги нарани, дори да играят по-грубо с нея. Унгарска Визла никога не досажда на стопанина си, а ако види, че той не е в настроение за игра, просто ляга в краката му.

Унгарската Визла е истинско кълбо от енергия, тя постоянно е в движение и рядко можете да я видите в спокойно състояние, когато не спи. Унгарска Визла лесно се сприятелява с другите домашни любимци в дома. Унгарска Визла е куче, което обича да играе по цял ден и с удоволствие ще го прави с други кучета и дори с котки.

Недостатъци на Унгарска Визла

Ако искате Унгарска Визла да охранява вашия дом и имущество, тя не може да се справи с тази задача. Унгарската Визла се сприятелява с абсолютно всеки непознат и затова не е подходяща за пазач. Унгарска Визла не може да бъде връзвана на верига, тя е прекалено активна и по цял ден ще скача и ще лае, за да се опита да се освободи. Ако оставяте Унгарска Визла за дълго време сама, тя може да прояви деструктивно поведение, тъй като ще се изнерви много от отсъствието ви. Ако остане твърде дълго сама, Унгарска Визла може дори да започне да си нанася самонаранявания, като се хапе и си удря главата.

Прочетете и за други известни ловни кучета като бигъл, дакел, курцхаар и блъдхаунд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати