Пули

Нина 2Нина 2
Новак
345103
Куче Пули
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Пули е унгарска порода куче, което на външен вид много прилича на Унгарската Овчарка, известна и като Комондор. Разликата между двете породи е най-вече в размера, тъй като Пулито е много по-малка от Унгарската Овчарка.

История на Пули

Пули е порода, която е известна повече от 6 хилядолетия. Предците на съвременните представители на породата Пули са се кръстосвали с различни породи, което е оформило техните качества - издържливостта и външният им вид нямат нужда от подобряване. Имало е идея Пули да се кръстосва с Немска овчарка, но това не се е отразило благоприятно върху качествата на породата, затова тези опити са били преустановени. Въпреки сравнително малкия си размер Пули е изключително добра овчарка. За да насочи овцете в необходимата посока, Пули скача върху гърба им с невероятна лекота и точност и променя посоката им. От всички породи кучета единствено Пули използва този метод за насочване на животните от стадото, повечето кучета хапят овцете или кравите или ги подплашват, за да променят посоката им.

Пули е известна и като Унгарско Водно куче, защото не се страхува от вода и с удоволствие плува. Пули е служебна порода. Смята се, че първоначално Пули е била верен страж на чергарските племена от Златната Орда, и е пристигнала заедно със стопаните си в Унгария. Когато фермите в Унгария вече не били толкова много, Пули започнала да се използва за охрана. Пули е перфектно куче за полицейски акции. През 1930 година представители на породата Пули за първи път се оказали в САЩ, където били официално признати като порода. Стандартът на Пули бил утвърден едва през 1955 година. Оттогава кучетата от тази порода стават известни в цял свят и са много популярни заради атрактивния си външен вид и добродушния си характер.

Стандарт на Пули

Мъжките представители на породата Пули достигат до 45 сантиметра и тежат до 15 килограма. Женските са по-дребни, те достигат до 40 сантиметра височина и тежат до 12-13 килограма. Въпреки малкия си размер Пули е с много добре развита мускулатура и едра костна система. Шият ѝ е къса, но много силна. Муцуната е леко заострена. Гърбът е прав, главата е изцяло покрита с козина, като и очите са покрити с кичури козина. Ушите са клепнали, със заоблени краища. Козината на Пули може да е с различен цвят - кучетата от тази порода са черни, сиви или черни с рижави петна. Много често се срещат бели представители на породата Пули.

Кученцата на Пули се раждат много често напълно черни, а цветът на козината им се променя, когато станат на около една година. Основното, което отличава Пули от други породи, но я доближава визуално до Унгарската Овчарка Комондор, е интересната ѝ козина. Тя представлява шнурове, които се спускат от гърба на кучето. Козината на Пули е водонепроницаема, тя защитава кучетата от тази порода от влага и студ и добре маскира кучето в стадо овце. Шнуровете се оформят едва към втората година от живота на кучето. Странната козина на Пули я предпазва от зъбите на хищниците, както и от промените на времето. Пули издържа както на големи жеги, така и на много ниски температури, защото строежът на козината на кучето изолира тялото му от влиянието на околната среда.

Грижи за Пули

Козината на Пули изглежда много трудна за поддръжка, но на практика не е необходимо да бъде разресвана. Просто от време на време кичурите, които приличат на шнурове, трябва да се почистват от трънчета и мръсотии, които са се закачили за тях. Пули ще се чувства добре в апартамент, но тъй като е активно куче и има нужда да изразходва енергията си, ще ѝ бъде най-добре, ако живее на двор. Ако живее в апартамент, Пули трябва да бъде редовно извеждана за дълги разходки.

Порода Пули

Добре е, ако Пули има възможност да прескача препятствия, за да може да прави това, което ѝ е заложено генетично. Не се препоръчва да къпете Пули повече от един-два пъти в годината, защото в противен случай качеството на козината ѝ ще пострада. Когато къпете Пули през зимата, е добре да изсушите внимателно цялата козина, преди да пуснете кучето навън. Редовно проверявайте ушите и очите на Пули, тъй като са склонни към инфекции. Ако Пули живее на двор, е добре оградата да е доста висока, за да не може кучето да я прескача. Ако Пули живее на двор, е добре през нощта да спи в къщата, защото кучетата от тази порода прекалено много се привързват към семейството, в което живеят и ще страдат силно, ако са изолирани дълго време навън.

Обучение на Пули

Пули е много умно куче, което лесно разбира какво се очаква и се иска от него. Пули с удоволствие се включва в процеса на обучение, защото е толкова привързана към стопанина си, че би направила всичко, което той поиска, за да го зарадва. Не се препоръчва дори да се повишава тон на Пули, а за физически наказания не може да става и дума. Кучетата от тази порода са много чувствителни и при най-малката проява на агресия спрямо тях се затварят в себе си. Пули безпроблемно се подчинява на стопанина си и е много лесно да се постигнат успехи в обучението, особено ако се започне, когато кученцето е на около два месеца и половина.

Хранене на Пули

Пули е изключително непретенциозно куче и приема добре хранене както с гранулирана кучешка храна или консерви, така и с натурални продукти. Ако храните Пули с натурални продукти, добре е да допълвате менюто на кучетата от тази порода с витамини и минерали, които те не могат да си набавят от храната. Препоръчително е да храните Пули с пилешко, пуешко, телешко, заешко и агнешко месо. Свинското и овчето месо не се препоръчват за тази порода. Месни субпродукти, които са били термично обработени, допълват менюто на Пули.

Кучетата от тази порода с удоволствие похапват сварена и обезкостена морска риба, която може да им се дава веднъж седмично. Добре е редовно да давате на Пули различни видове зеленчуци - сурови или сварени. Пули с удоволствие похапва и различни видове плодове, но не се препоръчва да ѝ давате цитрусови плодове, банани и грозде. Твърдо сварени яйца, нискомаслена извара, кисело мляко, попарени овесени ядки, сварени зърнени храни допълват менюто на Пули. Не се препоръчва да давате на Пули прясно мляко, тръбни пилешки кокали, които могат да разкъсат червата на кучето, както и пикантни и солени храни. Прекалено горещите и прекалено студените храни също не са препоръчителни за Пули, както и пушеното месо, сладките и тестените изделия.

Заболявания на Пули

Пули е изключително здраво куче и не е податливо на генетично обусловени заболявания. Въпреки това понякога Пули страда от различни видове дерматити, както и от проблеми със зрението. Случва се Пули да страда и от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Пули

Любопитни факти за Пули

Кучетата от породата Пули не притежават характерния за повечето породи животински аромат. На практика те не миришат на куче, което е особено подходящо за хора, които не харесват характерните кучешки аромати. Пули е куче, което е винаги в добро настроение и е подходящо за семейства с деца. Пули има много енергия и с удоволствие играе с часове с хлапетата, като няма никакъв риск да ги нарани, дори при по-груба игра от тяхна страна. Пули е куче, което е много умно и само взима решения в критични ситуации. Любимото време на Пули е когато всички членове на семейството са заедно и кучето може да почувства любовта на всеки.

Певицата Гуен Стефани е горда собственичка на куче от породата Пули. Нейният любимец се казва Уинстън и тя е неразделна с него в свободното си време.

Кафяво Пули стана Интернет любимец, след като американската напитка Доктор Пепър пусна сърцераздирателна реклама с него. Кучето, което е останало без дом, си търси приятел сред парцалите за чистене на под, на които много прилича. Накрая то е намерено от дистрибутор на напитката, който не го оставя в приют, а го вози навсякъде със себе си.

Недостатъци на Пули

Пули се отнася с недоверие към непознати. Тя не проявява агресия, но щом види непознат, веднага започва да лае и е трудно да бъде спряна. Ако бъде оставяна за дълго време сама, Пули ще лае продължително, защото ще се чувства зле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати