miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд е красиво куче, което е популярно предимно в Норвегия. Перфектните ловни качества на Норвежки Лундехунд са му спечелили заслужената слава на страхотен ловец, но кучетата от тази порода са и много добри за домашни любимци.

История на Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд е порода, създадена през XVI век в Норвегия. Предците на Норвежки Лундехунд са били малки кучета, които са приличали на лайки, и са се използвали като помощници в лова на лосове. Норвежки Лундехунд е създаден, за да лови кайри и водоплаващи птици. В средата на XIX век кучетата от тази порода били пред изчезване, но с помощта на норвежки селекционери била възродена и днес кучетата от породата Норвежки Лундехунд са популярни повече като домашни любимци, отколкото като помощници на ловците на кайри. Породата не е много популярна извън пределите на Норвегия, защото има негласна забрана за извозването на тези кучета извън границите на страната. Стандартът на породата е бил официално признат през 1997 година. В момента броят на представителите на породата Норвежки Лундехунд е около 1500 кучета. Породата е национална гордост за норвежците.

Стандарт на Норвежки Лундехунд

Мъжките кучета от породата Норвежки Лундехунд достигат до 38 сантиметра височина и тежат до 7 килограма. Женските са високи до 38 сантиметра и тежат до 6 килограма. Главата на Норвежки Лундехунд не е много широка и е с триъгълна форма. Муцуната е леко заострена. Очите са леко дръпнати, кафяви или жълтеникаво кафяви на цвят. Ушите на Норвежки Лундехунд са със среден размер, триъгълни и изправени. Когато Норвежки Лундехунд се гмурка под водата, ушите му се огъват назад, като напълно закриват ушния канал, за да не влиза вътре вода. Когато се пъха в процепи между скалите, където има много кал, ушите на Норвежки Лундехунд се огъват по същия начин, за да го предпазят от замърсяване. Шията на Норвежки Лундехунд е силна и мускулеста, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Крайниците са дълги и мускулести.

Лапите са овални и характерно за породата е, че на всяка лапа има по 6 пръста. Това дава възможност на кучетата от тази порода да преминават през места, през които други кучета не са в състояние да преминат. Лапите на Норвежки Лундехунд са пригодени към катерене по скалите и благодарение на това кучетата от тази порода не се хлъзгат по камъните. Опашката на Норвежки Лундехунд е със средна дължина, обилно покрита с козина, виси надолу или е завита на кръг над гърба на кучето. Козината на Норвежки Лундехунд е гъста, на цвят е жълто кафява, червеникаво кафява, бяла или сива с тъмни петна. Винаги в оцветяването присъства белият цвят, който е обикновено на муцуната и гърдите на кучето. Норвежки Лундехунд има осем зъба по-малко от повечето породи кучета и благодарение на това може да извади птица от гнездото ѝ, без изобщо да я нарани.

Грижи за Норвежки Лундехунд

Въпреки сравнително малкия си размер Норвежки Лундехунд трудно се приспособява към живота в апартамент. Това е изключително активно куче, което има нужда да изразходва енергията си. Най-добре Норвежки Лундехунд се чувства, ако живее на двор, за да може да тича по цял ден. Норвежки Лундехунд има нужда от много игри, за да поддържа не само мускулатурата, но и интелекта си. Козината на Норвежки Лундехунд няма нужда от особени грижи, но е добре веднъж седмично да се минава с влажна кърпа за отстраняване на излишните косъмчета.

Куче Норвежки Лундехунд

По време на смяната на козината на кучетата от тази порода е добре те да се разресват всеки ден, за да се ускори процесът. Редовно проверявайте очите на Норвежки Лундехунд, защото въпреки че не са склонни към инфекции, понякога започват да сълзят. Не се препоръчва да разхождате Норвежки Лундехунд на повод, защото това е много свободолюбиво куче и трудно ще се научи да върви до стопанина си. За него е най-добре да може да тича свободно в заградено пространство. Норвежки Лундехунд се чувства перфектно във ферми, където може по цял ден да обикаля свободно.

Обучение на Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд е много интелигентно куче и въпреки че се обучава сравнително лесно, може да прояви известен инат по време на обучението. Въпреки че разбира добре командите, Норвежки Лундехунд сам решава кога да ги изпълнява и кога - не. Не се препоръчва да се наказва физически кучето при неизпълнение на команда, но за да има успех обучението, то трябва да се провежда така, че Норвежки Лундехунд да разбере кой е лидерът. При обучението на Норвежки Лундехунд трябва да се прояви известна твърдост, но дотолкова, че да се изисква от кучето да изпълни командата. Норвежки Лундехунд с удоволствие ще се включи в обучението, ако то се провежда под формата на игра, имитираща лов. Кучето от тази порода лесно ще се научи да намира и да донася скрити предмети. Обучението на Норвежки Лундехунд трябва да започне още когато кученцето навърши 2 месеца, за да е успешно. В началото обучението трябва да трае не повече от 10 минути дневно, като постепенно времето се увеличава.

Хранене на Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд не е претенциозен по отношение на храната. Той може да се храни както с консерви или суха храна, така и с различни натурални продукти. Над 60 процента от менюто на Норвежки Лундехунд е добре да представлява месо и месни субпродукти, които се дават термично обработени. Норвежки Лундехунд с удоволствие ще хапва птиче месо, заешко и телешко, както и сварена и обезкостена морска риба, която обаче е добре да се дава не повече от два пъти седмично.

Може да давате на Норвежки Лундехунд хрущяли и пилешки шийки като допълнение към менюто, но трябва да се избягват тръбните кокали, тъй като те могат да нанесат сериозна травма на червата на кучето, която да завърши фатално. Може да допълвате менюто на Норвежки Лундехунд с извара и кисело мляко, с различни плодове и зеленчуци, с твърдо сварени яйца. Не е добре да се дава на Норвежки Лундехунд прясно мляко, пържени и пикантни храни, пушено месо и риба, солени и сладки храни, тестени изделия, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Заболявания на Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд е много здраво куче и не страда от генетично обусловени заболявания. Единственият му по-сериозен здравословен проблем е така нареченият синдром на Лундехунд. Той се проявява в абсолютната невъзможност на кучетата от тази порода да усвояват зърнени храни. Ако Норвежки Лундехунд се храни със зърнени храни, това може да причини увреждане на стомаха му. Ако зърнените храни бъдат изключени от менюто му, Норвежки Лундехунд няма да има подобни проблеми.

Порода Норвежки Лундехунд

Любопитни факти за Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд е страхотен ловец, който с лекота може да се катери по скали и пресечена планинска местност и да открива гнезда на птици. Кучетата от породата Норвежки Лундехунд са много гъвкави. Те могат да протягат предните си крайници, така че да са паралелни на земята, да ги разперват настрани, както и да извъртат крайниците си, така че да могат да докоснат собствения си гръб. Норвежки Лундехунд може така да огъне врата си, че главата му и по-точно връхчето на носа му да докосне гърба му.

Кучетата от породата Норвежки Лундехунд са много подходящи за семейства с малки деца и могат да играят с часове с хлапетата. Кучетата от тази порода с удоволствие играят с други кучета независимо от размера им. Те много обичат активните игри и с радост ще играят на гоненица с малчуганите.

Недостатъци на Норвежки Лундехунд

Норвежки Лундехунд е много своенравно куче и понякога може да прави точно обратното на това, което му забранявате. Норвежки Лундехунд много трудно може да се гледа в апартамент, защото се изисква много търпение, за да бъде научен да спазва хигиена в дома. Малките кученца от тази порода се държат в специални заграждения, за да не цапат цялата къща, но понякога дори възрастните представители на породата Норвежки Лундехунд не могат да разберат какво точно се иска от тях в това отношение.

Норвежки Лундехунд стриктно охранява мястото, където живее, и е в състояние да лае с часове, ако наоколо има непознати хора или животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати