Ирландски Териер

Ирландски Териер

Ирландски Териер е прочут с това, че е верен защитник на бедняка, страхотен помощник на фермера и задължителен придружител на всеки истински джентълмен. Ирландски Териер е смело и много интелигентно куче.

История на Ирландски Териер

Смята се, че Ирландският Териер е произлязъл от Ирландския Вълкодав. Между двете породи има външна прилика, но няма исторически сведения за кръстоски между Ирландски Вълкодав и други породи кучета. Още през XVIII век много селяни в Ирландия имали кучета, които приличали на съвременните Ирландски Териери. Златистите кучета помагали на хората да се справят с големите стада коне, които отглеждали. През 1875 година представител на породата Ирландски Териер за пръв път бил показан на кучешко изложение и породата станала популярна веднага. Кучетата от породата станали известни като рижавите дяволи и добили голяма популярност заради страхотните си качества но помощници в лова.

Ирландският Териер се използвал за лов на лисици, на елени и сърни. Ирландските Териери вадели язовци от дупките им, подплашвали водоплаващи птици, за да бъдат отстреляни от ловците. Ирландският Териер станал прочут със смелостта си, защото не се притеснявал да напада дивеч, който го превъзхожда по размери. Без да бъдат обучавани, Ирландските Териери се хвърляли във водата, за да донесат застреляната птица на стопанина си.

По време на Втората световна война Ирландските Териери били обучени да помагат на свързочници и лекари на фронта. Тези кучета се използвали и за да търсят мини. Днес Ирландските Териери често се използват за откриване на наркотици. Цветът на козината на Ирландския Териер е бил златист и рижав, но са се срещали и кучета с черни и кафяви петна. С помощта на селекционерите петнистите кучета ставали все по-малко и днес е невъзможно да бъде открит Ирландски Териер с черни петна по козината.

Стандарт на Ирландски Териер

Мъжките представители на породата Ирландски Териер достигат до 45 сантиметра височина и 12 килограма тегло. Женските са по-ниски с около един сантиметър и по-леки с около един килограм. Главата на Ирландски Териер е издължена. Муцуната изглежда правоъгълна, с черен нос. Устните са черни, челюстите са силни и добре развити. Очите са малки по размер и тъмни на цвят. Жълтите или сините очи се смятат за голям недостатък на чистата порода. Ушите са малки, V-образни, разположени са високо и се насочени напред, като краищата им провисват. Шията е сравнително дълга и покрита с гъста козина.

Куче Ирландски Териер

Гърбът е мускулест и прав, гръдният кош е голям и добре развит. Опашката е разположена високо и се купира, като се оставят три четвърти от първоначалната дължина. Смята се за дефект, ако опашката се завива на кръг над гърба. Крайниците са дълги и мускулести. Лапите на Ирландския Териер са силни и овални, с черни нокти. Козината на Ирландски Териер е гъста и напомняща на тел по структурата си.

Козината е толкова гъста, че ако се разделя на кичури, е невъзможно да се види кожата. Козината на Ирландски Териер е груба, за дефект се смята, ако козината му е мека. Козината на муцуната оформя дълги мустаци и брада. Цветът на козината е златисто пшеничен, ярко рижав или златисто рижав. Допустими са малки бели петънца на гърдите и на лапите.

Грижи за Ирландски Териер

Ирландският Териер ще се чувства перфектно, ако живее на двор, защото кучетата от тази порода имат нужда да изразходват енергията си. Ако живее в апартамент, Ирландският Териер трябва да се извежда на достатъчно дълги разходки, за да се чувства добре. За Ирландския Териер е перфектно, ако стопанинът му обича да тича или кара колело, защото той ще може да тича с него. Ирландският Териер може да тича със скорост до 50 километра в час. Не се препоръчва да разхождате Ирландския Териер без повод, тъй като ловният му инстинкт е много силно развит и той ще се опита да хване котки или други дребни животни и може дори да се изгуби, докато ги преследва.

Козината на Ирландския Териер има нужда от доста внимание. Нейната структура е такава, че косъмчетата растат, докато не достигнат определена дължина и след това умират, без да могат да паднат сами. За да ги отстрани, Ирландският Териер започва да се чеше постоянно, тъй като кожата на тези места, където има много мъртви косъмчета, го сърби. За да се отстранят мъртвите косъмчета, те трябва да се изскубват внимателно по посока на растежа на косъма. Тези, които поддават лесно при най-лекото дърпане, са мъртви и подлежат на изскубване.

Ирландския Териер редовно трябва да бъде разресван и брадата му трябва да бъде подстригвана така, че да съответства на стандарта на породата. Редовно проверявайте очите и ушите на Ирландски Териер, тъй като са склонни към инфекции. Не се препоръчва да къпете Ирландския Териер повече от три-четири пъти в годината, защото козината му ще изгуби защитния си слой. При замърсяване е достатъчно да изчакате мръсотията да изсъхне и да я изчеткате от козината на кучето. Ирландският Териер обича водата и с удоволствие ще плува през горещите месеци.

Обучение на Ирландски Териер

Ирландски Териер е много умно куче, но може да прояви известен инат по време на обучението. Той много бързо схваща какво се иска от него, но не винаги ще изпълнява дадената му команда. Категорично се забранява използването на физическа сила по време на обучението, защото това ще събуди агресия у кучето и ще доведе до пълна загуба на интерес към изпълняването на команди.

Ирландският Териер има нужда от дресьор със силно изразени лидерски качества, който ще изисква от кучето изпълняване на командата, без да прилага физическа сила. Поощрението с лакомство и дори само с похвала е най-добрият метод за създаване на навици в това отношение у Ирландския Териер.

Хранене на Ирландски Териер

Ирландски Териер е непретенциозно куче и ще се храни както със суха храна и консерви, така и с натурални продукти. Препоръчва се да храните Ирландски Териер с месо и месни субпродукти, които трябва да представляват около 70 процента от менюто му. Не се препоръчва да храните Ирландски Териер със свинско месо, както и с овнешко месо и субпродукти. Можете да давате на Ирландски Териер пилешко, телешко, заешко, пуешко и агнешко месо, както и субпродукти от тези животни, които са били термично обработени.

Порода Ирландски Териер

Не се препоръчва да давате на Ирландски Териер салами и пушени меса, прясно мляко, сладки и солени храни, пикантни и горчиви храни. Не е добре да храните Ирландски Териер с продукти, които съдържат соя, защото често кучетата от тази порода имат алергия към нея. Същото се отнася и за зърнените храни, към които Ирландският Териер може да има алергия.

Затова не е добре да храните кучетата от тази порода с хляб и тестени изделия. Зеленчуците и плодовете, киселото мляко и твърдо сварените яйца се приемат добре от кучетата от породата Ирландски Териер. Не забравяйте да давате на кучето от тази порода витамини и минерали, ако го храните с натурални продукти.

Заболявания на Ирландски Териер

Ирландският Териер е много здрава порода. Единствените проблеми, които има Ирландският Териер със здравето, са тазобедрена дисплазия, очни и ушни инфекции и хранителни алергии.

Любопитни факти за Ирландски Териер

Ирландският Териер се разбира добре с деца, но не се препоръчва за семейства с прекалено малки деца, тъй като може да се опита да доминира над хлапетата и дори може да ги нарани. За по-големите деца Ирландски Териер е много подходящо куче, тъй като е в състояние с часове да играе и да тича с тях.

С други домашни любимци Ирландският Териер може да живее, ако е израснал с тях от малък. Към външни котки и кучета Ирландският Териер често проявява нетърпимост.

Недостатъци на Ирландски Териер

Ирландски Териер е много социално куче и ще страда, ако остава за дълго време само. Същото се получава и ако не изразходва енергията си. В такива случаи Ирландският Териер може да проявява деструктивно поведение и да се опитва да унищожи всичко по пътя си, за да стигне до стопанина си.

Ако бъде оставян за дълго време сам, Ирландският Териер може да лае продължително и силно. Кучетата от тази порода са безразсъдно смели и могат да проявят агресия към непознати хора и кучета, защото ще сметнат, че те представляват реална заплаха за стопаните му.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати