miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол е порода, която е добила голяма популярност не само в Русия, но и в целия свят заради перфектните си служебни качества. Руски Ловен Шпаньол е куче, което освен помощник на ловеца е и приятел за цял живот.

История на Руски Ловен Шпаньол

Шпаньолите са група породи кучета, която се е формирала в Англия на основата на староиспанските дългокосмести ловни кучета. През XVI век тези кучета стават много популярни в Англия заради ловните си качества. Шпаньолите подплашвали пернатия дивеч и били много добри помощници на ловците. Заради испанския си произход кучетата от тези породи се наричат Шпаньоли. Малкият ръст на Шпаньолите им помагал с лекота да влизат в гъсти храсти, а някои от кучетата обичат да се гмуркат, за да плашат водоплаващите птици. В Русия Шпаньолите се появяват през 1884 година, но не стават популярни като ловни кучета.

Едва в средата на миналия век селекционери от Русия започват да кръстосват различните видове Шпаньоли, които съществуват в страната. Така се появява Руският Ловен Шпаньол, който е утвърден през 1951 година като официална порода. Руските селекционери работели по създаването на по-едър Шпаньол, който да е по-издържлив от останалите си събратя. През 1965 година на изложение са представени 168 кучета от новата порода. И днес Руски Ловен Шпаньол се използва предимно за лов на пернат дивеч, но много семейства го предпочитат за домашен любимец.

Стандарт на Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол е средно голямо куче. Мъжките представители на породата достигат до 44 сантиметра височина и тежи до 20 килограма. Женските са високи до 42 сантиметра и тежат до 15 килограма. Муцуната на Руски Ловен Шпаньол е издължена, ушите са дълги и клепнали. Очите са бадемовидни, тъмно или светло кафяви. Носът е черен или кафяв. Гръдният кош е добре развит, крайниците са мускулести и силни. Опашката е с дебела основа и красиви украсяващи ресни.

Опашката се купира наполовина. Козината на Руски Ловен Шпаньол е дълга, мека и леко вълниста. Руски Ловен Шпаньол е с козина, която може да е едноцветна, двуцветна и дори трицветна. От едноцветните са допустими черен, кафяв и рижав цвят, от двуцветните - черно-червеникав, кафяво червеникав и златисто с рижаво. Трицветната козина е бяла с черни петна и черни точки, както и черна или кафява с рижави петна и точки. В трицветната козина на Руски Ловен Шпаньол се допускат не три цвята, един основен цвят и петна и точки от другия цвят.

Куче Руски Ловен Шпаньол

Грижи за Руски Ловен Шпаньол

Козината на Руски Ловен Шпаньол трябва да се разресва през ден, за да изглежда винаги добре. Кучетата от тази порода обичат водата и с удоволствие ще плуват във водоеми, но не се препоръчва да се къпят повече от три-четири пъти в годината. Ако къпете Руски Ловен Шпаньол прекалено често, защитният слой на козината, който е водоустойчив, ще се увреди. Дългите уши на Руски Ловен Шпаньол са склонни към инфекции, затова редовно трябва да се проверяват. Очите на кучетата от тази порода много сълзят, затова постоянно трябва да се избърсва козината около тях. В противен случай около очите се появяват тъмни петна, които трудно се отстраняват.

Руски Ловен Шпаньол е куче, което се приспособява към живота в апартамент, но е най-щастливо, когато живее на двор. През зимата е добре да осигурите на Руски Ловен Шпаньол място в дома ви, защото въпреки че може да понесе студовете, той е много социално животно и ще страда, ако го държите далече от семейството. Ако отглеждате Руски Ловен Шпаньол в апартамент, трябва да му осигурите поне два пъти дневно дълги разходки, за да се чувства добре. Не се препоръчва да разхождате Руски Ловен Шпаньол без повод, тъй като ловният му инстинкт е много добре развит и той може да избяга, като се опитва да хване котка или друго дребно животно.

Обучение на Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол се поддава много лесно на обучение и дресировка. Още от най-ранна възраст кучетата от тази порода могат да научат елементарни команди с помощта на поощрение във вид на похвала, погалване и лакомство. Руски Ловен Шпаньол с лекота се научава да подплашва дивеча и да донася на ловеца птиците. Ако Руски Ловен Шпаньол се използва само в качеството на домашен любимец, той ще се радва на игри, които имитират лов, и с радост ще ви донася играчки, които сте скрили някъде. Руски Ловен Шпаньол лесно се научава да скача във водата по команда и да плува, да пълзи и да скача, а също така да ходи по-бавно от необходимото, с цел да не подплаши дивеча. Не се препоръчва да се използва физическо наказание, когато кучетата от тази порода отказват да изпълнят дадена команда. Заплашителният тон е допустим само когато се забранява нещо на кучето.

Хранене на Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол се храни както с консерви за кучета и суха храна с високо съдържание на протеини, така и с натурални продукти. Ако решите да храните Руски Ловен Шпаньол с натурални продукти, трябва да сте наясно, че около 70 процента от менюто му трябва да е съставено от месо и месни субпродукти, сред които на първо място са сърцето и черният дроб. Редовно давайте на Руски Ловен Шпаньол кокали, но само едри телешки и в никакъв случай тръбни пилешки, защото това може да приключи зле за кучето, тъй като червата му могат да бъдат разкъсани. Допустимо е да се дава телешко, птиче, заешко месо на Руски Ловен Шпаньол, както и различни видове дивеч.

Не се препоръчва да храните Руски Ловен Шпаньол със свинско или овнешко месо. Веднъж или два пъти седмично можете да давате на Руски Ловен Шпаньол сварена и обезкостена морска риба. Киселото мляко и изварата, твърдо сварените яйца, попарени овесени ядки допълват менюто на Руски Ловен Шпаньол. Не се препоръчва да давате на Руски Ловен Шпаньол картофи, бобови култури, прясно мляко, пикантни и солени храни, сладки и тестени изделия, шоколад. Кучетата от тази порода с удоволствие похапват различни видове пресни и сварени зеленчуци.

Заболявания на Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол не е от кучетата, които страдат от много генетично обусловени заболявания. Въпреки това и той е склонен към няколко болести - сред тях са възпаление на ушите, хранителни алергии и затлъстяване. Много е важно кучетата от породата Руски Ловен Шпаньол да не се прехранват, защото при затлъстяване страдат всички органи на тялото им и кучетата не могат да тичат, което е важно за тях. Препоръчва се Руски Ловен Шпаньол да си почива поне час и половина преди активни движения, след като се е нахранил обилно. Така ще се избегнат усложнения като превъртане на стомаха, което често завършва фатално.

Порода Руски Ловен Шпаньол

Любопитни факти за Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол е порода, подходяща за семейства с малки деца, тъй като кучето никога няма да нападне малчуганите дори когато играят грубо с него. Руски Ловен Шпаньол може да се разбира с котки и други кучета, но ще проявява известна сдържаност към непознати кучета. Кучетата от породата Руски Ловен Шпаньол се явяват на специални тестове, които трябва да преминат, за да бъдат официално признати за помощници в лова.

Руски Ловен Шпаньол често се използва в различни кино продукции и филми, свързани с лов, тъй като кучето от тази порода лесно се научава да не се притеснява от снимачния екип и стриктно изпълнява командите на дресьора си.

Холивудската звезда Тилда Суинтън отглежда Руски Ловен Шпаньол. Тя спасила кучето от приют и го кръстила Спайни. Блондинката, която изигра вещицата в приключенската сага за Нарния, прекарва почти цялото си свободно време със своя любимец.

Недостатъци на Руски Ловен Шпаньол

Руски Ловен Шпаньол не е особено подходящ за лов на места, където има прекалено много растителност и много малко дивеч. Въпреки че е активен, Руски Ловен Шпаньол се изтощава, ако трябва с часове да търси несъществуваща плячка. На места, където има плячка, Руски Ловен Шпаньол може да тича с часове, без да се измори. Сред недостатъците на кучетата от породата Руски Ловен Шпаньол е че лаят прекалено много. Те го правят, защото искат да предупредят стопанина си за опасност, но често такава не съществува и въпреки това кучето го алармира със силен лай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати