Породи овчарски кучета

Кавказка очварка

Всички кучета от овчарските породи вдъхват респект заради забележителните си размери. Но голяма част от тези едри породи, изглеждащи опасни, са известни със своята толерантност и дори загриженост към човешки същества, особено към децата.

Това е една и от основните причините овчарските кучета да се срещат все по-често по улиците и в хорските домове, а не на пасището. Тези четириноги приятели не познават почивка, призванието им е да придружават и пазят стадата. Тази способност им е вменена по природа, затова ако сте решили да се сдобивате с такъв домашен любимец, имайте едно наум. Ето и кои са основните породи овчарки.

Немска овчарка

Немската овчарка е най-известната порода кучета, синоним на вярност към стопанина и семейството. Към днешна дата кучетата от породата са предпочитани за охрана на държавните граници, безценни помощници на органите на реда и незаменими пазители на семейното имущество.

Немска овчарка

Кавказка овчарка

Кавказката овчарка е смело и решително куче, лоялно към господаря си и се държи агресивно към непознати, като често дори може да прояви злоба, затова е трудно за подчинение. При встъпването в бой с хищниците най-уязвими се оказват ушите, затова по стандарт те се купират.

Българска овчарка

Българската овчарка, позната още и като българско планинско куче, е с наистина много древни корени. За негов далечен прародител се смята тибетският дог. Според различни сведения в древен Рим такива кучета са използвани в гладиаторски битки.

Българска овчарка

С течение на времето се разделят на две породи - шарпланинец и каракачанска овчарка. Именно от нея произлиза познатото днес българско овчарско куче. Тя е отглеждана по нашите земи още от времето на древните траки, а по-късно и от скитащите скотовъдци - каракачаните. Имащи нужда от смел, силен и надежден пазач за стадата си, се оказва, че това куче покрива всички критерии.

Бяла швейцарска овчарка

Освен изключително красива бялата швейцарска овчарка е много интелигентно, бдително и изпълнено с живот куче. То притежава силно развита лоялност към членовете на своето семейството и е изключително подозрително към натрапниците. Кучетата от тази порода се характеризират с по-благ и зрял характер спрямо този на немските овчарки.

Средноазиатска овчарка

Изключително древна порода, произхождаща от азиатските страни. Породата Алабай, както е другото име на средноазиатската овчарка, през годините е използвана като пазач на овце, кози, имоти и крави.

Познати са още Белгийска Овчарка, Австралийска Овчарка, Източноевропейска Овчарка, Унгарска Овчарка, Средноазиатска Овчарка.

Ако желаете да си вземете кученце от тези породи, разгледайте нашите обяви за овчарски кучета.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати