miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка

Нина 2Нина 2
Новак
345150
Руска Цветна Болонка
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Руска Цветна Болонка е сравнително нова порода кучета, която бързо става популярна в цял свят. Разкошните миниатюрни кученца са предпочитани домашни любимци за семейства с малки деца.

История на Руска Цветна Болонка

През 1951 година в Русия започва създаването на породата Руска Цветна Болонка. За тази цел са били кръстосвани Френски Болонки, Лхаса Апсо, Ши Тцу. Руска Цветна Болонка била създадена от селекционери в руския град Санкт-Петербург, известен в средата на миналия век като Ленинград. Идеята била да се създаде куче с височина около 20 сантиметра, което да е с гъста козина с различни цветове. През 1964 година бил приет официалният стандарт на породата Руска Цветна Болонка. През 80-те години на миналия век работата по селекционирането на породата продължава и се създават редица национални клубове. По това време кучета от породата Руска Цветна Болонка се развъждат предимно в столицата на Русия Москва.

Стандарт на Руска Цветна Болонка

Руската Цветна Болонка е висока не повече от 26 сантиметра и тежи не повече от 4 килограма независимо от пола. Дължината на тялото на Руската Цветна Болонка е по-голямо от височината с около 15 процента. Руската Цветна Болонка е с кръгъл череп, малка муцунка и черен нос. Допустими са и други оцветявания на носа, но за предпочитане е тъмният цвят. Муцуната се стеснява към върха си. Челюстите са добре развити, скулите са заоблени. Очите не са много големи, кръгли и тъмни на цвят. Кучетата с кафява козина може да имат светли очи. Ушите са с триъгълна форма, средни на големина и са изправени, но крайчетата им висят. Ушите са покрити с гъста козина. Напълно изправените уши се смятат за дефект.

Шията е мускулеста, гръдният кош е издължен. Опашката е със средна дължина и е завит над гърба или върху него. Опашката е обилно покрита с козина. Крайниците не са много дълги и са с добра мускулатура. Козината на Руска Цветна Болонка е дълга, копринена, блестяща, гъста, като е на едри или дребни вълни или къдрава. Допустими са всички цветове козина освен бял и петнист. Най-разпространени са кучета от породата Руска Цветна Болонка с черна, кремава, бежова и кафява козина. По-рядко се срещат сиви и червеникави. Допустими са бели петънца по лапите. Международната Федерация по кинология не признава породата Руска Цветна Болонка, но въпреки това тя е популярна в цял свят.

Грижи за Руска Цветна Болонка

Основното, от което има нужда Руска Цветна Болонка, е меко и деликатно отношение. Това чувствително кученце не понася силни шумове и викове и се стресира много лесно. От страх Руската Цветна Болонка може да развие неврози и дори кожни проблеми. Затова е добре да внимавате за шумовете вкъщи, ако искате да отглеждате Руска Цветна Болонка. Това е куче, което не може да бъде отглеждано на двор, то може да живее само вътре. Въпреки това обаче Руска Цветна Болонка е голям любител на разходките сред природата и с радост ще ви придружи, ако решите да отидете на планина или да повървите из гората. Козината на Руската Цветна Болонка има нужда от всекидневно разресване, за да изглежда любимката ви винаги като за изложба.

Куче Руска Цветна Болонка

Особено внимание трябва да се отделя на козината на ушите, която трябва да се разресва с фин гребен, за да не образуват сплъстявания в тази област. Не се препоръчва да къпете Руската Цветна Болонка по-често от четири-пет пъти в годината, за да не нарушите красотата на козината ѝ. Ушите на Руската Цветна Болонка трябва да се проверяват редовно за инфекции. Руската Цветна Болонка е игриво куче, което има нужда постоянно да е ангажирано с нещо. Погрижете се любимката ви да има много играчки, с които да се забавлява, докато ви няма. Руска Цветна Болонка трябва да има свое кътче в дома ви, макар че със сигурност ще поиска да спи в леглото ви, особено през по-студените месеци.

Въпреки че е малка, Руската Цветна Болонка може да бъде извеждана през зимата, стига да осигурите на любимката си специални дрешки и ако навън има лед, обувчиците са задължителни, за да не се повредят възглавничките на лапите ѝ. Руска Цветна Болонка не трябва да стои на течение, защото може лесно да настине. Руската Цветна Болонка има нужда често да бъде галена и прегръщана, за да се чувства добре. Затова е по-добър вариант да я взимате със себе си, когато сте навън и имате възможност да сте с любимката си, отколкото да я оставяте сама в дома ви. Тя се чувства най-щастлива, когато седи в скута ви с часове и в това отношение прилича на котка.

Обучение на Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка е много умно куче и лесно се научава на различни видове лесни трикове, особено ако обучението стартира в ранна възраст - след като кученцето стане на два месеца. Руска Цветна Болонка е много игрива, затова ако обучението преминава като игра, тя ще се радва да изпълни всяко ваше желание. Не трябва да повишавате тон на Руската Цветна Болонка по време на обучението, защото кучетата от тази порода изпадат в панически страх от подобни методи и няма шанс след това да поискат отново да се включат в процеса на обучение. Лакомствата и похвалата са най-добрите методи по време на обучението на Руска Цветна Болонка. Кучетата от тази порода лесно могат да се научат да прескачат ниски препятствия, да минават през обръч и други по-лесни трикове.

Хранене на Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка няма големи претенции по отношение на храната. Тя с удоволствие хапва както консерви и сухи храни за дребни породи кучета, така и натурални продукти. Препоръчително е Руска Цветна Болонка да се храни с по-леки меса като пилешко и пуешко. Плодове, зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара с ниска масленост, обезкостена и сварена риба могат да допълнят менюто на Руска Цветна Болонка. Тя с удоволствие ще похапва сварени пилешки шийки, но не се препоръчва да се дава повече от една на седмица, за да не възникнат проблеми с храносмилателната система.

Не се препоръчва да храните Руска Цветна Болонка с тестени и захарни изделия, със свинско и овнешко месо, с пикантни и солени храни, с пушени меса и риби, с прекалено гореща и прекалено студена храна. Препоръчително е да давате витамини и минерали на Руска Цветна Болонка, ако тя се храни с натурални продукти. Можете да комбинирате сухата храна с натурални продукти, като обаче е добре да се редува различното хранене през ден, а не да смесвате двата вида храна.

Заболявания на Руска Цветна Болонка

Бебета Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка е здраво куче, тъй като в кръстоската по време на създаването на породата са били включвани и дребни непородисти кучета. Това е изработило устойчивост на Руска Цветна Болонка към редица заболявания. Въпреки това кучетата от тази порода могат да страдат от тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите, преплитане на червата и различни видове дерматити. Много рядко женските от породата Руска Цветна Болонка имат проблеми по време на раждането, но все пак е добре то да премине под наблюдението на ветеринарен лекар.

Любопитни факти за Руска Цветна Болонка

Интересен факт е, че с годините цветът на козината на Руската Цветна Болонка може да се променя. Кучето може да стане внезапно кафеникаво, след като навърши година и половина, а след още една година козината му да стане сивкава.

Много руски звезди смятат, че е добре за имиджа им да се появяват пред папараците с кученце от породата Руска Цветна Болонка. Певици и актриси от Русия могат да бъдат видени с любимките си в бутици и ресторанти, където поръчват за тях скъпи и вкусни ястия.

Недостатъци на Руска Цветна Болонка

Руска Цветна Болонка има нужда от постоянно общуване със стопанина си. Ако оставите куче от тази порода за дълго време само, то ще лае продължително и ще се опита да унищожи всичко по пътя си, за да излезе от помещението и да ви открие. Въпреки сравнително малките си зъби Руска Цветна Болонка ще гризе шкафове и врати, ако те ѝ пречат да ви достигне.

Ако не обръщате достатъчно внимание на Руска Цветна Болонка, тя може да ви се обиди и да не иска да контактува с вас известно време. Хубавото е, че това трае само няколко минути, след това любимката ви е отново готова за игри.

Вижте и други руски породи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати