Проблеми с храносмилането при кучето

Кучета

Кучетата са изключително предразположени към всякакви храносмилателни проблеми. Те дъвчат всичко, което им попадне пред очите, а погълнатите субстанции често са неподходящи и вредни за техните стомаси.

Начинът, по който кучето усвоява храната, ясно си личи в количеството и вида на фекалиите. Здравословното хранене и правилното храносмилане са възможни само с качествена диета.

Ако кучето има определени храносмилателни проблеми, те могат да са следствие на прекалено бързата смяна на диетата му. Подобни проблеми се правят постепенно, в продължение най-малко на 7 дни. За целта към порциите със старата храна се добавя нова, докато новата напълно измести старата. Друг вариант е то да се е добрало и погълнало нещо, което е трудно за смилане и усвояване.

Грешките, които хората често допускат в храненето на домашния си любимец, в някои случаи могат да доведат до определено разстройство в храносмилателната система. Твърде неправилно някои стопани дават остатъците си от трапезата на животното. Човешката храна обаче невинаги е подходяща за него. Тя може да предизвика отделянето на неприятни на вид фекалии и диария.

Кучетата страдат от определени храносмилателни неразположения най-често през лятото. Те се изразяват в повръщане и диария. За да избегнете подобни състояние, сменяйте често водата му с чиста, студена и прясна. По време на разходките не му позволявайте да пие от застоялата в локвите вода.

Куче

През летните жеги съвсем нормално е кучето да похапва по-малки порции. Не го насилвайте да яде повече, отколкото усеща, че му е нужно, и не сменяйте храната с по-специална. Ако му давате храна, приготвена у дома, я оставете около половин час, след което изхвърлете тази, която кучето не е успяло да изяде.

Ако пътувате с кола, не го хранете поне пет часа преди тръгване, за да избегнете инциденти в автомобила. За да си прекарате ваканцията добре и без проблеми, най-добре се запасете с храната, с която е свикнало кучето ви. Не сменяйте марката.

Диарията при кучетата се явява и като средство за пречистване на организма. При съмнения оставете животното гладно за едно денонощие.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати