miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Да се справим с алергиите на кучето

Да се справим с алергиите на кучето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
Алергии при куче
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Животните също като нас хората страдат от различни алергии. При кучето най-често срещаните алергии са към прашец от растения, цветен прашец, насекоми, пърхот и от други животни. Когато обонянието отчете някои от тези субстанции като алергени, при излагане на тях имунната система дава своя отговор и животното изпада в състояние на свръхчувствителност.

Симптомите за алергии при кучетата се изразяват най-често в сърбеж и парене на очите, кихане, подуване и дъвчене на лапите, прекомерен сърбеж, придружен с чесане, поява на обриви или екземи по кожата на корема, падане на козината, поява на много розови и парещи участъци по кожата, зачервени, подути или воднисти очи и сърбеж и зачервяване по ушите.

Ако кучето проявява някои от тези симптоми или комбинация от тях, то е редно ветеринарът да проведе необходимото изследване. За целта се назначава тест за кожна алергия на кучето.

Има редица фактори, които могат да доведат по поява на алергии при кучетата. Животното може да развие непоносимост към определени храни или хранителни съставки, инхалатори, определени лекарства, определени материи и повърхности, почистващи препарати, шампоани, пера, цигарен дим, парфюми, пърхот, а някои и към бълхи.

Когато е установено наличието на определена алергия, следва назначаване на подходящото лечение. То се определя в зависимост от състоянието, в което се намира животното в момента на изследването. Назначеното лечение варира от периодичен прием на дози лекарства без рецепта, до дългосрочно лекуване с инжекции по специално изготвена схема.

Обикновеното лечение включва външен прием на антихистамин и стероиди, промени в диетата и къпане със специални медицински шампоани. Най-често се прилагат и инжекции за засилване на имунната система на кучето.

Куче

Независимо от характера на алергията, лечението е дългосрочно и изисква промени в средата, в която живее то. Ако проявява алергия към бълхи, ежемесечно трябва да му се дават съответните лекарства с цел профилактика. Къпането с шампоан против бълхи е задължително.

Ако е установена алергия към определени хранителни съставки, трябва да се направи определена промяна и да се установи контрол над менюто. Когато кучето прояви непоносимост към сезонни и климатични изменения, като най-ефективно решение се явяват инжекциите за засилване на имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest