miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американски Tой Tериер

Американски Tой Tериер

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Американски той териер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Американският Той Териер е куче, което е изключително атрактивно. То е много дребно и е с красива муцунка, което го прави предпочитан домашен любимец на хората в големите градове по целия свят.

История на Американски Той Териер

Американският Той Териер е резултат на дълга работа по селекционирането на тази порода. Той се е появил в САЩ след редица кръстосвания, в които са били включени кучета от породите Фокстериер, Английски Той Териер и Чихуахуа. Породата Американски Той Териер е била официално призната през 1936 година. Първоначално Американският Той Териер се е използвал, за да прочиства домовете на американците от плъхове. Това малко наглед кученце има доста здрава захапка и без проблем може да прекърши гръбнака на едър плъх, заради което е било открай време на почит сред американските породи кучета. Американският Той Териер се е използвал и за помощник в лова на дребни хищници и птици, но след това се е превърнал в перфектен компаньон.

Стандарт на Американски Той Териер

Американският Той Териер достига до 25 сантиметра височина и тежи от 1, 5 до 3 килограма. Американският Той Териер е малко и изящно, но в същото време силно и енергично куче. Главата на Американския Той Териер е малка и с куполообразна форма. Ушите му са сравнително едри и прави, сочат напред. Челото е изпъкнало, но не чак така, както е при кучетата от породата Чихуахуа. Очите на Американския Той Териер са кръгли, тъмни на цвят и доста големи. Крайниците на кучетата от тази порода са дълги, стройни и мускулести. Опашката си Американският Той Териер носи вдигната високо. Доскоро опашката на кучетата от тази порода се е купирала, но сега това е забранено. Лапите са овални. Козината на Американския Той Териер е къса и обикновено е оцветена в три цвята. Тя е на черни, кафяви и рижави петна. По-рядко се срещат рижаво-бели и черно-бели оцветявания на козината, но и те са допустими. Около врата козината на Американския Той Териер е малко по-дълга и образува нещо като яка.

Грижи за Американски Той Териер

Малкият, но силен Американски Той Териер е наследил ловджийския инстинкт от фокстериерите. Затова трябва да внимавате при разходката на вашия любимец, тъй като той може да подгони котка или друго дребно кученце, защото може да го помисли за плячка. Това, което е необходимо на кучетата от тази порода, е възможност да изразходват енергията си. Тъй като е малък, Американският Той Териер може да се справя с това и като обикаля помещенията в жилището ви, но е добре да го разхождате достатъчно навън, за да се чувства добре. Най-добре е ако Американският Той Териер има възможност да тича на двора през топлите месеци.

Американският Той Териер не се чувства много добре в горещините, затова през летните дни разхождайте любимеца си рано сутрин и късно вечер, когато не е толкова топло. Американският Той Териер иска постоянно да тича, но е важно кучето от тази порода да не се натоварва прекалено много, защото може да се изтощи и да му е необходим по-дълъг период за възстановяване. Американският Той Териер обича игри, в които хваща нещо летящо във въздуха. Американският Той Териер е куче, пригодено за живот в затворени помещения и дори да го пускате по цял ден на двора, е добре през нощта да го прибирате.

Американският Той Териер не може да понесе нито студ, нито дъжд, нито силна влажност на въздуха, без да се простуди. През есента и зимата той трябва да се разхожда със специални дрешки за кучета и обувки, а в най-студените дни изобщо не се препоръчва да го извеждате. Късата козина на Американския Той Териер няма нужда от особени грижи. Достатъчно е два пъти седмично да я разресвате или да минавате отгоре с влажна кърпа, за да се отстранят мъртвите косъмчета. Американският Той Териер се къпе не повече от два-три пъти в годината.

Фокс териер

Обучение на Американски Той Териер

Американският Той Териер много лесно се поддава на обучение и дресировка благодарение на вродената си интелигентност. Това куче с радост ще изпълни всяко нещо, което се изисква от него, и с удоволствие ще се учи на нови номера. Въпреки че е много умен, Американският Той Териер трябва да бъде обучаван от човек с опит в това отношение, тъй като малкото куче е с много силен характер. То лесно разбира какво се изисква от него, но може да откаже да изпълни командата. Американският Той Териер е доста своенравен и е необходимо много търпение, за да започне да изпълнява това, което се изисква от него.

Не се допуска физическо наказание при неизпълнение на поставените задачи, тъй като Американският Той Териер може лесно да бъде наранен както физически, така и психически. Освен че може да пострада от наказанието, той може да откаже занапред да изпълнява каквато и да е команда и да се сърди продължително време на стопанина си. Най-добре е обучението на Американския Той Териер да е под формата на игра. От всички Териери Американският Той Териер се поддава най-лесно на обучение и дресировка.

Хранене на Американски Той Териер

Американският Той Териер е известен с това, че се храни много малко, а в същото време има прекалено много енергия. Кучетата от тази порода страдат от хранителни алергии. Често Американският Той Териер е алергичен към пшеница, царевица, други зърнени култури, цвекло и соя. Американският Той Териер е непретенциозен към храната и ще се задоволи с това, което му предложите. Суха храна, натурални продукти, консерви за кучета - Американският Той Териер ще е доволен винаги от менюто си.

Заболявания на Американски Той Териер

Американският Той Териер е здраво куче, което обаче може да страда от генетично обусловени заболявания като некроза на шийката на бедрената кост, различни видове дерматит, хипотиореидизъм, усукване на колянната капачка. Освен това Американският Той Териер може да прояви алергия към пшеница и други зърнени култури. Той е много чувствителен към ухапвания от насекоми и може да развие толкова силна алергична реакция след ужилване от оса или пчела, че това да завърши фатално за кучето. През зимата Американският Той Териер трябва да се пази от настинки, тъй като това може да намали имунните му сили и да доведе до сериозни заболявания. Често Американският Той Териер има проблеми с дихателната система.

Американски фокс териер

Любопитни факти за Американски Той Териер

Кучетата от породата Американски Той Териер се използват за компаньони на хора, които страдат от увреждане на слуха. Специално обученото куче от тази порода ще показва на стопанина си мястото, откъдето чува в момента звук и по този начин ще информира човека ако някой звъни на вратата или съществува евентуална опасност от нещо.

Въпреки че от много време Американският Той Териер не се използва като цяло за лов, той е запазил ловджийските си качества и ако се отглежда в двор, постоянно ще се опитва да хване преминаващи плъхове, котки и други дребни животни.

Независимо от възрастта си Американският Той Териер се държи като малко кученце - той е хиперактивен, винаги кипи от енергия и е готов за игри. Американският Той Териер е подходящ за семейства с деца над 8-9 години, тъй като с удоволствие ще играе с хлапетата с часове.

През 30-те години на миналия век Американският Той Териер се е използвал за различни циркови номера, тъй като е доста дребен и в същото време лесно схваща какво се иска от него.

Недостатъци на Американски Той Териер

Американският Той Териер е склонен към доминиране. Затова трябва от самото начало да покажете на любимеца си, че го обичате, но няма да му позволите да ви командва. Американският Той Териер трудно се сприятелява с други животни, а дори това да се случи, той винаги ще ревнува и ще се бори да ви доказва, че е най-важният ви домашен любимец. Американският Той Териер не обича непознати хора и може да лае продължително, докато не си тръгнат.

Той не е подходящ за семейства с много малки деца, тъй като по време на игрите хлапетата могат да наранят дребното кученце. Въпреки че е дребен, Американският Той Териер е прекалено самоуверен и може да се опита да нападне друго, по-едро куче, особено ако е от същия пол. За Американския Той Териер стопанинът означава всичко, затова ако бъде оставен за дълго време сам, той ще лае с часове и ще гризе, каквото му попадне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати