Българско Гонче

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Българско Гонче
Снимка: BG Macedonia
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Българското Гонче е изключително интелигентно ловджийско куче, което може да се превърне в перфектен домашен любимец. Поради дружелюбния си характер Българското Гонче е популярно сред жителите на големите градове.

История на Българско Гонче

Българското Гонче се е срещало още преди новата ера на много места по Балканския полуостров. Кучета, които много са приличали на съвременното Българско Гонче, са помагали на древните гърци по време на лов. Тракийските племена са отглеждали кучета, които са прародители на съвременните Български Гончета. По време на османското робство в България Българското Гонче е било ценено много високо и ако е проявявало перфектни ловни качества, цената му се е определяла в злато. Българското Гонче, което е било разпространено предимно в Лудогорието, дълго време е било известно като Делиорманско, а също така и като Лудогорско Гонче. Днес кучетата от тази порода вече се наричат с едно име и то е Българско Гонче. Породата е призната от Международната федерация по кинология и българските кинолози с право се гордеят с това постижение.

Не са много държавите, които имат собствена порода кучета. За да се селекционира породата и да се прецизират нейните качества, са били направени големи усилия от страна на български селекционери още през 70-те години на миналия век. За целта са били закупени кучета от тази порода от Кърджалийския край, където представители на породата са запазили през вековете перфектните си работни качества като ловни кучета. Така била създадена национална ферма за развъждане на Българско Гонче, където се работи по запазване на чистотата на породата. Създаден е Национален клуб на породата, който организира национални изложби на кучетата от породата. Тъй като породата е призната в цял свят, Българското Гонче може да участва във всички международни изложби и състезания.

Стандарт на Българско Гонче

Мъжките кучета Българско Гонче достигат до 58 сантиметра височина, а женските - до 54 сантиметра. Мъжките достигат до 25 килограма тегло, женските са малко по-фини. Българското Гонче е с много добре развита мускулатура на цялото тяло. Главата на кучето от тази порода е едра, с леко издължена муцуна. Носът винаги е черен на цвят. Очите са с овална форма и са светлокафяви или тъмнокафяви на цвят. Те изглеждат леко издължени нагоре. Ушите са тъмни, клепнали, а краищата им са заоблени. Челюстите на Българското Гонче са добре развити. Гръдният кош на кучето от тази порода е добре развит.

Опашката е сравнително дълга, като е по-дебела в основата, а към края е по-изтънена. Допустимо е Българското Гонче да навие опашката си над гърба. Крайниците на Българското Гонче са мускулести, лапите са с овална форма. Козината на Българското Гонче е къса, черна на цвят, като на места има светлокафяви петна - те се разполагат от вътрешната страна на краката, в края на опашката и около устата на кучето.

Грижи за Българско Гонче

Българското Гонче е куче, което не изисква особени грижи. Достатъчно е да извеждате любимеца си редовно, ако живее в апартамент, и да му предоставяте възможността да тича на воля. Идеално за Българското Гонче е, ако живее в дворно място и има добре построена къщичка, която да го пази от капризите на времето.

Българското Гонче не трябва да се къпе повече от три пъти в годината, за да не се наруши красотата на косъма му и защитния му слой. Козината на Българското Гонче не трябва да се разресва често - достатъчно е два пъти седмично да я сресвате с метален гребен или да минавате с влажна кърпа, за да отстраните излишните мъртви косъмчета. Българското Гонче не трябва да спи на място, където има течение. Редовно проверявайте очите и ушите на Българското Гонче за инфекции. Ако не ходи на лов, Българското Гонче има нужда от игри, които да заменят лова, затова редовно играйте с вашия любимец.

Обучение на Българско Гонче

Българското Гонче е много интелигентно куче. Обучението му може да започне от съвсем ранна възраст - още от втория месец след раждането му. Препоръчва се то да бъде обучавано от човек, който има опит с ловни кучета. Дори да не бъде използвано за лов, Българското Гонче може да бъде научено на много неща, които се използват по време на лов. Българското Гонче е много изпълнително куче, което с радост ще прави всичко, за да зарадва стопанина си. Голяма рядкост е Българското Гонче да откаже да изпълни команда, но ако това стане, най-вероятно се дължи на емоционалността на кучето и не бива да се наказва строго, а да се даде възможност на животното да се коригира само.

Хранене на Българско Гонче

Българското Гонче е активно куче, което има нужда от висококачествена храна, с която да получава необходимото количество протеини. Можете да храните Българското Гонче с висококачествени консерви или суха храна за кучета, но можете да изберете и хранене с натурални продукти. Българското Гонче се чувства добре, когато се храни с месо и месни субпродукти, които са леко обработени термично.

Куче Българско Гонче
Снимка: BrfkOrg

Не се препоръчва да давате на Българското Гонче свинско и овнешко месо, тъй като те са прекалено мазни за него. Дивеч, телешко, пилешко и пуешко месо са перфектни за Българското Гонче. Можете да му давате също така твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, зеленчуци. Не се препоръчва да давате на Българското Гонче пушено месо, тръбни кокали, прясно мляко, морска риба, солени и пикантни храни, захарни и тестени изделия, а също така прекалено топла или прекалено студена храна.

Заболявания на Българско Гонче

Българското Гонче е здраво куче, което се е научило да оцелява през вековете. Въпреки това обаче кучетата от тази порода може да страдат от някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия, ушни и очни инфекции, различни видове дерматити, проблеми със стомаха. Трябва да се внимава кучето да не излиза на лов поне два-три часа след като се е нахранило, тъй като може да се получи фаталното за тези животни превъртане на стомаха. В редки случаи кучетата от породата Българско Гонче могат да страдат от катаракта или от прогресивна атрофия на ретината, което в някои случаи може да доведе до слепота на животното.

Любопитни факти за Българско Гонче

Българското Гонче има изключително силно обоняние. То може да се сравни в това отношение с прочутата порода Блъдхаунд, която е известна с перфектното си обоняние по време на лов. Българското Гонче е незаменим помощник на ловците при лова на диви прасета, тъй като те са известни като опасни животни и понякога сблъсъкът им с ловно куче може да завърши фатално за него. Българското Гонче има достатъчно интелект, сила, смелост и бързина, които го правят перфектен за подобен лов.

Ловът с Българско Гонче е изключително емоционален, тъй като кучетата от тази порода имат ценното качество сами да изкарват дивеча пред ловеца, за да го улеснят.

Българското Гонче се цени заради факта, че то може няколко пъти да накара дивеча да мине пред ловеца. Когато открие заек или диво прасе, Българското Гонче започва не само да преследва плячката, но и да лае, за да разбере стопанинът му накъде трябва да върви. По време на османското робство се е говорело за кучета от породата Българско Гонче, които са карали дивеча да минава повече от десет пъти пред ловеца, с което са доказвали работните си качества. Затова се смята, че Българското Гонче е най-добрата ловна порода в страната.

Недостатъци на Българско Гонче

Понякога кучетата от породата Българско Гонче се вживяват прекалено много в преследването на дивеча и може да забравят напълно, че трябва да съдействат на ловците, вместо да се опитват сами да хванат плячката.

Ако бъде оставено за много дълго време само, Българското Гонче може да се държи деструктивно - да се опита да унищожава интериора на жилището или да копае дупки, ако живее на двор. Ако е оставено твърде дълго само, Българското Гонче може да лае продължително.

Липсата на достатъчно движение може да се отрази зле на кучето и то да стане апатично и да не иска да прави каквото и да е. В такива случаи се препоръчва то да се извежда сред природата, където да му се дава възможност да потича.

Прочетете и за другите български породи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати